Навіть зауважив на ринку, продавали вишні, мусів купити, говорили, що з Рівненщини, але такі самі дрібні як мої, чомусь всюди такі, вареники з вишнями і випічка з вишнями на це літо неактуальні, добре, що у мене залишились декілька банок минулорічних запасів.
Прийде час, буду скакати біля грушки Самі кращі грушки на вершку, а мого росту і чотирьох метрів тички не хватає, щоб їх зірвати. Треба взяти і розжитися на квадрокоптер з маніпулятором
Вишень нема куди діти. Але багато з гусінню. Чим менші ягідки - тим їх менше. Почали стигнути абрикоси. Малини і чорної смородини багато. В мене чорна і красна смородина крупні, одне задоволення. кому цікаво - дам назву сортів Малина сортова теж рази в 4 крупніша за простушку. Щоб від саду було задоволення, треба було взяти сортовий матеріал, навесні добре саджанці удобрити і ціле літо поливати. Це як англійські газони - та нічого важкого, тільки поливай, підживлюй та підстригай - і так 200років.
Знаю, що можна підживлювати кущі порічок, смородини - найпростіше, та не "хімією", підкопати восени відходи з картоплі, кожен рік так роблю, але смородини все одно, принаймні цього літа, дуже мало. Малина скоро почнеться осіння, як на мене, має гірший смак. Кісточкових на цей рік по мінімуму, хоч абрикос зберіг цвіт, попри заморозки на початку квітня, було трохи залених, тепер не бачу жодного достигаючого плода, аналогічно зі сливою, якщо на компоти і варення потрібно буде докупити. З овочів - є вже немало огірків, скоро потрібно хоч банку заквасити, немало дрібних зелених помідорів, вже маленькі баклажани, але ще щоб щось не пошкодило "Курчат восени рахують".
Сьогодні попалась на ринку жінка із відром персиків, оскільки були досить дрібні, але пахучі і солодкі, сама жінка із Рівненської області, коротко сказала, як доглядає дерева, ніби нічим особливим не обробляє, але замальовує стовбури вапном, переважно на початку березня може трохи дерева підживлювати. Особисто я більше підживлюю, можу вносити органічні чи трохи посипати калійними добривами десь всередині листопада, такі як теплолюбивий персик, потрібно садити у затишному та без протягів місці, дуже він реагує на надмірну вологість та холодну зиму, як я колись садив - дуже дерево може обсідати якась тля та інші шкідники.
Я зауважував солодкі і досить крупні абрикоси у Волинській області, там не дуже тепліше чи сонячніше, це пояснюють, що грунти там більш із торфом, краще зберігають тепло і забезпечують дерево потрібними речовинами.
Скучила я за таким, дуже давно не була на дачі, нажаль. Може купити собі діляночку? Тільки якщо так то необхідно буде вкладати гроші у будівництво сучасного будинку
Є ще різні шкідники, опадало у мене листя на персику, але тепер майже все пошкоджене на абрикосі ( щось як грижене ), майже в усіх вже починає жовкнути і опадати листя на вишні. Хто каже, що теплі зими погано, бо не вимерзають всі шкідники плодових дерев, але є і позитив, якщо колись через тривалі довгі морози могли пошкоджуватися кущі ожини, тепер через теплі зими - збір ожини - швидке і приємне діло.
Чула про можливі приморозки вкінці серпня в цьому році. Про ожину можу сказати з свого досвіду, що простіше заводити ремонтантні сорти ожини. Вона зараз вже спіє і нема клопоту укривати її на зиму - підрізаємо восени під нуль і все. Бо ожина морози нижче -15 не переносить, а укривання тої міцної колючої лози заняття малоприємне. У нас тільки один кущ літньої ожини - неколючої. Великого врожаю там мало. А в ремонтантної колючої ягідки з невелику картоплю - люди дивуються. Але полив дуже любить. А полив зараз дорогий - насосом накачуємо по 500грн за електрику.
Зараз хороший урожай та багато достиглої дикої ожини, не у лісах, а скоріше на полях під лісом, смак навіть кращий із легким запахом хвої чи польових трав, особливо помітний у жарку погоду, на початку серпня буває і +31 -+32, а в полі під лісом і +35, не думаю, що таке буде у свійській окультуреній.
ожина це смакота ) мені здається, що на смак впливає в першу чергу склад грунту і кількість сонця... а далі вже особливості сорту
Не знаю, як грунт, переважно збираю на піщаних, більш ранньою є польова, зібрана під лісом і отримавша більше сонячного проміння. При надто жаркому і сухому літі буває досить дрібна і суха, так само може вимерзати, якщо тривалі сильні морози. На відміну від чорниць, менше вбирає хімію та радіонукліди.
У мене в саду та на городі достигають, але навіть писала газета "Експрес", досить мало всього і для закруток на зиму потрібно дещо докуповувати: Баклажани, сливи, огірки, помідори "Чері", патисони, достигаючий виноград, горох, яблука, грецький горіх.
@Lanktocha, приємно на таке дивитися. У нас кабачки щось захворіли, залишився один кущ сорт "Кавилі" - він дуже моцний, високий і хворі його не беруть, все літо родить.Огірки ранні відходять, середні вже закатую з середини липня, помидорів як завжди дуже багато. Жовтих великих наросло з своєї розсади, ох і добрі. Баклажани закриваю теж потрошку. Нічого не купляю, досить свого. Вчора пекінку посіяли, під дощики.