Не тільки у Херсонській області, якщо там жаркіше та сухіше літо, але зима, часто сиріша із більшими вітрами. На Закарпатті вирощують морозостійкі сорти хурми
молодець, послідовники-кулібіни можуть бути. Там де великі площі, так.Але є сумніви щодо колорадських яєць. Тому треба проходити кілька разів на тиждень.
Колорадський жук навіть більше, ніж картоплю жере баклажани, їх мало того, що кропити, потрібно і подалі від картоплі садити.
Наближається час, а саме, залежно від погоди, можна із кінця лютого підрізати фруктові дерева. Я більше використовую методии не садівника-професіонала, а любителя, якщо садівник-професіонал більше підрізає дерева, щоб і крупніші були плоди, крона більше росла у ширину, а не висоту, зривати плоди можна із землі, в крайньому разі із маленької драбини-стремянки, я більше зрізаю пошконжені сухі гілки, гілки з омелою, чи там, де занадто густо. Виноград підрізаю у листопаді, інші фруктові дерева - після зимівлі і перед утворенням бруньок. Як поради використовую літературу, навіть совкове "Домоводство", є газети і журнали про садівництво, навіть відео на YOU TUBE. Але без професіоналізму нікуди, деколи, навіть виконавши як книжка пише, ефект може бути не такий, як в ідеалі.
Омела, час від часу, появляється вже на старих деревах, тай то де не де. Про походження та причину виникнення на 100% не знаю.
колись вичитав таке: "дерево старалося, витратило купу сил, щоб виростити ту гілку... а ви її - рраз і зрізали" звідси - 2 ідеї... - якщо знищувати гілки, то якомога раніше, ще зелені пагони руками зламувати... - краще не різати, а гнути... формування замість обрізки... спробував гнути, мені сподобалося саджанець сливи ріс вертикально вгору взяв шпагат, кілька цеглин - пригнув бокові гілки... за кілька років таке симпатичне дерево виросло
я знаю давно, що якщо яблуні та груші не різати і не прибирати загущеність, то не буде ні доброго врожаю, ні великих плодів - тільки більше хвороб. Кущі теж - ВСІ - потребують обрізки. Це омолодження, це боротьба з стікляницею у смородини і т.і. От з кісточковими деревами інше - їх треба зформувати поки малі - і далі тільки сухе гілля обрізати.
Для початку - гілок з омелою на дереві може бути не так багато, якщо получалось, міг зрізати тільки омелу, якщо на старій підсохшій гілці, зрізав разом із гілкою. Кісточковим, особливо черешні не давати рости вгору, може вимахати до висоти з 7 - 10 метрів, та ще й із дрібними плодами, тоді обірвати точно нереально.
я не розумію для чого садити загущено? густа посадка однієї рослини називається монокультура... це означає високу концентрацію шкідників саме для цієї культури
Сьогодні, і погода сприяла, і болота під ногами нема, і час мав. вже підрізав декілька дерев. Ніби не зарано.
Дереву, мабуть, ніхто про тотой фотосинтез не докладає, що воно кучу гілок вирощує в середині себе). Особливо це стосується фундука. На ньому, якщо до 6 річ. віку не зробити формовку "чашею", то будеш на здоровенному товстому дереві збирати 3 стакани горішків. А випилювати потім ту середину по гілці дуже складно, невдобно, бо це міцна, але компактна рослина. До того ж як перенесе хз.