Сьогодні весь день йде дощ. І холодрига - +16. А вчора ходили в шортиках, захід був такий гарний, взагалі день гарний. Звідкіля такі перепади?
Огірки, кабачки - непогано вродили, є мариновані кабачки, ікру задовго робити і нема особливої потреби, огірків вже досить, і квашених, і маринованих, помідори починаються, через надмірну вологість і холодні ночі багато попсулося, знаю непоганий рецепт зелених, але деякі не те що зелені, а почорніли. Фрукти підвели, коли мали запилюватися квітучі дерева було холодно, особливо на початку травня, вишні і черешні для закруток мусів докупити, так само з абрикосом, прийдеться докупити і слив, які тепер подешевіли, яблук менше, ніж минулого року, але трохи падають, груші, хіба що будуть на освячення на Преображення, диня достигає кінець серпня - вересень, так само виноград, крім поїсти і зварити кисіль, потрібно з 2 - 3 банки компоту на зиму, можна і декілька літрів вина.
Виноград добрий цього року. Знов же: це спека в першій половині літа. А зараз треба бризкати, що є сили. Така холодрига не для винограду.
Зараз виноград не кроплю, хіба що в листопаді трохи можу підживити органічними добривами і підсипати калійних добрив після зрізання лоз на зиму, ранньою весною можна бризнути залізним купоросом. А що тепер, таке саме, як на помідори?
Кажуть допомагає навіс над виноградом - він тоді сухий.. щоправда так мабуть сонця менше... А я думав виноград прорідити, щоб крупніший був, та не зробив, тепер він саморегулюється... як завжди ) ...частина ягід засихає... відсотків 15... все одно залишиться ще багато
назбиралися цукіні та кабачки... як їх найшвидше заготувати на зиму... бо викидати шкода ) може порізати та засушити? колись пробував, висохли... але шось їх погризло, мабуть треба спочатку у солону воду перед сушінням
до речі, пригадав, є такий автор книжок Курдюмов, хоч в нього там на кубані тепліше... але як не дивно, клімат дощовий... він теж страждає, як і ви ) Наблюдения показали: главная причина большинства болезней – летние дожди. Осознав это, я не пожалел денег и построилкровли из поликарбоната. С этого момента проблемы с болезнями исчезли. Укрытые томаты и виноград (!), земляника, чеснок и смородина перестали болеть вообще. Огурцы обходятся одной защитной обработкой и плодят до осени. Пятое условие ОГОРОДНОГО УРОЖАЯ. Укрытия и кровли (электронная методика в формате .pdf)
Прбував виноград "Лідія", у наших широтах не такий. як під Білгородом-Дністровським, колись Саакашвілі, як жив і працював в Одесі, посадив там грузинський виноград, був дрібнішим та кислішим. Я зрізаю немало листя перед гронами, але і велике значення має погода та підживлення.
лідія, ізабелла... мені здається це старі сорти, яких понасаджували за радянських часів, коли не було кращих... в мене є кущ лідії, він здається пізній, зриваю аж перед морозами, щоб набрав цукру... все одно я таке не їм, і бджоли чомусь не їдять, бо поруч смачніші сорти ) це як у грибних краях грибники не беруть другорядні гриби ) Мені здається, там де менше сонця і літо коротше краще вирощувати ранні сорти винограду ось... пригадалося... дядько зі Львова Богдан Павлій вирощує 350 сортів винограду
у харківських краях живе такий захоплений виноградар Євгеній Пригаровський колись мені присилав хороші саджанці, я їх потім замучив спекою )
Можна умовно поділити, щось їсти самому, щось пускати на сік, щось на кисіль і компот на зиму, щось на вино... Не стільки у мене поля, щоб вирощувати з 20 - 30 сортів винограду, мені 2 - 3 сорти поки що вистарчає, Ізабеллу вирощую типу закарпатської, не дрібна і не терпка, гроно можна спокійно зїсти + ідеально підходить на соки та компоти на зиму. Є ще рожевий виноград, не такий вибагливий, саджанці привозили з Польщі. При можливості ще декілька сортів досаджу, чи хтось має уяву про сорт "Бойконур"? Має подовгасті плоди, раз сорт казахський, може переностити холодну зиму.
загуглив... новий сорт Байконур селекцї Павловського, він здається з Ростовської області.. до мінус 23
Листя потрібно для фотосинтезу рослини, тому дуже його зрізати не треба. Коли бачиш зав'язь в травні, то можна пообламувати гілки без зав'язі, але потім вже нічого не треба обривати. Я раз пообривала вже в серпні листя перед гронами - і мала виноград з опіками ягід.
Рекомендую виноград "Новий дарунок Запоріжжя". В серпні вистигає, дуже крупний, солодкий як мед. До -24-25 витримує. Кілограмові грона.
Зараз збір помідорів та баклажанів, виноград не весь дозрів, оптимально збирати у середині вересня, деякі пізні сорти, навіть у жовтні.
пробував минулого року сушити виноград у лотках просто на даху... нічо так, кілограмів 10 ізюму насушив, хоч із кісточкою, зимою, весною все пішло... ізюм - хороший енергетик...