В саду та на городі

Тема у розділі 'Хобі та захоплення', створена користувачем Silver bullet, 10 лют 2019.

1. Gyppsy

Gyppsy :hi:

@Silver bullet, хочу вашого винограду. Хоча би один чубук на кілька бруньок кожного сорту.

View: https://youtu.be/KU-VHQsRqmM

я :cry:

2. Silver bullet

Silver bullet Well-Known Member

@Gyppsy, переслати чубуки ніякої проблеми. Проблема в тому, що у нас на винограді завелась така бяка оідіум, я писала, з якою ми кожен рік боремся більш-менш успішно чи не успішно. Роки 4 назад десь взялась на розовому і заразила всі кущі - крім Марса. Коли б у чоловіка не було бзика на почві органічного землеробства, мабуть ми так довго з цим не маялись би.
    А то він біопрепаратами прискає кожну неділю, а як починає виноград достигати, то бачимо на половині грон отой наліт, потім ягідки тріскаються, не спіють, налітають оси - і привіт врожаю.
    Тобто нема з тим грибком ради, окрім забористої хімії.
    В цьому році поприскав колоїдною сіркою, просто залив єю кущі і грона - і маємо хворі грона одиничні. Сірка не дуже шкідлива (на другий день після прискання можна виноград їсти). Так що дивіться. Є така болячка, вона заразна.
    Виходячи з цього: чи садити десь подалі від того винограду, який вже у вас росте, чи побороти як треба.
    А як вам це не дуже клопіт, то я чубуки для вас восени наріжу і НП перешлю.:) В мене 6 сортових кущів, всі гарні, я вважаю.

3. Silver bullet

:)Ви шо - біля виноградників живете? Де це така шара? У нас менше ніж за 30 не побачиш. В основному зараз гарний виноград по 45.

4. mypucm

mypucm 7777+ цікавих повідомлень

та я коли кропив той оідіум "Мікосаном" - все було нормально, наче органічний препарат...
    просто в цьому році понадіявся на авось

5. Silver bullet

Мікосан у нас дома є (в бутилочках). Але він не давав повного результату. Хвороба залишалась. Може як застаріла хвороба, чи сорти менш устойчиві - є різниця.
    От я завтра піду сфотографую грона, які хворі. Поряд хворі і здорові..Це після стількох обробок! Але колоїдна сірка все ж таки результат дає. Викинути з десяток грон чи викинути весь врожай різниця велика.

6. mypucm

ще ж рано...
    коли достигає Молдова, а також різні дрібні (але смачні) сорти...
    у кожного в дворі росте виноград...
    приватні будинки, стара забудова - там старі величезні кущі...
    багато людей не знають, куди його дівати...
    а тут якраз бджоли :girl_witch:
    тому кожного року пару тижнів восени виноград дуже дешевий...
    (минулого року брав спілу Молдову по 5 грн.)
    наробив соку, вино вже не робив

7. mypucm

та я знаю, в мене 100 кг такого на арці висить )

8. mypucm

грибок зимує в землі мабуть...
    хочу підібрати рослини з фунгіцидною дією... ото було б класно...

посадив один раз під виноград (умовно) усякі там полини, часники, калєндули - і хай вони нищать грибок... не безсмертний же він...

9. mypucm

цього року досягнення в мене - врятував сливу від тлі...
    залив розчином господарського мила... помогло добре

10. Silver bullet

На арці? Тобто неукривний теж хворіє на таке?? Я була твердо впевнена, що тількі оті елітні сорти. Щоб Ізабела чи Лідія хворіли на оідіум?

11. mypucm

завтра пофотографую...

на арці неукривні хворіють аж бігом...
    про Лідію не пам'ятаю, здається не так хворіє... але я її не їм :dntknw:

12. mypucm

грибок любить дощі в теплу погоду

13. Silver bullet

А вот и нет. Оидиум лучше развивается в сухую и очень жаркую погоду.

14. Gyppsy

@Silver bullet, та я з тим оідіумом, мільдью, борошнистою росою також борюся кожного року. Також прямо заливав хімією, а все одно грона викидав - бо і їсти їх страшно, та й все одно не дуже допомагало. Минулого року весь потрісканий виноград перегнав на самогон)
    Цього року поки стояла суха погода - вроді нормально було. А от зарядили дощі - капєц...
    Я вже давно хотів весь столовий виноград викинути і залишити тільки технічні і "напівтехнічні" сорти. Вони практично не хворіють.

Я тому і попросив, бо виглядає так, що цієї осені пів-десятка столових кущів таки підуть в мангал.

15. Silver bullet

У нас однажды заболела Изабелла филлоксерой. Вначале были некоторые молодые листики в пупырышках, я их обрывала. Потом их стало все больше, мы побоялись, что заразит молодые кусты (хотя остальные кусты у меня европейских сортов и не должны бы таким болеть), муж вырубил Изабеллу. И что вы думаете, она все равно выросла из корней через пару лет, и филлоксеры на листьях уже нет. Хожу придирчиво осматриваю, но вот так.

• Інформативно Інформативно x 1
  16. mypucm

сумніваюся, що така погода подобається грибам... але сперечатися лінь )

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. Silver bullet

У меня оидиума нет только на Марсе(кишмиш). Это бессемянный изабельный сорт.
    Вообще вид растресканного винограда приводил в такое уныние, что мы рады были заказать этот Марс в Агромаркете (по-моему), пришел на НП такой никчемный хвостик, я б за то, что он выживет, не дала б ломаного гроша)и за три года такой мощнейший куст вымахал.

• Подобається Подобається x 1
  18. mypucm

от і я про що...

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  19. Silver bullet

Читаем описание:
    Оидиум относится к ксерофитным грибам, поэтому его распространению способствует сухая и жаркая погода.

20. Gyppsy

Хочу Марс
    :cry:

а де твій аватар? :)