Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 1.010
  1. tea man

    tea man 茶人

  2. Latana Royal

    Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

    Червоний Ден Хунь
     
  3. tea man

    tea man 茶人

  4. Latana Royal

    Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

    Все залишилось, бо ми тоді по разу кожен продегустували і досить. Донька було засмутилася, але коли дізналася, що з часом чай стає кращім - заспокоїлася :mocking:
     
  5. tea man

    tea man 茶人

    На жаль, це стосується в основному лише шен пуерів:sad:
    ______________________
    Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
     
  6. Latana Royal

    Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

    • Зе бест! Зе бест! x 1
  7. Efer

    Efer Well-Known Member

    Вирішив користуватися термопотом. Гадав, що буде зручно дуже чай заварювати проливами. Можливо, мені здається,але смак води не такий,як при нагріванні у чайнику. Навіть не знаю, може це взагалі шкідливо використовувати воду,яка подовгу гарячою стоїть,а не просто один раз закіпила шведенько. Хотів поділитись корисною порадою щодо заварювання чаю,а вийшло якось навпаки :sad:
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. Latana Royal

    Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

    Мабуть ще й в пластику?
     
  9. Efer

    Efer Well-Known Member

    Ні, фірми Panasonic , наче якісна річ. Там вода знаходиться в посудині з якогось важкого сплаву, якийсь чавун може,виглядає як антипригарне покриття. За кілька днів без натягку на осад,як у чайнику. Просто от запах такий,як нагріти води у каструлі й залишити на плиті. А пластиком чи якимось іншими матеріалами не пахне.
     
  10. Latana Royal

    Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

    Якщо запах з'являється згодом, на наступну добу, наприклад, то можливо вода просто забирає навколишні запахи через негерметичну кришку.
    Якщо відразу після нагріву, то може варто кілька разів прокип'ятити із содою.
    А яку воду Ви використовуєте?
    Я якось звикла не тримати воду в чайнику. Завжди кип'ячу на один раз. Решта стоїть у темному місті, ретельно закрита.
     
  11. Efer

    Efer Well-Known Member

    Це не побічні запахи, швидше запах жорсткої води стає. Пар там виходить лише під час першого нагріву,потім вода тримається на 98,90,80 чи 70 градусів на вибір. Підігрів йде не лише знизу,а й з боків теж,тож контакту з пластиком вона не має.
    Вода іноді з крану через фільтр пропущена,іноді питна ,що продаєть в магазинах на розлив.

    Для мене це от запах саме гарячої води, коли нагрівається вона у відрі,наприклад, й потім стоїть на плиті певний час гаряча. Він не якийсь там різкий, просто досить сильно пробивається крізь смак чаю. Я от не люблю питну воду з магазину,бо вона має свій смак і теж сильно впливає на смак чаю. Тут такий самий ефект.
     
  12. tea man

    tea man 茶人

    Років так з 3-4 тому теж хотів придбати термопот, щоб завжди мати під рукою гарячу воду для чаю. Але згодом відмовився від цієї ідеї. Були якісь сумніви, можливо й безпідставні, щодо того, як вплине на смак води багаторазове підігрівання. Тому вибрав класичний варіант: бутильована вода, металевий чайник, разове кип'ятіння і термос. Коли не використовував термос, то доводилося підігрівати воду в чайнику, коли вона вистигала, але не доводити повторно до кипіння.
    Але маю іншу проблему - не можу знайти для термоса корок. Всі смердять страшенно, коли розпаряться в окропі.
    ______________________
    Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
     
    Останнє редагування: 24 лют 2017
  13. Efer

    Efer Well-Known Member

    Я термосом користувався десь тиждень,але потім почав з'являтися наліт,я його вимив,та присмак залишився. Начебто, вода не кип'ятиться взагалі ,але як впливає на воду постійна температура 90 чи 98 градусія я не знаю. Треба якось порівняти смаки, проливаючи паралельно водою з чайника.
     
