Доречі, як хто вважає, садити нові дерева краще тепер, чи навесні? У мене гинули, і тоді, і тоді, не всі показники, що це теплолюбиве дерево і різними бувають погодні умови. Погода поки що сприяє, ідеально перекопано, хіба що під редиску, шпинат і баклажани. посаджені озимі часник і цибуля.
на погоду вплинути не можна... але можна вплинути на мікроклімат... чим товщий шар листя (чи чого там) біля дерева... тим менше шансів, що коріння вимерзне... повністю чи частково... крім того, від температури грунту залежать і процеси росту... найменша морока, звісно, це коли на коріннях є грунт... закрита коренева система... ще мені не дуже зрозуміло, коли продають сажданці з відкритим корінням... і з листям... це капець, мабуть... --------------------------------- ну а коли страшно, шо померзнуть, зберігати саджанці у погрібі до весни... але треба оптимальна вологість - щоб і не висохли, і не упріли коріння... ще здається, повністю в землю закопують на зберігання до весни, у траншею... --------------------------------- оце згадав... планую садити нові дерева з порослі вишні та сливи... коли буде настрій спочатку хай листя всі опадуть... потім з комом землі на коріннях буду пересаджувати... до сильних морозів, або рано весною...
Скільки людей, стільки думок... Перевагою є адаптація саджання до різних умов клімату, попереду зима, можливі сильні морози і сніги. Але мені гарно та швидко підростали посаджені восени теплолюбиві черешня та абрикос, може і вплинула тепла зима, дуже повільно ростуть яблуні, посаджені навесні, змерз і зжерла тля, посаджений навесні, але холодна весна - персик. Виноград, лишні лози підрізаю у листопаді, нові саджанці саджу тільки навесні.
його можна смажити, як картоплю... схожий, тільки солодкий він як ті їстівні гриби, що ви не збираєте, коли є кращі
Блін, я з тим топінамбуром воюю десь з 1993 року) Але таки майже загнав його в рамки, там він і вироджується потихеньку, бо ніхто його не копає років зо три. Правда, ще тільки де-не-де вискакує по городі, нещасний такий. @mypucm, на рахунок смажити, як картоплю... схожий, тільки солодкий - то мусет батат, нє? Ви самі пробували смажити топінамбур?
Я його не саджу. Виділив ділянку 3×10 під паркан сусідів, щоб їх не бачити і він там сам плодиться. Добре, що за ним не треба дбати та поливати, а останні роки занадто вже пече. От вже півтора місяця немає дощів, а цей пре... Додаю курям, навесні сам трохи смажив і їв, як різноманіття їжі, а сухостій в пічку піде... Як я вже писав, то на всяк випадок вирощую, наприклад, голоду, бо доведуть до цього( Буде що гризти)
колись пробував, нормально заходить... батат - то інша рослина ("солодка картопля" називають) топінамбур називають "земляна груша" ще пишуть, що це родич соняшника Топинамбур, или подсолнечник клубненосный --------------------------------- познайомився я з топінамбуром так: років ... тому знімав хату з городом, там раніше померла бабуся, вона торгувала квітами і городиною... аж до 93 років упорядковуючи город... накопав його пару мішків... спочатку просто прикольно було - він сирий їстівний... ну і насадив його кругом... як огорожу... мені сподобалося в першу чергу, що рослина висотою до 4 метрів... як паркан, захист від вітру... росте самостійно, їсти не просить, хай собі росте... як експеримент далі виявилося, що цвіте гарно і дуже пізно - ні в кого такого восени нема ) щоб вживати часто - такого нема (бо нема традиції) думаю, що до топінамбуру відношення, як колись було до картоплі чи до томатів... а так - їстівний, тільки лінь... візьміть кілька бульб, пошкрябайте, наріжте на пательню, засмажте, як картоплю... будете знати... бо в мене слова закінчилися
“У Бельгії гектар землі коштує до 100 тисяч євро”. Як бельгійський фермер вирощує картоплю на Черкащині і бореться з рейдерами
Йой, @mypucm, та я про той топінамбур можу поеми писати) Шо ми з ним тільки не робили! Я навіть квасив) Тютюн /хто про шо... )/ також підходить і як огорожа, і високий, і їсти не просить, і невибагливий, і цвіте гарно))) І урожай зберігається роками, місця не займає, особливих умов не треба. І завжди затребуваний І, головне, тютюн цікавий Але і йому є альтернатива - хміль )