Інстинкт самозбереження. Є можливість запастися життєво необхідним - треба забрати і покласти собі чи наступному поколінню про запас. Сидератні утворюють на коріннях і стеблах потовщення з запасом. А звичайна "трава" збирає ці речовини в листя і плоди з розрахунком, що потім, на наступний рік, вони стануть у пригоді іншому поколінню.
який наступний рік? росте одразу, захоплює нову площу, місце під сонцем... (тобто не запасає, а одразу використовує азот для створення білку) може міфи про накопичення нітратів надходять з тих грядок, де тісно?
от і я це саме кажу. Листя восени опаде, з часом перегниє/перепріє і буде добривом. Плід впаде на ґрунт, м"якоть віддасть білки/жири/вуглеводи і мінералку, а насінинка весною дасть паросток Не знаю.
Добре як бескоштовно. От на кучу і складати, накрити чорною плівкою і розводити жаб) Я шучу. Але багато навозу для невеликої рослини погано: вона таки правда буде мати гниючі плоди. Порозкидати під молоді дерева добре - весною і назиму, під смородину, агрус, порічки. Красиву клумбу з півоніями, жоржинами та гладіолусами можно забабахати).
А ще використовується у якусь яму скидають відходи - шкірка з чищених яблук та картоплі, шкірки з бананів та цитрусових, побули під снігом, остаточно перегнили, весною добре посипати чи підживити посаджену картоплю, помідори, перці чи баклажани.
ще згадав... якщо дуже потрібне насіння чогось... зараз же мабуть можна легко замовити з інших країн... кілька років тому були в мене гарні ілюстровані каталоги насіння - польською та англійською... картинки подивився... тоді пошта гірше працювала... відклав на майбутнє... у хмару закинув... кому цікаво - можете скачувати, може шо й замовите 478.81 MB folder on MEGA
біблія... Білл Моллісон "Пермакультура. Руководство для дизайнеров" 1988 р. ця книжка в мене з'явилася років 12 тому... скачав в англійському варіанті... на амазоні десь 100$... якщо купляти... пізніше знайшов переклад російською... і от якісь умільці виклали аудіоверсію... комп'ютер читає, досить непогано... https://www.youtube.com/playlist?list=PLEJz9_jBSRywPTBQcY_nn5Z6WpoGOMEDN
У мене виноград, ніби морозостійкий, у листопаді я попідсипав кущі + є багато снігу. Але, такий, як в Узбекистані у нас все одно не виросте, може меншвибагливі сорти, але буде дрібніший та кисліший. З другого тижня, планую на розсаду садити перці і помідори.
Для деякого насіння добре тала вода зі снігу. Щодо помідорів, спочатку страшно, як буде такий же липень і майже всі кущі почорніють. Щороку не буває одинакове літо. Не підвів, менш чутливий до надмірної вологи перець. Розсаду баклажанів більше купую, вирощену власноруч більше жере колорадський жук.
Бруньки, різані дрбні гілочки зі смородини, грушки деколи можу використовувати для якихось чаїв, настойок, виключно у своїх цілях, про ніяку масовість ще не думав.
здалеку... 1) мені не дуже хочеться на чомусь спеціалізуватися, і перетворювати свою ділянку на плантацію чого-небудь одного... 2) не видно реальних покупців... 3) я ще не наївся смородини, нашо псуваті ті 2,5 кущі, що в мене є 4) цілком можливо, що в інших людей - інші умови, і комусь ця тема дуже цікава... я не знаю за всіх