через листя випаровується волога.... а коріння ще не прижилося... гаплик буде персику може листя зрізати?
Завтра того листя не буде. Просто я не хотів при внуку обривати. Воно і так вже майже мертве. І ще кілька гілок там тре обрізати. Також не хотів при ньому обрізати, бо він як без мене візьме колись секатор, та як почне сам обрізати - от тоді точно буде капєц)
Ще можна дозбирувати врожай, а саме, засипати цукром калину, на кущах можна знайти шипшину, на другий тиждень - обрізати лишні лози винограду і підживити фруктові кущі і дерева, та і нехай відпочиває до весни.
Виноград підрізаний і підживлений. На фруктові кущі і дерева вистарчило калійних добрив впритик. Ще, доки не так холодно і нема снігового покриву, можна декілька гілок зрізати з вишні, черешні та горіха, може якусь грядку перерити... Як кажуть старі люди: "Все поробив, можна помирати", залишиться щось і на весну.
Запитання до виноградарів: чи вже підрізали лишні лози чи доречніше таке тробити навесні? Для зрізки найкраще підходиить секатор чи садові ножниці? Мене підговорили, що ітак є гострі кусачки, ними підрізав грубі дроти, то невже виноградну лозу не візьме? Деякі грубі лози легко за першим разом не зрізав, боюсь, щоб не пошкодились лози і потім весь кущ.
обрізав вдома виноград мабуть у позаминулому році... на арці правда він розлігся, і на дах поліз... у цьому році навіть не збирав толком... ну може кілограм 20... так і висять почорнілі грона, вражені грибком... мабуть це погано, треба вирізати все зайве, та згодувати козам... але нема часу підходящого настрою
Люблю порядок, якщо один раз знехтувати, махнути рукою, другого і третього разу вже не буде. Не збираю виноград відрами, але з того, що є, гарні листки на голубці, приправи до солінь та маринадів, декілька відер винограду - поїсти, зробити кисіль, пару банок компотів на зиму і пару літрів вина, значить і виноградниик коли підживити, коли окропити, доглядати. Порахував, як цьогоріч, так і в попередні роки, для підживлення на зиму всіх фруктових дерев і кущів, мені достатньо 2 кг. калійних добрив, щоб не залишалось і сипати по жмені, а не відрами.
я, коли захворів садівництвом, пробував працювати на 4 сотках... взяв в оренду стару дачу, почав з неї розсажувати саджанці та суницю... упорядковувати виноград, прикопувати, щоб він розростався далі... збирати органіку, мульчувати все підряд... і т.д. мені подобається сам процес... ходити, щось робити на ділянці руками... ну і коли почав планувати далі, швидко зрозумів, що на кількох сотках мені тісно... бо хочеться багато чого вирощувати... мені треба хоча б гектар-два... більше не хочу, бо не люблю техніку... і щоб з кількох соток вийти на більш професійний рівень, потрібно вирішувати вже інші проблеми... організаційні, фінансові і т.д. тому деякий час мої грядки будуть у занедбаному стані, на жаль
Раніше таким менше займався, не додзволяє здоров'я водити великогабаритний транспорт, але є "Порох в порохівницях", хочу робити щось корисне і не сидіти склавши руки.
В садку ріс високий горіх. Думав та гадав, як то його зпиляти... У вересні пройшла буря і зломала верхівку - видно на фото половину горіху. Сьогодні завалив горіха. Ліг так, як треба))
Горіхові дрова ні на що не годяться, як груша, черешня чи вишня. Під горіхом та поблизу ніщо не росте, листя із гіркотою додаю при перекопуванні грунту, ніби бур'яян менше росте і шкідники не плодяться.