@Efer Я дуже радий, що Ви з'явилися в цій темі! Є з ким поспілкуватися. Думаю, що скоро Dzeko підтягнеться і Latana Royal розкаже нам, чи вона ще п'є чай з маленьких піалок. А тепер щодо пробників шенів. Думаю, що Ви сильно здивуєтеся, коли я скажу, що Дух чаю майже в три рази дорожчий за Весняні паростки. В мене буде огляд про Дух чаю трохи пізніше, в якому розповім про свої враження.
Чайний марафон "Я люблю Менку!" 2. Шен пуер Цяо Му Сяо Шен Бін - Високе дерево (малий млинець) Qiao Mu Xiao Sheng Bing (піньінь) Рік в-ва - 2013 (дата на обгортці - 03.04.2013) Вага - 145 г Дегустаційні замітки 10,5 г чаю на чайник 200 мл, вода 90-95 градусів. Сировина для цього шена - листя з диких чайних дерев. Є багато бруньок, молодих листочків, але присутнє й велике листя та черешки. Запах сухого листя ледь відчутний, вловлюються цитрусові нотки. Пресовка не дуже щільна і шен легко розбирається на окремі листочки руками. Лист в розігрітому чайнику дає чудовий аромат: поєднання меду, прянощів і цитрусу. Настій золотисто-бурштинового кольору. Після промивки пустий чахай дає ванільний аромат. Після першого проливу відчувається легка терпкість молодого шена, яка охоплює верхнє піднебіння. Смак горіхової настоянки. Зробив ще чотири проливи. Загалом десь біля 1 л чаю. В цілому смак зрозумілий і однорідний. Немає багатошаровості і багатогранності як в шенах преміум класу. Чай "чоловічий", сильний і прямий. Ніяких натяків на ніжність і солодкість. Чай не розслабляє, а навпаки дає прилив енергії. Такий шен класно пити в поході та в холодну пору року. Він добре зігріває і підбадьорює. Цікаво буде порівняти з таким самим рецептом 2010 і 2011 років, які неодмінно будуть в моїх оглядах.
Та ні , не здивуюся =) Досвіду ще недостатньо, щоб гарно заварити, щоб гарно відчути смаки, щоб оцінити пуери, які нібито й схожі,але неймовірно різні
Справа не тільки в досвіді. Безперечно 5-грамового пробника мало, щоб зрозуміти чай. Потрібно хоча б 2-3 рази попити. І важливий смаковий профіль чаю. Одному більше подобається димність, другому квіткові аромати. До того ж це говорить і про рівень фабрики Менку, в якої навіть бюджетні шени мають високі смакові якості і п'ються з задоволенням.
В мене один пуер виходить заварювати по різному . Мені здається, що до кожного чаю треба знайти свій підхід і свій смак,який хочеш від нього отримувати, бо в залежності від заварювання смак може відрізнятися дуже сильно. Та й взагалі , як на мене , то щоб просто скласти свою думку про чай , його треба попити довгий час , може й місяць . "Помацати" його з усіх сторін й тоді вже вийде якесь загальне враження.
А воно так зрештою і виходить, особливо з пуерами. Адже кожен млинець - це як правило від 357 грамів. Беремо середню порцію 7 г і маємо приблизно 50 чаювань. За цей час можна добре розібратися.
В мене той процес завмер ((( тоді ще, на початку року, усі попробувала по разу і в'язаним закінчила. Лежить чай, стоять маленькі піалки... Та й чай дома майже зовсім не п'ю, бо весь час на роботі
Шкода Можливо треба було з інших чаїв почати знайомство з китайським чаєм. Пуери - все таки досить специфічний чай. Треба було для Вас замовити щось легеньке, тайваньські або південнофуцзяньські улуни, можливо червоні чаї(Дянь Хун, Таньян Гунфу). Потрібно для себе, найкращої, залишати трохи часу. То у Вас там Король диких дерев дозріває. Ще трохи полежить і буде просто клас
Ви краще за мене знаєте, що там у мене дозріває А я не те щоб запам'ятати - просто прочитати назву чаю, який пити збиралися, повинна була сторінки на ЛФ гортати
Вчора й сьогодні пив пробник Хайвань (рецепт 1999р).Ні гіркоти,ні терпкості,ні нафтовості. Смак рівний,м'який, п'ється маленькими ковтками й кожен з них смакується. Як завжди, розпізнати смаки в мене не виходить , просто дуже приємно було пити. Почав пити пізнього вечора, пуер сильно розслабив,я б навіть сказав "заспокоїв", під нього було приємно сидіти й займатися неквапливими речами. Промивав добряче, перший швидкий кілька секунд,й другий раз вже секунд 40. Намагався допити його,але о другій ночі все ж таки ліг спати , допивав вже сьогодні ввечері. Вкупі проливів 15 зробив, спочатку короткі,а на другий день вже довго заварював(в хвилинах),просто хотілося витиснути все,адже учора було очевидно,що не я його не допив . Пуер залишив чудові враження, саме це я шукаю в чаях та пуерах. Спокій та насолода кожним ковтком.
