Доброго ранку. Тільки шо прийшов з городу-саду. Висаджене в понеділок зілля приворотнє піднялося зі можна садити решту ;
У мене менша родина, бо це тільки мої діти з родинами. А онуки ж всі малі та галасливі, ще й ревуть коли що)) А все одно радісно, як всі збираються. У свекрухи буває більше за столом, так це не в Харкові. Нещодавно дуже посварилася вона із своєю дочкою (живуть же разом) і погрозилася кинути її і приїхати до нас на дачу "помагати полоти"))) Це ж бабусі у вересні 90 років. Ото клопіт буде, якщо приїде насправді! Вона дуже характерна і любить, щоб було по її)) Але я чоловіку сказала - хай їде, зустрінемо буде якась переміна в її житті і сестра відпочине).
Виявилось, що коли ми на 2 дні виїжджали до Харкова, тут була злива з градом. Отож ми не доїхали, застрягли, коли повертались, плюнули, кинули машину в яру і прийшли пішки) Ми несли їжу та ноути, малий ніс кошеня - це треба було бачити) Машина позашляховик, але водило так, що не дай боже, і завело в яму при дорозі) тільки-но після великого дощу таке буває..Зранку чоловік взяв лопату,відкопав її трохи і приїхав)) Знову дощик. Тихий, тепло. Далі прогнозують якісь високі цифри температур...Подивимось. Я жарюку не люблю та і город не любить.
Ніч, гроза, блискавки, дощ...чоловік поїхав зустрічати доньку з електрички. Пішли електрички, але поки що їх мало і після роботи тільки на вечірню, що приїздить після десятої...Сижу-дрожу - як доїдуть? Коли вже життя налаштується після того коронавіруса, щоб хоч по видному могла приїхати дитина...
Тепер сприяє погода, не страшно вже через засильний холод, у зелену Суботу прийнято завершувати висаджування, розсади рештки помідорів, перців, баклажанів висаджені.
Чомусь мовчимо за виноград... Шо там? Як у кого він поживає? У мене трошки був підмерз, але в основному на шпалерах вичіхався. Тільки от на арці щось буксує... То технічний, на вино А це трохи столового зі щі сі хочу поспитати: а чо ніхто не показує знимок своїх грядок-дерев-кущів-квітів? З @medwedo berlogsoni все ясно - він боїться вроків, бо нагло забобонний, @manur ще в темі про ровер пояснив - він на тото не має часу, бо дуже зайнятий: або завжди робота, або постійні п"янки , @VasMT на службі, @MARTINI сад-город мусет запустив і бере, та й на ровері возиться і на коптері літає Ну а ви, @Silver bullet, @Lanktocha, @mypucm @Коммунарец і інші форумчани чо мовчите?
А я такий! На днях купував ліки в аптеці, тепер вони недешеві, крім того, вирішив ще прикупити кілька штук гематогенів, раз уже зайшов, "по случаю". Розраховувався карткою, а на чеку прочитав 666 гривень з невеликими копійками. Я засміявся, кажу "Оце так так!". Аптекарка каже:"Я також звернула увагу, але промовчала". От і думаю собі:"Псам ті таблетки викинути, чи ні?" View: https://www.youtube.com/watch?v=03wrQct2X1Q Жартую. Стосовно винограду. Я торік виноград навіть не обривав, такий він був поганий, поморщений, посохлий, так і висів. До весни. А весною з цим коронавірусом також не вийшло поїхати в село пообрізати. Але щось там нав"язалося. А от за гаражем, у бур"яні, де колись посадив два сорти винограду, а потім якось за нього забув, не до того було, як приїдеш на кілька днів в село, то встигаєш крім картоплі та помідорів, які обов"язково мають бути зібрані, лише подвір"я викосити. А це заглянув за гараж, а там така гарна лоза, так багато китях наклювалося. Причому молода лоза ще не всигла розвитися-зачепитися. От я там примайстрував стовпчики, натягнув дріт, підв"язав. Але через це я садок не мав часу викосити до кінця, вишні-сливи-бузину викорчувати. Купив оце тиждень-два тому в Новій Лінії лопату із рейкової сталі, товсте лезо, в двох місцях гофроване вздовж, щоб не гнулося, корені столітніх дубів можна підважувати. Аби хто стовбура підтримував, щоб шуму було поменше, як падатиме.
До речі, "знаєтє лі ви?", що із квашених помідорів насіння проростає. Мені мати давно колись казала, я ще в школу ходив, був допитливий, всим цікавився. А оце вирішив перевірити. Із квашених помідорів видушив насіння посадив у землю в горщику, поставив на підвіконня. І знаєте - проросло! Не дуже дружньо, можливо, десята частина із всіх зернят, але деякі проросли. Помідори-грушки (назву сорту не знаю), товстошкірі, розміром з куряче яйце, до весни, засолені, добре зберігають форму, не розлазяться.
Квашені - не мариновані, там ідуть природні процеси. Насіння не псується Хоча при квашенні іноді приходиться кип"ятити розсіл, щоб зупинити бродіння. Сам так робив з виноградом, бо інакше за місяць неможливо буде їсти. Також щоб огірки були хрумкими треба через кілька днів бродіння перекип"ятити розсіл А товстошкірі помідорки, яблука, грушки, тверді сливи... - нормально зберігаються і без кип"ятіння
Раз згадали виноград, приморозок у середині травня багато лоз пошкодив, деякі віджили, але, бачу, наново відростають, врожай буде меншим, у минулі роки в такий час любив до Зелених Свят приготувати голубці у виноградному листі, але майже все виноградне листя ще маленьке. Мій виноград. закарпатська Ізабелла ( крупніша та не терпка ) більшморозостійка, приморозок пошкодив менше, вибагливіший рожевий, лоза привезена із Польщі - сильно пошкоджена травневим приморозком, сумніваюсь, що щось відживе. Фотографувати ще нема що, суниці і полуниці ще цвітуть та достигають, вишні, черешні та абрикоси ще як горох, так само ще нема огірків, помідорів, перців, баклажанів, так само соняшник і баштанні.
Як це Фотографувати ще нема що? А маленьке і недостигле Вам не можна фотати, чи шо? Чи конче мають бути всі овочі/ягоди/фрукти великими і стиглими? зі от, прошу попробувати урожай 2020 з нашого обійстя. Дружина нині таки знайшла трошки для проби ззі во, є на форумі користувач з таким гарним НІКом @Ogirochok. Часто заходить, а більше трьох років бере і мовчить ; @Ogirochok, ну шо там? Ви город-сад маєте? Що вирощуєте? Яка біля Вас погода?