Бачите, а я забув, що у Вас ще був пробничок Дянь Хуна. ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Все залишилось, бо ми тоді по разу кожен продегустували і досить. Донька було засмутилася, але коли дізналася, що з часом чай стає кращім - заспокоїлася
На жаль, це стосується в основному лише шен пуерів ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Вирішив користуватися термопотом. Гадав, що буде зручно дуже чай заварювати проливами. Можливо, мені здається,але смак води не такий,як при нагріванні у чайнику. Навіть не знаю, може це взагалі шкідливо використовувати воду,яка подовгу гарячою стоїть,а не просто один раз закіпила шведенько. Хотів поділитись корисною порадою щодо заварювання чаю,а вийшло якось навпаки
Ні, фірми Panasonic , наче якісна річ. Там вода знаходиться в посудині з якогось важкого сплаву, якийсь чавун може,виглядає як антипригарне покриття. За кілька днів без натягку на осад,як у чайнику. Просто от запах такий,як нагріти води у каструлі й залишити на плиті. А пластиком чи якимось іншими матеріалами не пахне.
Якщо запах з'являється згодом, на наступну добу, наприклад, то можливо вода просто забирає навколишні запахи через негерметичну кришку. Якщо відразу після нагріву, то може варто кілька разів прокип'ятити із содою. А яку воду Ви використовуєте? Я якось звикла не тримати воду в чайнику. Завжди кип'ячу на один раз. Решта стоїть у темному місті, ретельно закрита.
Це не побічні запахи, швидше запах жорсткої води стає. Пар там виходить лише під час першого нагріву,потім вода тримається на 98,90,80 чи 70 градусів на вибір. Підігрів йде не лише знизу,а й з боків теж,тож контакту з пластиком вона не має. Вода іноді з крану через фільтр пропущена,іноді питна ,що продаєть в магазинах на розлив. Для мене це от запах саме гарячої води, коли нагрівається вона у відрі,наприклад, й потім стоїть на плиті певний час гаряча. Він не якийсь там різкий, просто досить сильно пробивається крізь смак чаю. Я от не люблю питну воду з магазину,бо вона має свій смак і теж сильно впливає на смак чаю. Тут такий самий ефект.
Років так з 3-4 тому теж хотів придбати термопот, щоб завжди мати під рукою гарячу воду для чаю. Але згодом відмовився від цієї ідеї. Були якісь сумніви, можливо й безпідставні, щодо того, як вплине на смак води багаторазове підігрівання. Тому вибрав класичний варіант: бутильована вода, металевий чайник, разове кип'ятіння і термос. Коли не використовував термос, то доводилося підігрівати воду в чайнику, коли вона вистигала, але не доводити повторно до кипіння. Але маю іншу проблему - не можу знайти для термоса корок. Всі смердять страшенно, коли розпаряться в окропі. ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Я термосом користувався десь тиждень,але потім почав з'являтися наліт,я його вимив,та присмак залишився. Начебто, вода не кип'ятиться взагалі ,але як впливає на воду постійна температура 90 чи 98 градусія я не знаю. Треба якось порівняти смаки, проливаючи паралельно водою з чайника.
Буде цікаво почути про результати експерименту. Доречі, про чайні експерименти. Денис Шумаков, чайний експерт, ціваво розповідає про одне з таких досліджень. ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Чайний марафон "Я люблю Менку!" 5. Шен пуер Весняний Чай Року Мавпи Hou Nian Chun Cha (піньінь) Рік в-ва - 2016 (дата на обгортці - 30.03.2016) Вага - 100 г Дегустаційні замітки 9 г чаю на чайник 200 мл, вода 95 градусів. Зовсім молодий шен, йому ще немає року. Оригінальний малюнок обкладинки, присвячений Року Мавпи. Сухий шен має свіжий квітково-медовий аромат. Пресовка слабка, лист легко розділяється руками на окремі листочки. Здивував аромат сухого листа в розігрітому чайнику - кисло-солодкі нотки ананаса! Такого ще не доводилося зустрічати. Промиваю чай. З чайника - відчутний запах ванілі. Настій світло-жовтого кольору. Смак легкий, ніжний, збалансований. Чай залишає приємні відчуття. Післясмак довгий з легкою терпчинкою. Хороший молодий шен. Немає навіть згадки про димність і копченість, яка є в багатьох шенах від Менку. Приємно порадувало чайне дно - багато красивих тіпсів з брунькою і 1-2 листочками. Список продегустованих чаїв (марафон "Я люблю Менку"): 1. Шен пуер Менку Жунши - Весняні паростки 400 г (2007 рік) 2. Шен пуер Цяо Му Сяо Шен Бін 145 г (2013 рік) 3. Шен пуер Менку Цін Бін 400 г (2011 рік) 4. Шен пуер Дикий чай точа 100 г (2011 рік) 5. Шен пуер Весняний Чай Року Мавпи 100 г (2016 рік) ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Остання картинка неймовірно крута ) З приводу "термопоту" . Не зміг якось якісно порівняти смаки.Смаки відрізняються(краще з чайника),але не так суттєво,як здалося першого разу. Можливо , дійсно перші декілька нагрівань давали смак самої посудини. А також почав використовувати лише свіжу воду, не доливаючи , тим самим не допускаючи повторного кип'ятіння. Ще почав використовувати функцію повільного кип'ятіння (я так розумію,за нижчої температури,довше гріється),яка покликана зменшувати хлорування води. От з усім оцим смак став м'якшим й смак чаю також. Але в цілому не дуже задоволений покупкою. Так , зручно , ніколи не шумить чайник,економія електроенергії ,але купив би я краще якісний тихий чайник . А може так важко звикаю до змін.
Функція дехлорування води - це, по суті, звичайне довготривале кип'ятіння води(5-6 хв). Якщо вода не водопровідна, то в цьому немає сенсу. По китайських канонах воду потрібно довести до другої стадії кипіння(рос. "белый ключ") і зняти з вогню. Якщо вона кипить довше, то перетворюється в "мертву" воду. Лу Юй колись сказав, що головне в чаї - це вода. Наскільки кожен з чайних людей буде заморочуватися в питаннях води для чаю - це його особиста справа. Якщо є час і бажання, то цьому варто приділити увагу. Ось підбірка статей на цю тему. Читайте, зважуйте, що для кожного з вас важливе, а що другорядне.
В Китаї вже збирають чай. Цікава стаття на тему перших зелених чаїв: "Лютневі зелені - міф чи реальність?" ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Радісно повідомляю, що в рамках проекту чайного марафону "Я люблю Менку" в другій половині травня з Китаю приїде ще 10! різних пуерів цієї фабрики. Всі будуть продегустовані і описані в цій темі. ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Чим ще зайнятися в дощовий суботній вечір? Попити смачного чаю, а потім згадати, що там вчили в школі на уроках хімії. Отже, поїхали (тримайте "дах"). "Антиоксиданти, поліфеноли, флавоноіди, катехіни, таніни – ху із ху?" ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.