точніше, від високої температури у грунті загине все живе - і корисне, і шкідливе... (бактерії, гриби, віруси... а також великі тварини - дощові черв'яки, мокриці, жуки всякі, мурахи ) ----------------------------------- залишаться мінеральні речовини... і органіка (якщо не дуже нагрівати) ----------------------------------- тут виникають 2 питання: 1) а що взагалі їдять рослини? відповідь: водні розчини мінеральних речовин 2) для чого взагалі прогрівати грунт перед посівом насіння? відповідь: щоб те мале насіння не погризли мурахи, не з'їли гриби (пліснява) чи бактерії... ДО РЕЧІ: ГРУНТ У МІШКАХ З МАГАЗИНУ СКОРІШЕ ВСЬОГО ПРОХОДИТЬ ЗАВОДСЬКУ ТЕРМООБРОБКУ...
Так взагалі можна докотитися і до гідропоніки; А нам воно треба? Хай он євреї з іншими єгипетськими мусульманами вирощують свої пластикові помідори на субстратах з кокосової стружки; Ми ж за продукт без ГМО і іншої нечисті, нє? ) А прогрівання грунту /прогрівання! , а не прожарювання/ сприяє скорішому проростання насінинки, а не винищуванню всякої мікрофлори. Теоретично - повинно би проходити термообробку. А на ділі - ХЗ. Енергоносії дорогі, грунт буде по ціні вершкового масла) зі та й фігня то всьо... Всі ті заморочки можуть бути цікавими для аграріїв-профі, котрі з того живуть. А на рівні забавки і хобі - можна робити все і по-людськи
ну ви ж самі пишете, що збираєтеся купити грунт для розсади... скоріше всього його прогрівають-стерилізують, тобто нічого живого там нема... інакше там у мішку буде страшенна антисанітарія - ніхто не дозволить таке продавати... хоча... якщо там торф, то не знаю, може він і чистий у природі, без мікробів, хз а якщо грунт на основі посліду...
Це вроді білоруський грунт, чисто компост. Може і торф. Минулого року я в цей грунт висіяв останню партію тютюну. То він найкраще зійшов і в рості догнав папєрєдніків)
Спробуйте, потім нам розкажете; Або загляньте на київський дачний форум, куди я давав лінк для @Silver bullet. Там і справді профі. Там потусуйтеся, попитайте. Може щось вони скажуть. / може і зі мною зустрінетеся десь в балачках;/
Вже на розсаду перші овочі висівають, особливо, у кого якісні теплиці. Я таке роблю у лютому, а деяку розсаду, особливо баклажани, скроплені від колорадського жука, купую.
Моя дружина та мати також почали підготовку до посівної. Купують голандське насіння, за досвідом минулого року, виявилося краще та ефективніше. Хоча коли н городі ще місто біло то навіть готовою розсадою досаджували.
Може бути, із лимонами стикався ще пару років тому, у тролейбусному депо, коли мав інше здоров'я, лимони вирощували у великих вазонках, говорили, що для закуски підійдуть. Вже, чим раз більше, хто має можливість, відважується на свої теплиці.
@Lanktocha ну так я теж запитував, бо ціна відрізняється. Дружина запевняє, що голандське насіння краще всходить, та потім розсада міцніша. Каже меньше клопіт із нею. А там я статистику не веду, звичайно)
Я сьогодні в магазині подивився на голландський і на український ґрунт для розсади. При однаковому об"ємі вага різниться десь на 50%. Український важчий. Але думаю, що це не обов"язково значить, що голландський кращий. Буду робити суміш з них двох.
Цікаво і пізнавально Але особисто я довіряю квітникарці Юлі. Вона вже профі в цьому ділі. Та й ми з нею використовуємо той самий ґрунт. Як вона скаже, так стараюся і робити.