не знаю... - аргумент залізний) Але трохи несерйозний; Хоча і сам вважаю, що планування - річ невдячна і примарна, але хоча б з грубшого тре ставити якісь орієнтири, шо нє?
ось наприклад, завтра понеділок... можна тихо покращувати свою ділянку... а можна сходити у міськраду, у 125 раз сказати їм все, що я думаю з приводу стихійного сміттєзвалища, розташованого поруч, на їхній землі... (питання вже третій місяць висить на сайті міністерства екології, все одно не діє...) такий вибір - чи рятувати світ, чи будувати собі житло... а на все сил не вистачає...
Появляється нова "сировина" для джемів, варень, компотів та закруток: Порічки Калінка-малінка, рясна, прополена та минулої осені підживлена Чорна смородина
Гарні ягідки, в мене теж пішло все рясно. Завтра варитиму "трійцю"(малина жовта і красна, порічки та чорна смородина. Треба перетирати через друшляк, і потім минут 20 варити з цукром. Воно стає як желє. Я варення в мультиварці варю.
Дружина вже котрий день варить-варить ті ягоди, вже їй надоїло... Намагається роздати по сусідах і родині, а у них свого повно, не беруть) А нині ввечері каже: забирай ту малину та роби яке вино, бо вже нема ради)))
Варити варення з малини ніколи не пробував, все перетираю із цукром, може бути збір бідончика з малиною 2 - 3 рази за літо, буває ще сушіння при високих температурах або заморозка.
Малину можна заморожувати, але втрачає солодкість. Малинове варення (гарно проварене - це кілька разів відставляти аж поки перестане давати пінку) якраз на випадок хвороби, бо змушує пропотіти. Як і сушена липа. А я люблю "трійцю" - перетираю трохи проварені ягоди порічок, малини і чорної смородини, потім варю вже з цукром десь 1:1 десь хвилин 20-30. Це на випадок як гості прийдуть - чудовий ароматний і яскравий джем. Інколи замість малини в трійці агрус, тільки його треба на мясорубці перебити.
Обережно з вином. Я не алергік, але одного разу був поганий випадок: принесла мамина подруга запашний малиновий лікер з своєї малини. Мабуть, з пів-стакану загалом я випила за столом. Ми були втрьох, мама не пила, бо дуже солодке. Потім я його вилила. Так мене так посипало, що кірка була на все обличчя, ще і спина зверху...Губи потріскались, я прибігла в аптеку, мені дали все, що в них було, щоб дати раду шкірі, потім з місяць пила різні препарати, міняючи їх...Більше мене ніколи алергія не турбувала. Так що дивіться - малина в великій концентрації небезпечна. Краще сушіть до компотів взимку.
Признаю наливки - з чорної смородини та лісової ожини, а так, поза конкуренцією виноград. Варення із лісової малини чи суниць, звичайно, не до прорівняння зі свійським садовим.
Оце навряд чи. А взагалі - думайте як хочте, робіть що хочте. Я лікерів з малини точно ніколи не робитиму. Лікар сказав, що малина в великій концентрації шкодить, оте і все.
дивні вишні цього року... вже половина обсипалася, але кислятина... зазвичай травень-червень спека, шпанка аж чорна, солодка