Хоч тішився, що багато горіхів, ніщо не пошкоджено травневими приморозками, десь відро викинув чи пішло на споживання птахам, бо раніше змокріло і почорніло, може через погоду. Кавун залишається брендом херсонський, як і мелітопольська черешня, свої кавуни, хоч досить великі, раніше викопування картоплі у вересні не достигають і не такі солодкі, як херсонські.
Виноград "Бойконур" хочу і в себе посадити. З приводу інших, є зміни у кліматі + працюють мічуринці. Починаю копати маленькі грядки, хоча би на озимий часник. Горіхи ще трохи можу зібрати, на зиму сухих, десь з 8 відер є, не рахуючи, що більше відра змокрілих зберігати вже не міг.
Дійсно, зауважував тепер на ринках продавали полуницю, та і я біля дому можу зібрати жменю суниць, а під Новий Рік, як у казці будуть підсніжники, а біля сосен на вирубування - маслюки.
Ми з Гапсі якось розмовляли за чубуки нашого кишмишного винограду Марс. Так я хочу сказати, що наш Марс не йде ні в яке зрівняння з новими сортами кишмишу (наприклад, Асоль). Які можна заказати на сайті "Посадка". Набагато крупніший, не хворіє нічим та укривати не треба. Ми зараз заказали три кущі різних, чекаємо. Даю пруф: Кишмишные сорта винограда - купить саженцы кишмиш в Украине Вибирай, прийде на Нову пошту чи Укрпошту, саджай під зиму,поки тепло і вже весною буде рости, через рік - перші ягідки...Чим геморой з чубуками).
Щось у мене не признають модифікований безкісточковий виноград. Ще пару лоз тепер десь можна дорвати, закрутити пару банок компоту чи тепер варити кисіль.
Не знаю...Ми один безкісточковий придбали, так діти враз обнесли його як тільки поспів)Зараз чекаємо ще три, ямки вже викопали...
А я весь свій столовий виноград цього року викидаю, шість сортів. Замучили вони мене) Залишаю тільки місцеві ізабельні сорти.
Хоч на компот на зиму чи кисіль зварити тепер. Правда замало урожаю - погано, забагато, всього не використаєш, складно продати і не всім роздаш. Вже нема де зберігати горіхи.
Ну поки не нападе(тьху-тьху) філоксера. Це такий шкідник, він любить ізабельні сорти(європейські), а американські-ні. Ми мучалися з нею, а потім вирубили і Ізабелу і Конкорд, і Лідію. Але через три роки, от в цьому році, ізабела і конкорд відросли від кореня і вродили хз скільки. Філоксєри нема. Тобто до кореня ці лічинки не долізли. Все ж таки допомогло те, що я обривала і спалювала листя з тими галами, прискали чимось, а коли б до кореня пішло, то все - бери Ураган і знищуй рослину.
Я минулого року з компотів і варення кілька разів самогонку гнав, бо назбиралося за роки тої закрутки )))
Краще вже, як італійська граппа чи кавказька чача. На Закарпатті роблять домашні виноградні міцні напої, а ще палінка на основі слив та груш.
У мене є кілька сортів "синього", не знаю як називаються. Більше десяти років на обійстю, ніякої хім. обробки, весь догляд - обрізка і восени трохи перепрілих кукурічок під кущі насипаю. Щоб смакувати свіжим - не айс, але вино з них файне.
Може бути і "хімія" на виноград, не вся вона така небезпечна, ранньою весною - купурус, літом кропив розчинами, що залишались після оббрискування картоплі і баклажанів, те, що нищить колорадських жуків, актуальне і від фітофтори та інших шкідників, десь у листопаді можу посипати на зиму калійними добривами.
Вже облітає листя і дерева підуть у "сплячку". Чи не всіх садівників турбує і є різні версії, обрізка лишніх гілок краща восени чи весною, так і посадка нових дерев. Зрізку фруктових дерев, окрім малини і винограду роблю весною, посадка нових дерев - як коли вийде, хоч були застереження, восени посадив черешню і абрикос - ростуть, надійніше весною - садив персик - мерз і жерла тля.