Про пригибание знаю. У нас молодая грушка зацвела как только мы боковые ветки поставили на растяжки. Но во-первых, ее потом расчахнул сильный ветер, из-за этой растяжки. А во-вторых, ну и сами посудите, если у вас есть сад, где три десятка разных деревьев, вас этот способ насколько удовлетворит?
я впевнений, що різати - нераціонально, обрізки постараюся уникати ну ми ж не дрова вирощуємо для чого вирощувати гілку, щоб потім її спиляти? може краще щось зробити до того, щоб дерево направляло поживні речовини... не на дрова
чесно кажучи, ніколи не бачив, щоб вітер зламав саджанець (а вітер у нашій степовій місцевості постійно)
Із деревами-сажанцями бувають й інші проблеми, деякі дуже повільно ростуть, чув поради, ще раз викопати і прочистити корінь.
якщо саджанець живий, температури грунту, вологи і освітлення достатньо, чого б йому не рости ну може ще, щоб коріння дихало і поживні речовини в грунті... ------------------------------------- пригадалося... в позаминулому році почав працювати в одній теплиці... 8х50 метрів... висаджували розсаду огірків в листопаді... все там сучасне, подвійна плівка з піддувом повітря, дорогий котел на дровах, насос під грядками ганяє гарячу воду, терморегулятор регулює обігрів... грошей вкинуто неміряно... на вулиці - мінус 5, у теплиці на термометрі +30... датчик температури з термометром висять під стелею теплиці, на рівні десь 2-х метрів... хазяїн не дуже розбирається в темі, він заплатив, йому так спеціалісти все збудувавли... ну і на фоні всього цього сучасного виробництва... я просто взяв звичайний термометр, підійшов до грядки і втикнув його між кущами огірків... +12 далі була пауза... хазяїну довелося пояснювати, що температуру треба міряти в грунті, а не там де зручно повісти датчики...
Перець на розсаду вже пора висажувати, сходить найповільніше, помідори, баклажани варто так само найближчим часом, готуйте посуд з-під йогуртів і сметани, хоча би для таких потреб, чому його не варто викидати.
така ситуація... сонце світить, тепло, тягне вже щось садити замовив на олх трохи саджанців для колекції, щоб були... чабрець, материнку, іван-чай, снить, чорницю, брусницю... чорниця і брусниця приїдуть із Київської області - там кислий грунт і більш вологий клімат... а мене навпаки - посушливий клімат і зовсім не кислий грунт, мабуть нейтральний... як найпростіше зробити кілька квадратних метрів кислого грунту? планую підмішати у грунт свіжого гною - свинячого або курячого - що буде? мені скоро його пару машин подарують в мене є смужки лакмусового папіру, щоб виміряти кислотність...
Із курячим гноєм обережно, чутливі саджанці дуже на нього реагують, були у мене понищена спалена розсада баклажанів, яку таким підлили, так можна поливати і то в малій кількості тільки великий сформований кущ баклажданів. Мох і чорниця дуже накопичують шкідливі речовини, особливо цезій.
Деякі з них можуть додаватись у чай. Багато із них дикорослі, тоді інші властивості, ніж у власновирощених.
а я сьогодні посадив брусницю і чорницю полив юшкою з квашеної капусти, щоб закислити грунт... ще з кислого є оцет, колишнє вино - на полив піде
А я нарешті подивився кілька відеороліків про вирощування і доведення до кондиції тютюну для куріння. Досить цікаве заняття
Рудий(верховий) торф - це саме найперше для підкислювання, а ще можна не викидати черствий чорний хліб, а розмочувати і прикопувати куди треба. Так я свою гортензію підгодовую - вона потребує кислу землю. Попіл теж підкислює. До речі, я брусницю саджала( три кущика), і землю підкислювала, але так вона і пропала зимою.