Нє, не титанова. Навіщо мені титанова - вона все одно без моторчика) Лопата стальна, покрита чи то гальванікою, чи то фарбована, така ряба. Словацька, 95 грн. коштує в Бригадирі. Плюс штиль 30 грн. Штиль звичайний, прямий. Головне, шо довгий - 1.30 м. А особливість штихівки - вона не пряма, а чуть увігнена, під совкову. Такою легше копати. Поміж дощ і роботу-відпочинок я вже вкабатав 60 метрів квадратних зі во, лопата така-во Лопата штикова Strend Pro, Словаччина купити в Буштине
в мене якраз така вже рік, не знав, шо словацька (раніше намучився з новими чорними лопатами - ламалися, швидше чим держак )
Навіяло... Дружина вночі раптом встає з ліжка, знімає зі стіни годинник і трісь ним до стіни. Чоловік: - Ти шо, здуріла? Дружина: - Хай хоть щось в цій хаті стоїть! зі во, блін, знову @Silver bullet скаже, що я скабрезнічаю... а все патаму шо ВЕСНА!
Лопати актуальніше восени, краще на зиму, перед сніговим покривом скопати та підживити грунт. Але як хто робить.
А хто ж восени сподівався, що я захочу закурити файку зі свого тютюну?))) Восени всі поля/городи спокладжені де трактором, де кіньми На городі /котрий восени підживлений і переораний/ садити тютюн не хочу. Переорати ділянку в саду плугом зараз також не хочу. Бо хочу так, як я хочу; Тому і копаю потихенько сам... "Бавлюся", як каже моя жінка)))
Помідори, перці, баклажани вже посіяні, оптимум - кінець лютого, початок березня. Зараз є можливість підрізати деякі дерева, у абрикоси великі бруньки, але куди діватись.
Звичайно, яблуню, горіх підрізаю набагато більше, абрикос, хоч де загусто та гілки налазять одна на одну.
в мене ділянка у віддаленному місці, полив з річки (100метрів + 15 вгору) мотопомпою... дощів нема нормальних, вітер сушить... тому застряг у глибоких філософських питаннях - а нафіга це все, коли помідори будуть через півроку по 3 гривні... з іншого боку - ходити на якусь нецікаву роботу нецікаво... з іншого боку - щоб поливати, треба бензин, для цього треба десь заробляти гроші... думаю над цими рівняннями... поки що повисаджував лікарські та чайні рослини насінням та саджанцями... невідомо чи виживуть без поливу
"Французський селянин поливає своє поле сапою" - чули таке? Коли в нас ще не було скважини, то тим не менш солодкий перчик мали величезний з того, що раз на місяць поливали розведеним куриним пометом і часто його обполювали. Раз на місяць дощ - і вже добре.
А всю зиму мати на борщ заправку?А паста яка дорога! Саджайте арахіс на продаж. Засадіть поле, культура не важка. Динь насадіть, їх в удобрену ямку посадіть, і обполювати не треба.
Ну іспанського насіння не знаю де взяти - у нас насіння своє. Садимо значно ширше -десь 40-45см між рядками, щоб окучувати було простіше, а від окучування залежить врожай. Не треба прискати препаратами, він не хворіє, ніхто його не шкодить - росте і росте. Полив любить. Якщо почва така сипуча як в роліку - то дуже гарно. А в нас чернозем, а це значить, що буде проблема з очисткою (миттям)арахису та сушкою. І все одне культура не важка: два рази (з травня по жовтень) його окучимо, два рази гарно поллємо.
прийшла відмова з міськради... 2 гектари під ОСГ не дають, бо (за документами) там дачі... я це знав... але фактично там поле, корови пасуться вже років 15... і на Публічній кадастровій карті ніяких ділянок під садівництво... тобто мені відмовили незаконно... от і вибір... чи судитися з міською радою, чи якось домовлятися з ними далі, чи трохи зіпсувати їм осінні вибори... чи залишитися при своїх 12 сотках...
Подивилась, в інтернеті можна купити різне, тільки бачу, що там по 5 семян. Але цікавіше все таки різне) Подивіться, де можна сире взяти дешевше. На крайняк можу вислати Новою поштою стакан горішків (не більше) з тих, що на посадку. Є сушеного багато, та чи він зійде? Я його присушувала на пічці. До речі, ми садимо горішок в шкарлупі, а не так як в роліку.
Та пані, в котрої я купляв насіння тютюну, має дуже гарні очі і цікаву сторінку в ФБ. Думаю, що вона має також і арахіс. Буде причина ще раз з нею привітатися