дьорну Їде дід на возі, везе з лісу дерен ДЕРЕ́Н, у, чол., бот. (Cornus). 1. Кущ або дерево родини кизилових з їстівними кислувато-солодкими ягодами; кизил. Вишні, черешні, груші, сливи угорки, тернослив, терен та дерен — все росло густими купами (Нечуй-Левицький, II, 1956, 38);Кизил, або дерен — стара культура. Невибаглива до ґрунтів, морозостійка, вона дістала досить велике поширення (Вечірній Київ, 5.VI 1961, 4). А назустріч на базар іде баба, несе яйця. Зустрілася з дідом та й каже: "Діду, дай дьорну за яйця" Ми його назвиваємо "кизил". Компот з кизилу дуже смачний. Трьохлітрова банка, стерилізована. Миті ягоди кизилу, з розрахунку: півлітрова баночка на трьохлітрову банку, стакан цукру. Вкидаємо ягоди кизилу в трьохлітрову банку, заливаємо крутим кип"ятком, даємо кілька хвилин постояти, щоб прогрілися ягоди. Зливаємо назад кип"яток у те ж саме емальоване відро, ягоди залишаються в банці (є спеціальні кришки поліетиленові з дірками). Засипаємо стакан цукру на ягоди, що в банці, знову заливаємо кип"ятком, тим самим, має знову круто закипіти. Так, щоб кип"яток переливався трохи через верх банки, вщерть. Закатуємо кришкою, перевертаємо, укутуємо. Робиться це, звичайно, не з однією трьохлітровою банкою, а з кількома - скільки маємо кизилу. Торік я робив яблучно-кизилове варення. Також можна їсти. Кизил треба обривати тоді, коли він уже падає на землю. Ті ягоди, які впали на землю, найсмачніші. Вони також ідуть в діло. У кизилі не буває червячків. Кизил зараз починає вже розцвітати - мати з села повідомляла.
Раз згадали кизил, хороший він у степах, у нас також непоганий, кущ не такий вибагливий, як на мене, під сезон тарілочку на день можна зїдати, компоти на зиму у мене менше йдуть, порівно із черешневими чи ожиновими, оскільки він кісточковий, довго стояти не може, наливка також значно поступається вину, я можу використовувати більше як їжа під сезон.
І я не знав. Нам, поліглотам, якось ближче слово "кизил", що означає "червоний". Кизил орда - червона армія.
Чи зараз вартує кропити фруктові дерева та виноградну лозу бордоською сумішшю, чи є ще інші препарати? Хто замальовує вапном дерева? Колись таке робив, зараз від одних чув про велику надібність і користь такого, інші - що це непотрібно і навіть шкідливо.
Вже все покропив залізним купоросом. Вапном цього року білити не буду. Але стовбури молодих щеп обгорнув картоном.
Більше розраховую на бордоську суміш, думаю запізно не буде, тай у найближчі дні опадів не буде і карантин нема більше чим зайнятися. Оптимальна пропорція?
Ми купуємо готове для покраски дерев - там все, що треба, намішано, і виходить покраска щільна, трохи жовтувата. Вона тримається роки три. Але це тільки для молоденьких, старі не красимо. А кропимо тим, що в Клубі органічного землеробства продають)а купоросу там не продають.
Хлопці, ну що робити з цією клятою погодою? Карантин, а погоди нема. Тьху. В неділю друга зустріч весни (перша на Масляницю) - і знову сніг і в ніч мінусова, а вдень +2. Тьху.
У мене якраз суха погода, на цей тиждень таке можливе, бо на другий прогнозують навіть мокрий сніг. Як я бачу, інтенсивно оббризкати мені вийде тільки маленькі яблуні, вишні, сливи, черешні і абрикос, велику грушу треба буде із кропилом як священник.
Може в четвер можна на три дні поїхати? Ми ж не копаємо,@Gyppsy. Почитай про грядки Міттлайтера - оце у нас таке біля дома.60-30-60. В садку - газон. А ще на одній ділянці(де арахіс та бахча) паше трактор, а по весні дискує. Копати ніде. Біля деяких дерев та кущів - копано восени. Хіба що в песочниці покопати.
Варіантів багато - окремо продаються телескопічні вудочки до пульверизатора - наростити шланг, а коротку вудочку прикріпити до тички - драбина-стремянка ... зі Як священник - вчорашній день. Попробуйте як поп)))
Та я раніше також не копав. Завжди або трактор, або коні. В саду газон. На клумбах жінка сапкою і мотичкою бавиться. Це цього року чомусь пробило браті і копаті) Мабуть тому, що за цілу зиму ні разу сніг лопатою не відкидав на подвір"ї, от і хочеться)