1) ви маєте на увазі фізичну структуру грунту чи хімічний склад? у живому грунті постійно рухаються коріння, всяка живність, мільярди бактерій розкладають органіку, 2) нащот порівняння уколів та лікарських трав... ясна річ, що (у традиційній лікарні) у реанімації потрібні швидкі високоефективні ліки, але причому тут власна ділянка? для чого її доводити до такого стану? ви чай п'єте з травами чи з синтетичного порошку якогось? 3) усе кругом росте... на дачах повно дикої колючої ожини, лісової суниці, правда незручні вони у вирощуванні (хоча й смачні)... але ростуть аж бігом... посадіть у лісі сортову яблуню... засипте листям... посадіть під нею азотфіксуючі бобові та інші рослини з глибоким корінням... буде рости аж бігом
1. Не все пригадаю із підзабутого. Але основа грунту - гірська порода, на якій він формувався, часто це лес, вапняк, пісковик..., верхній чар - лісова підстилка, степова повсть... 2. Збивати високу температуру можна чеєм з малиною, якоюсь жарознижувальною таблеткою чи уколом у вену, що подіє скоріше та ефективніше? 3. Скільки чув, хто старався на присадибній ділянці посадити чорницю - результат 0. Хто буде підживлювати лісові дерева і як порівняно із садовим виглядає "райське" яблуко.
Та то капєц... Зробив таке, що завжди було шкода робити... Завів бензопилу, закрив очі, перестав дихати - і так пройшовся по старих яблунях, вишнях і сливах, що получилася ціла купа дров для мангала... Досі чомусь не піднімалася рука на таку радикальну чистку, все було шкода - бо сам же садив, сам доглядав... Але декотрі дерева з початку 90-х. Нарешті відважився
Ото діло! Мабуть, день був теплий-гарний? Яблуні та груші як не обрізати - старіють, мільчають, боліють. Кісточковим це не дуже...але санітарна обрізка колись потрібна все одне. Як і кущам. Кущі всі люблять обрізку ..чи вирізку?). А я посіяла в касети перець та баклажани) Кожен рій зарікаюсь, що буду купляти розсаду, і кожен рік приходить лютий, і я намочую насіння))
Зараз у дачників вже засвербіло в одному місці Знаю людей, котрі висаджують сотні розсадин Мене минула чаша сія - розсада. Мене зовсім не цікавить "трава" - всякі перці, помідори і селери з горохом. Це все під рукою дружини. Я хіба можу організувати полив грядок
Та це ви добре влаштувалися)) Полив грядок - це що? З поливалкою бігаєте? Навряд чи) А розкрутити шланги та поставити розпилювач - це 10 хвилин справи)) А розсаду виростити, пересадити, окучувати, підживлювати, кропити, збирати...роботи на все літо. Але хочу що сказати. Я міська людина, чоловік- той з родини аграріїв). І ось у другій половині свого життя стала мати землю, дім на своїй землі (за 40км від квартири і роботи) і яке я маю від цього задоволення! Це і творчість, і праця, і відпочинок, і турбота, і друзі (бо це садове товариство університету і тут всі свої і культурне середовище), і шашлики, і вечірні чаї. Як сад цвіте і гудуть бджілки - це рай. Малі всі спали вдень в гамаку між двома здоровими яблунями. Доньчин синок тут зробив перші кроки. З малючками та колисками кожне літо - всі засмагали, оздоровлювалися, добре їли.. Фазенда - душе душевне діло.
От я і кажу: "трава" - то не моє... Там все дуже делікатно Я люблю дерева і кущі - тут все просто і зрозуміло
Як на мене, зрізається старе дерево, особливо у якого поменшали плоди, є загроза падіння на дім - коли є можливість. Теперішній час не вважаю таким оптимальним - краще кінець безезня, початок квітня, коли і сніг зійшов, і болота нема, і доступитись легко, а ще краще зрізати незадовго до Великодня, пару гілок із вишні, груші чи черешні добре підкинути у вогонь, якщо готувати домашню шинку.
Я зараз живу в селі під Кам"янцем-Подільським. Біля будинку росте величезний горіх. А серцевина в нього вже гнила. Коли їхав в подорож по Луганщині, попросив колєгів з минулого місця служби завалити той горіх, поки мене не буде. А щоби їм веселіше валилось, лишив в хаті 5-ть літрів водяри. Ну щоби не просто так... Коли приїхав через сім місяців ,то горілки не було, а горіх так і лишився стояти. Цього року лишу 10-ть літрів.
А щоб залишити полінця і пару гілок із вишні, груші чи черешні, щоб на них завудити шинку - до такого не додуматися? Обов"язково зрізати незадовго до Великодня, коли в деревах і соки вже рушилися, та й з вільним часом вже напряг?
Не так висловився чи не так зрозуміли. Грубі колоди із садового дерева маю порубані, стають у пригоді не тільки до Великодня, навіть коли хочеться посушити чорнослив чи проготувати шашлик, якщо поколоти велику колоду, за 1 рік може і не використатись. Також для шинки можна використати гілочки кущів смородини, які майже у цей час обрізаються, хоч використання деревини у таких цілях - другорядне, основне - збір фруктів.
@Lanktocha, цікаво послухати про використання гілок смородини для вудження шинки. Розкажіть, будь ласка, скільки ви їх даєте, і коли - на початку чи в кінці процесу. І як впливає смородина на колір-смак-запах?
Звичайно сильний вогонь не напалиться на одних гілочках, можу підкинути декілька гілочок для підтримки та посиленню вогню, переважно з початку киптіння, до кінця вже можуть гілочки закінчитись. Як на мене, є у їх горінні унікальний запах.
Зійшов солодкий перець. Дивлюсь,що на 7-8 березня нічна плюсова, а денна і зовсім гарна - +13-14. Можна їхати кропити кущі. не зважайте на цю публіку. Дурне сало без хліба.
Якщо суто по темі, чув, що розсаду перців садять навіть у січні, тоді скоріше достигнуть, але висаджені навіть в кінці лютого, на початку березня виростають дуже великими і ледве висаджуються в середині травня у грунт.
залежно від того, в чому росте розсада і чи достатньо освітлення. Щось я на початку травня саджу таку малечу, що дивно як вони виживають майже всі та виростають потім на півметра.