Ми банки з квашеною капустою тримаємо в підвалі. Правда, ми квасили для себе, тому вони закриті капроновими кришками - щоб дешевше обійшлося)
овочі гниють від: - високої температури - контакту з повітрям - наявності бактерій... ще пригадав, що їх влітку сушать, спочатку вмочивши у солону воду... Так може і капустини так вмочити )
Кубань... там тепліше, чим у нас на півдні, але опадів значно більше... до 1000 мм на рік, здається View: https://youtube.com/watch?v=tLOuo0iV-VU
подумалось... на нічному тарифі можна платити за електроенергію всього 40%... люди вночі в основному сплять... але теплиці........ можна ж і обігрівати, і освітлювати! що скажете? Тарифы на электрическую энергию, экономим на электрическом отоплении
Піід час відлиги, вже була можливість спиляти стару яблуню, з лютого планую вимочити в алое і марганцовці насіння помідорів і перців та почати садити на розсаду, так що садово-польовим роботам дано старт.
Що ж там вимірювати? Ви ще почніть козячі какашки перераховувати поштучно))) Я під курячими бантами насипав опалого листя, інколи висипаю туди відходи з кухні. Зверху падають кукурічки. Час від часу вилами перемішаю - і усьо. Вже перепріло досить файно. Воно само знає, скільки чого йому тре;
А заячий послід? У нас його весною багато. В США називають це добриво "золотом". Позбираю лопаточкою, в ведрах позамочую і потім ще розбавлятиму той настій в десятеро. Органіка під перець, капусту, огірки, дині, кавуни.
Продають на оптових базах в мешках почвосмесь з низовым торфом, иногда и с добавкой суперфосфата - его хорошо подмешивать в компост - это удобрение просто бомба. Тем, у кого в хозяйстве куры или козы, конечно, все есть и так)
якщо взяти ідеальний, точно розрахований грунт (та інші умови) - врожайність буде вражаюча вчора вивчав ціни на готові грунти в мішках (не плутати з добривами) тіпа "для суниці" , "для лохини" і т.д. десь виходить 2-2,50 грн. за літр або в місцевих магазинах або є інтернет-магазин, де доставка укрпоштою безкоштовно (!) думаю може кілька кущів суниці, посадити в готовий грунт для спостережень... і розрахунків... щоб було з чого брати приклад... тим часом свій компост довести до ладу...
думаю слідкувати за такими параметрами... 1) щільність (кг\м3) - регулюється кількістю соломи 2) вологість - виміряти можна, висушивши якусь клькість грунту 3) кислотність рН - в мене є лакмусовий папір 4) загальна кількість мінеральних речовин і органіки - можна спалити і зважити попіл 5) азот додається настоєм зеленої трави 6) кальцій - ракушка є в каналі недалеко 6) інші параметри - треба буде почитати літературу... це як приготування їжі, робота повара, тільки для рослин
Цього року для висівання розсади буду брати тільки готовий грунт. Але без всяких добавок. Минулого року я робив суміш зі своєю землею, тіпа для скорішої адаптації рослинок. Це, мабуть, неправильно. А вже для пікіровки робити суміш різних грунтів і самопального компосту. Але без фанатизму, чисто на інтуїції;
Залежно ще яка погода тоді буде, це робиться у кінці лютого та на початку березня, набрати грунту із кротовини у такий час може і не бути можливості, через сніги та сильнопромерлзий грунт.
пригадав... про підготовку в домашніх умовах грунту для розсади... його роблять стерільним - прогрівають, прожарюють у духовці... щоб все зайве виздихало від високої температури...