Щиро вас вітаю! Здоров"я всім вам і благополуччя! зі А молодший здіснив свою мрію - позаду нього Еверест
Абрикос в мене старий є. Як великий врожай - то трохи дрібнішими бувають. Але солодкі. бочок красненький. Сушимо на залізному даху сарайчика (це кунг). Я її не хочу вирубати, бо прикриває дах з півдня від літньої спеки. Посадили 2 роки назад школку з кісточок гарних абрикос - розсадили, чекаємо що вийде. Іноді такі деревця повністю наслідують сортові якості, іноді ні. Цей рік дав перший врожай сорт Тріумф (4 шт). Великі абрикосини, солодкі, соковиті - тануть в роті, і кісточка солодка як мигдаль добра. Цвіте рожевими великими квіточками. Велике листя. Знизу на плоді невеликий пиптик.
Персик один вимерз. Може я його погано обрізала? Та так же, як в інтернеті бачила. Але на наступний рік листя випустив тільки в кінці червня, тільки на одній гілці. Може того, що великим садили (3річним)? Ще зайці зверху погризли взимку. Посадила інший. Це американський морозостійкий сорт Колінз (в інеті купувала). Третій рік - політ нормальний, росте. На той рік, дасть бог, зацвіте. Правда, є невеликий сумнів, що сорт не той, бо перше листя після зими в нього бордове, потом до літа стає зеленим. В опису сорту такого не пишуть. На картинці поряд з фруктами листя зелене. Ну не знаю. Такого, щоб прислати таке, що я не замовляла - не було. Було таке, що двоє замість одного) Але такі добрі грушки (Талгарська красуня), що навіть рада. Були моменти чудні. Чоловіка надурили на базарі: з машини якогось питомника продали сливу замість черешні. Весною стало ясно, що це слива. От, думаю, зараза - і без того тих угорок аж 4. І ось через 3 роки, цією весною, появились квіточки. Але великі, не такі як в угорки. Дочекалися і сливок. Пізно, аж 10 жовтня дозріли. Крупніші, ніж угорки, набагато, і пізніше набогато дозрівають. І солодкі. Почитала - схоже на "Сочинський чернослив." Він такий пізній і крупний. Добре.
У мене з абрикосом не складається - то вимерзне, то вимокне /у нас в деякі роки високі ГВ/ А одного разу купив ніби у відповідального садовода абрикоску, а виявилася персиком /і в першу же зиму замерз/ Так що щоби не танцювати з бубном, я маю просто пару хороших слив. І за садом росте прекрасна алича-самосів. Аромат -
Варення з жовтої аличі в мультиварці - чистий мед. Прозоре, і в ньому ягідки. Коли вони стиглі, то косточку просто видавити рукою можна.
Коли пригостить хтось вас добрими абрикосками - трохи підсушіть кісточки та посадіть кілька штук. І дві найбільші пересадіть. Такі абрикоси зимостойкість мають вищу. Не знаю стосовно грунтових вод, це мабуть, погано. Тоді треба вибирати найвище місто. А щоб вимерзали...У вас, гадаю, тепліше. В Харкові різко континентальний клімат, а у вас - ні. Я колись привезла кілька ліан зі Львова, так подобалось, як вони у вас там біля великих дерев в'ються. Так ні - не приживаються. Дуже сухо літом, дуже морозно взимку. Можно і по-іншому.В інтернеті закажіть морозостійкий садженець, наприклад, зараз в лютому. На початку квітня Новою поштою прийде. Вони коріння обмазують в глині, далі в тирсу, потім в целофан. Навіть папірець, як правильно саджати, вкладуть. Ну 100-150грн ризику.
