Зате дождички тихенькі, часті, одно задоволення від погоди...Кудись поділись ти вітри, шквали, я вже думала - нічого в саду не буде, бо які там бджоли.
Але у нас ночі холодні. Треба припарку, а нема... Правда, ми бульбу підгорнули вже десь з тиждень тому Тепер попереду боротьба з колорадами )
прислали суницю - 4 сорти по 100 кущів... як порадили - потримав у розчині корневину кілька годин... намішав перегній наполовину з землею, кілька стаканчиків зробив з одним перегноєм для експерименту... думав додати попелу... але потім передумав... суниці треба слабокислий грунт, а попіл - це навпаки... висаджую потроху... частину - у стаканчики, частину - у відкритий грунт
Чутлива до них не тільки картопля, більше їм смакує баклажан, хоч садити його подалі від картоплі, але жук його всюди знаходить, як голодний і картопля зібрана, може кидатися і на кущі помідорів.
ого! багато треба земельки. Між рядами треба буде сантиметрів 40, не менше, якщо садити правильно). У вас земля яка? Ви про пісок часом не забули? Більш за все суницям треба піску.
близько однієї сотки мабуть, хіба це багато земля чорнозем - суглинок, із ущільненням грунту планую боротися перегноєм і органікою... навколо багато покинутих дач... буду косити траву, мульчувати суницю... викопаю яму, застелю плівкою - робитиму настої трави для поливу
Треба пісок хоч під кущик та перемішати з вашим перегноєм, кажу вам. До речі перегною не треба багато, бо матиме велике бадилля та малий врожай. Перші роки я теж так робила: у нас чернозем, додавала навозу і думала що от буде врожай! А на дачі у мами на одному піску біля річки такі врожаї були, що мені і не снилося. Потім стала разом з навозом додавати пісок так, що грядка жовтіла -отоді пішов урожай.
Сьогодні зауважив, одна гілка на абрикосі засихає і скручується листя, невже якась тля пошкодила? Підживлював перед зимою, недавно для захисту посипав попелом і питтєвою содою, невже замало? Вже тля знищила персик, багато черливих слив, а кропити вже пізно.
То небезпечний грибок-моніліоз, від холодної весни. Кропіть хорусом, чи скором. Чи препаратами з міддю. Тля, я вже казала, боїться дегтярне мило. Та це мило боїться все) Це убойний інсектицид). До речі, воно є і в жидкому вигляді - легко прямо в поливалці розчинити. Його там трохи треба.
може це як у тому анекдоті... відірвали таргану ноги, і він перестав тікати від свисту... висновок: без ніг не чує... можливо, справа не так у піску, як у рН грунту, кількості азоту, та інших речовин чому ви вирішили, що ваша суниця стала давати врожаї саме тому, що ви насипали піску... а не тому, що кущ вже максимально виріс, вибрав весь азот у грунті, і вирішив почати плодоносити
Не люблю сперечатися, тим більш я не на ботаника вчилася). Я краще знаю закони фізики та математики, ніж ботаники) Але я часто виписую полуницю і досить часто пишуть рекомендації (не знаючи, яка в покупця земля). І я вже знаю, що коли мало піску, то треба хоч під кущ, в ямку, а краще ділянку всю перекопати з піском. І ще мочевина, ото буде врожай. Правда чоловік проти хімії, він біопрепарати поважає. Їй і не дуже треба полив, хіба що дуже спека, а от міжряддя порихлити - то гарно. Я зараз сфотаю свою полуницю, що вже червона подекуди.
Щось третя зовсім погана). Але видно ягідку, немаленьку). Це сорт "Нью Айленд". Вона сама рання, солодка, нічим не хворіє, але кущі здорові і треба не економити на площі. Вона не вся одразу достигає - потроху спіє десь цілий місяць.
У мене родич у Черкаській обл (Христинівський район, в селі) посадив картоплю 21 травня! Каже: то холодно було, то дощі такі, нескінченні, що в город не зайдеш. Рік дуже дивний. Але я не можу скаржитись. Один молодий виноградик не проснувся, і один персик. Це втрати. Абрикос не дуже багато буде - хворіють цього року, яблоки цей рік відпочивають, але все інше - непогано. Як не буде граду і дощі будуть - як зараз... Поки на цей час так нічого. Картоплі не чекаю большого врожаю - у нас спека літом. Картоплі в'яжеться багато, але крупної мало. Ми навіть 4 колоновидні яблуньки посадили, імпортні сорти, щоб морозостійкі. Получили з яблучками) Вони ж рано дають плоди. От нічого робити - забавка))
Молода картопля вже є, ніби із Закарпаття, скоріше посаджена та парникова, ціна за кг.не більше 15 грн., на другі вихідні можна буде купити, тим більше, своя буде аж у липні, може, хоч до борщу на Трійцю. Пки що, і зелені абрикоси, розміром як оливки, і черешні та вишні, як горох, ще достигати та, щоб граду не було!
Борщ з молодою картохою та капустою він в червні і не такий, і швидко прокисає. Коли ще є стара, чи можна купити, я все ж таки стараюсь з молодими тепличними овочами не варити.