У мене дещо більше, як хоббі та мржливість чимось зайнятись у вільний час. Своєї картоплі переважно вистарчає на літо, як молода, на зиму декілька мішків треба докупити, так само достатньо своїх огірків, при правильному догляді баклажанів, кабачки, патисони можу купувати зараз для смаження чи "корейських" салатів, із фруктів, при жаркому літі, може бути трохи своїх кавунів і динь, але достигають не раніше вересня, у серпні купую, деколи багато та при можливості можу продати черешні, вишні, яблука, груші та горіхи.
Деякий досвід є, але все одно запланувати точно неможливо. Консервація, правда, завжди лишається на другий рік, хоч на дачі весною і під'їдаємо добре. Садимо на 4 родини, а як будуть діти забирати - хто зна. До того ж щось виживе, щось пропаде, що тля пошкодить. Помидори насадили розсадою 200кущів, і тут почали безрозсадні сходити... Ну що - наробимо томатного соку. Гарна соковижималка - наше фсьо) Я вважаю, що одна з найкращих наших покупок за останні 5 років - це соковижималка Філіпс. Купували за 1500, зараз 5 тис. з хвостиком... Центрифужні соковижималки | Philips
Не знаю, бо різні сорти) До того ж які - хто зна, базару яка довіра?) Я знаю, що хто хочеться морочиться з Де-барао (робити йому шпалери), капельний полив та добрива, та прискання - у того буде багато з куща (навіть до 4 кг). А інші сорти по 1-2 кг з куща - то дуже добре.
У нас верх трохи не такий, непрозорий-стекла нема, наша вся з нержавійки, пластику трохи. 5 років їй точно. Томат вичавлює до самих зерняток та шкірки помидорної, тому останні порції томату густі-густі. Вони йдуть на лечо. Потужна річ, я вам кажу.
Якщо невисока температура, особливо холодні ночі і дощі, багато помідорів чорніє і не достигає. Перець і баклажани у цьому аспекті витриваліші.
Помидори , як і огірки, можна прискати сироваткою з додаванням йоду(2каплі на литр води) - це бюджетно против грибків. У нас фітофтори не буває. Чоловік прискає тріходерміном чи фітоспоріном і цього досить (раз-два на місяць.) Це біопрепарати, вони недорогі(70грн пачка на 100л води-тріходермін)
Є ще розчинити таблетку Аспірину, кілька капель йоду, деколи роблю смердячу настоянку із кропиви... при поганому врожаї все одно пару кг. помідорів, хоч на закрутку треба купити + у холодну пору до супу італійські помідори у своєму соку.
Настоянка з кропиви - це ж добриво, як я розумію? Найбільш смердяче - це натерте та розчинене дегтярне мило, його 2 штуки на відро води, тримати в бутлях і розчиняти потроху у воді при поливі моркви, буряку, лука, капусти,...ніщо не витримує - ні тля, ні білокрилка, ні морквяна та лукова муха, колоради теж. Оце провірене.
Майже так, настоюю, може і декілька тижнів виполену кропиву, нею добре полити для кращого росту помідори, можна перці, баштанні. Запах від настойки неприємний, ще і під час настоювання і зберігання. Чимось просмердженим радять оббризкувати і від колорадського жука, аби не куплена "хімія".
вручну кручу... пару днів покрутити раз на рік, нашо викидати гроші на електричну із техніки мрію про про хорошу сушилку для заготівель... і ще блендер... нє, таки соковижималку - на кожен день, щоб можна було вітграс робити - соки з зелені, та моркви наприклад
не хочеться нічого садити посіяв 6 травня 100 грамів насіння рожевих помідорів... 2 сорти, з різних пачок... полив, накрив прозорою плівкою... плівку не знімав, щоб земля не пересихала... сильної спеки наче не було, щоб спалити... сьогодні глянув - нічого не зійшло взагалі жодної рослини земля на поверхні суха, нижче волога... шось пішло не так... я раніше так нормально вирощував чи живе насіння, чи все загинуло - як дізнатися думаю ще раз добре полити настрою нема
У нас цього року безрозсадні дуже довго сходили. Тільки після дощу, що йшов два дні з'явилися всі. Мабуть місяць як посіяли...
може грунт холодніший бачу дати на фотках минулих років... ромашками було все вкрито на три тижні раніше... мабуть весна пізня...
Орієнтуватися по бузку радили, коли вже велика розсада, наприклад, велика розсада баклажанів, цьогоріч була всередині травня, та і пізно цвіли ранні абрикос та черешня.