Ось в чому краса і багатогранність китайського чаю! Ось чому його так цікаво досліджувати! Ось за що я його так люблю! Про що я? А ось подивіться і порівняйте: Два відгуки про той самий чай від двох різних людей. На кожного він діє по-іншому. Кожен в ньому знаходить щось своє. Чай дає можливість уважніше прислухатися до своїх відчуттів, глибше зрозуміти себЕ і світ навколо сЕбе.
Спробував пробник червоного чаю Тяньян Гунйу Футзянь . Дуже сподобався! Від Дянь Хуна відрізняється густотою , він наповнює см аком. Жодної гіркоти чи терпкості. Аромат заварки,як на мене, збігається зі смаком чаю. Що це, я не знаю. Смак дуже знайомий якийсь,але впізнати не можу.Післясмак солодкий,часом було відчуття, що п'ю чай з цукром. Густота й м'якість чаю, чітко виражений смак , солодкий післясмак. Одним словом смакота! Заварював як завше, проливами. 8,13,19 і далі вже поглядав на колір чаю та аромат. Кількість проливів сказати не зможу, близько десяти. І ще раз скажу,що чай ну дууууже смачний
Лише уточню, що це Таньян Гунфу з провінції Фуцзянь. Що цікаво, що чай зроблено не на великому заводі, куди звозиться різна сировина в величезних кількостях, а чай фермерський, зроблений з душею. Чай достойний, давно до нього придивлявся. В "Чайному калейдоскопі" є класне відео про цей чай (див. Провінція Фуцзянь).
Та ні, зовсім не перебільшено. 1 кг такого чаю = 70-80$. Дві тони в рік - 140-160 тисяч! Навіть, якщо врахувати, що такого рівня чаю буде менша частина, то все одно сума виходить серйозна.
Сьогодні випадково відкрив для себе цей канал. Всі чайні знаменитості розповідають про чай. Передивіться по можливості. Дізнаєтеся багато цікавого.
Чайний марафон "Я люблю Менку!" 3. Шен пуер Менку Цін Бін Mengku Qing Bing (піньінь) Рік в-ва - 2011 (дата на обгортці - 03.04.2011) Вага - 400 г Дегустаційні замітки 8,5 г чаю на чайник 200 мл, вода 90-95 градусів. Сухий шен видає димний і підкопчений, солодко-чорносливовий букет. Як завжди в Менку - пристойний зовнішній вигляд, багато бруньок, гарні листочки. При розломі млинця дуже мало чайного пилу. Після першої промивки чахай пахне ваніллю, здобними булочками. Диму не чути. Роблю паузу секунд 30, даю можливість листу розкритися. Перший пролив - 10 секунд. Вирішив проливати воду з термоса не зразу в чайник, а через чахай, щоб зменшити температуру і тим самим придивитися, як чай себе поведе. І не помилився. Не зважаючи на малу експозицію і понижену температуру води, відчувається, що шен має своє тіло, смак не пустий, не водянистий. Ледь помітна гірчинка на задньому плані. Ну і вже очікуваний солодкий післясмак. Триває досить довго. Щоб насолодитися, затягнув паузу між проливами. Розвар в гарячому чайнику дає сильний аромат різнотрав'я. Хочеться запхати носа в чайник і дихати цим подовше. Другий пролив зробив коротший, лише 6 секунд. Лист розкрився і я остерігаюсь, що звалюся в гіркоту. Але мої побоювання даремні. П'ю чергову піалку і відчуваю, що чай все більше і більше подобається. Все в міру, немає перекосів, жодних неприємних моментів. Третій пролив - 15 секунд. Шен збалансований, сильний, з тривалим післясмаком. Четвертий пролтв - 30 секунд і гаряча вода напряму з термоса, в обхід чахая. Це не нашкодило, а навпаки, витягнуло чай на хороший рівень. Відчув чайний стан: тіло розслаблене, але в голові ніби розвіявся туман, все стало чіткіше і яскравіше. Хочеться лише спостерігати за світом навколо і радіти з того, що він прекрасний. Однозначно - це мій чай! Ще одна чайна перлинка в моїй колекції. На цьому огляд завершую, йду насолоджуватия чаюванням. Гарного всім дня! Список продегустованих чаїв (марафон "Я люблю Менку"): 1. Шен пуер Менку Жунши - Весняні паростки 400 г (2007 рік) 2. Шен пуер Цяо Му Сяо Шен Бін 145 г (2013 рік) 3. Шен пуер Менку Цін Бін 400 г (2011 рік)
Хотів попити зеленого чаю,але прочитавши ваш огляд ,піду заварювати пуер =) На фото видно пар!Атмосферність 10 з 10ти