Дуже рідко купляю садженці. Я практикую щеплення. В куті саду ростуть підщепи, дички - під настрій садив кісточки і зернята яблоні, груші, сливи, вони самі собі росли. Тепер цим займаюся разом з внуками, це у нас цілий ритуал - підготувати грунт, посадити зернятко, його обгородити, потім ціле літо ходити поливати і прополювати. Їм це подобається Потім, якщо сподобалося чиєсь яблуко-груша-слива-черешня..., то весною внаглу і без запрошення іду до нього в сад і зрізаю пару-тройку прищеп. І маю це, що хотів, хоча в більшості випадків навіть не знаю назви сорту Моя гордість - грецький горіх. Його я щепив три роки, ніяк не приймався. Аж на четвертий рік получилося. Потім ще вісім років чекав на результат. Минулого сезону був перший урожай. Ще тут, в цій темі похвалюся Бо він і справді цього вартує
Я от на шо звернув увагу: Коли у нас була зустріч однокласників 20 років після школи, то тоді розмови велися в основному навколо роботи-бізнесу, говорили про хати-квартири, про машини і поїздки за кордон "по справах". Пили багато всяких коньяків - горілок, під кінець зустрічі були і в дим п"яні. А минулого року у нас була зустріч однокласників 40 років після школи. Величезна різниця. Розмови йшли в основному навколо внуків, садів-городів і господарки. Якщо і говорили про закордон, то в основному в плані відпочинку з тими ж внуками. Правда, приїхали на зустріч і "остарбайтери", але вони тоже говорили про внуків і відпочинок Помітив, що у багатьох географія відпочинку з роками плавно пересунулася до Берегово, Косино, Велятино і Любіня Великого. Роки беруть своє Пили в основному те, що принесли з собою, а несли в основному власний продукт , п"яних не було зовсім. Ті, хто напивався на 20 років - або померли, або спилися до ручки... Та й у багатьох однокласників і друзів весь час бачу на їхніх сторінках фотки внуків. Так що, @Silver bullet, ви праві - це щастя, що є у нас продовження зі во, пісня з тої зустрічі. Текст файний Є ще порох в порохівницях View: https://youtu.be/pu8EPKmb5NQ
Во, тільки шо приніс з підвалу Яблука "Не знаю назви сорту" свіжі Огірки "Не знаю назви сорту" з гірчицею Виноград "Не знаю назви сорту" квашений Грушки "Не знаю назви сорту" квашені
Ще згадали про щеплення дерев, не безпідставно говорять, що абрикос і персик дуже погано цьому процесу піддаються, скільки хотів нащепити абрикос, використовував гілочки із наших широт, не приймались, прижився тільки готовий садженець. Доречі, дуже солодкі і крупні абрикоси на Волині, чув версії, бо там не стільки тепліше, скільки спецефічний грунт із торфом, який більше може зберігати тепло і насичувати корисними речовинами.
Добре, що хоч десь ще можна часто подописувати, окрім політичних тем. Можливо є інша технологія щеплення, певний час і тримання перед щепленням гілочок у морозильній камері. Багато нових шкідників - говорять, що це через теплі зими, коли така зараза майже не вимерзає. Деколи можу чимось дерево скропити, мені говорили, як цвітуть сади у Чернівецькій області, навколо як туман, розпилення для нищення шкідників.
Капєц... Яке ще "тримання перед щепленням гілочок у морозильній камері"??? @Lanktocha, ну ви, блін, даєте... Ви прям якийсь садіст...
До такого не додумувався, чув поради, щоб прийнялася щіпа, вважаю, достатньо просто потримати у підвалі.
Так-так.Чула, що там багато для кого - це сімейний бізнес. На харківському форумі дописує жіночка (одна-єдина українською) з Чернівців,часто за це говорить. Там гектари садів. Квіткоїд - то велика проблема. Чоловік кропить все біопрепаратами, що безпечні для бджіл, так кожну неділю квітень-травень. Туман, правда, не стоїть. Врожай агрусу, правда, той рік майже увесь пропав. Один кущ (сорт) виявився стійким. Треба все ж таки, поки нема листя, в березні, покропити Топазом. Оце буде надійно.
Знаю сам процес, де завжди це виконую сам на 100%, є можливість покликати досвідченіших садівників. Але основний принцип - кісточкові гілочки краще щепити до кісточкового дерева, ніколи не щепив, гілочки черешні на яблуню, бувало, що черешню на черешню чи вишню, гілочки абрикоси - на садженець аличі.
Чи хтось стикався, якщо кісточкові - у мене непогана слива, але дуже багато плодів у неї черливих - чи вартує чимось кропити при цвітінні? У декого черешні часто піддаються нальотам птахів, тому багато плодів видзьобують є якісь методи уникнення цього?
Мій дядько, царство йому небесне, прищіпив південний абрикос на калину! Для наших широт абрикос на аличі - це як правило. Про грушу знаю, що грушу можна на будь-що щіпити, але сама груша приймає тільки грушу. Ми поки тільки збираємося, не шіпили ще нічого, тільки купуємо та купуємо - садити ніде).
Похвалюся ще горіхами фундуку. В мене їх два: сорти різні. Один Трапезундзький, а другий - дай, бог, пам'ять). Ростуть деревом, здоровим. Сам горіх продовгуватий, 3-4см. Ядро заповнює скорлупупровністю, скорлупа не така тверда, як на ліщині.