  14. tea man

    tea man 茶人

    Буде цікаво почути про результати експерименту.
    Доречі, про чайні експерименти. Денис Шумаков, чайний експерт, ціваво розповідає про одне з таких досліджень.


    ______________________
    Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
     
  15. tea man

    tea man 茶人

    Чайний марафон "Я люблю Менку!"
    [​IMG]
    5.
    Шен пуер Весняний Чай Року Мавпи
    Hou Nian Chun Cha (піньінь)
    Рік в-ва - 2016 (дата на обгортці - 30.03.2016)
    Вага - 100 г
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Дегустаційні замітки

    9 г чаю на чайник 200 мл, вода 95 градусів.
    Зовсім молодий шен, йому ще немає року. Оригінальний малюнок обкладинки, присвячений Року Мавпи.
    Сухий шен має свіжий квітково-медовий аромат.
    Пресовка слабка, лист легко розділяється руками на окремі листочки.
    Здивував аромат сухого листа в розігрітому чайнику - кисло-солодкі нотки ананаса! Такого ще не доводилося зустрічати.
    Промиваю чай. З чайника - відчутний запах ванілі.
    Настій світло-жовтого кольору.
    Смак легкий, ніжний, збалансований. Чай залишає приємні відчуття. Післясмак довгий з легкою терпчинкою. Хороший молодий шен. Немає навіть згадки про димність і копченість, яка є в багатьох шенах від Менку. Приємно порадувало чайне дно - багато красивих тіпсів з брунькою і 1-2 листочками.
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Список продегустованих чаїв (марафон "Я люблю Менку"):
    1. Шен пуер Менку Жунши - Весняні паростки 400 г (2007 рік)
    2. Шен пуер Цяо Му Сяо Шен Бін 145 г (2013 рік)
    3. Шен пуер Менку Цін Бін 400 г (2011 рік)
    4. Шен пуер Дикий чай точа 100 г (2011 рік)
    5. Шен пуер Весняний Чай Року Мавпи 100 г (2016 рік)

    ______________________
    Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
     
    Останнє редагування: 28 лют 2017
    • Подобається Подобається x 2
  16. Efer

    Efer Well-Known Member

    Остання картинка неймовірно крута )

    З приводу "термопоту" . Не зміг якось якісно порівняти смаки.Смаки відрізняються(краще з чайника),але не так суттєво,як здалося першого разу. Можливо , дійсно перші декілька нагрівань давали смак самої посудини. А також почав використовувати лише свіжу воду, не доливаючи , тим самим не допускаючи повторного кип'ятіння. Ще почав використовувати функцію повільного кип'ятіння (я так розумію,за нижчої температури,довше гріється),яка покликана зменшувати хлорування води. От з усім оцим смак став м'якшим й смак чаю також. Але в цілому не дуже задоволений покупкою. Так , зручно , ніколи не шумить чайник,економія електроенергії ,але купив би я краще якісний тихий чайник . А може так важко звикаю до змін.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  17. tea man

    tea man 茶人

    Функція дехлорування води - це, по суті, звичайне довготривале кип'ятіння води(5-6 хв). Якщо вода не водопровідна, то в цьому немає сенсу. По китайських канонах воду потрібно довести до другої стадії кипіння(рос. "белый ключ") і зняти з вогню. Якщо вона кипить довше, то перетворюється в "мертву" воду. Лу Юй колись сказав, що головне в чаї - це вода. Наскільки кожен з чайних людей буде заморочуватися в питаннях води для чаю - це його особиста справа. Якщо є час і бажання, то цьому варто приділити увагу.
    Ось підбірка статей на цю тему. Читайте, зважуйте, що для кожного з вас важливе, а що другорядне.
     
    Останнє редагування: 1 бер 2017
  18. tea man

    tea man 茶人

    Останнє редагування: 13 бер 2017
  19. tea man

    tea man 茶人

    • Зе бест! Зе бест! x 1
  20. tea man

    tea man 茶人

    • Корисно Корисно x 1
а де твій аватар? :)