Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 1.010
  1. Latana Royal

Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

Отримали сьогодні посилку від @tea man із замовленням, а на додаток ще 5 пробників різного чаю.
    Порадували пристосування: крихітне ситечко з вишуканою підставкою, та скляні наперстки піали з подвійними стінками. Незвичний досить посуд. Піали виявилися зручними. Зовсім не обпікають.
    Вирішили почати із зеленого чаю Жасминова перлина, бо він має більш менш знайомий смак та аромат. Все зробили по написаному: промили, потім заварили чотири рази, витримуючи починаючи з 10 секунд до хвилини. Пили по-чесному, без цукру :mocking:. Принюхувались до справжнього жасминового аромату. Навіть донька (батька не намагалися долучити, бо не зрозуміє) відмітила приємний і насичений післясмак.
    Після четвертого наперстку піали зрозуміли, що вже напилися. Піали заховали в окрему шафку, щоб нетямущі з чарками не зплутали :mocking:
    Не знаю, чи вже стали ми поцінувачами китайського чаю :scratch_one-s_head: Але точно - почувалися дивно, наче після якоїсь лікувальної процедури.
    Однозначно, було весело :))) а зважаючи на кількість різних смаків, розумію, що будемо веселитися ще не один день :good2:

• Зе бест! Зе бест! x 2
    • Подобається Подобається x 1
  2. tea man

tea man 茶人

Вітаю Вас! Ви відкрили двері в безмежну і чудову Країну Китайського Чаю! З цього моменту кожен йде своїм Чайним шляхом, але обіцяю Вам, що буде цікавво, смачно і весело!
    Перший відгук про Жасминову перлину вдався на славу.:good::drinks:

3. Latana Royal

Сьогодні ввечері домовились ще погратися в провести чайну церемонію :)))

4. tea man

tea man 茶人

А що будете куштувати?
    Вперше за свою чайну практику попробував зелений чай Жасминова Перлина(Молі Лун Чжу). Я не прихильник ароматизованих чаїв, але цей чай дуже сподобався.
    Аромат сухого листа безподобний. Не хочеться витягувати носа з пакета.:)
    Не було достатньо часу, щоб заварити правильно, в чайнику або гайвані, тому заварив нашвидкуруч в 250 мл склянці. Окріп з чайника попередньо остуджував до 80-85 градусів в іншій склянці. Чаю насипав з розрахунку 2 г на 100 мл. Перший раз промив чай кілька секунд і злив весь настій. Дав чаю подихати з півхвилинки. Повторно залив водою. Час не зауважував, а слідкував за тим, як розкриваються чаїнки(через прозору склянку цікаво спостерігати за цим процесом). Коли приблизно половина чаїнок опустилася на дно, злив чай в іншу склянку.
    Настій прозорий, золотистого кольору. Смак ніжний, солодкуватий. П'ється легко, не гірчить, немає терпкості. Досить довгий і приємний квітково-солодкий післясмак. Аромат на всю кімнату!
    Потім настояв ще одну склянку і з задоволенням випив.
    Однозначно буду замовляти ще. Дякую своєму чайному товаришу І. за наводку.
    І ще маленька ремарка. Як відрізнити чай з натуральною ароматизацією від чаю з хімічною ароматизацією? Перша ознака хімічної ароматигації - це те, що аромат є лише на перших 1-2-ох проливах, а потім його не чути, він просто змивається. Чай натуральної ароматизації затухає поступово, повільно втрачає аромат.

5. tea man

tea man 茶人

Та чому лише винна, є й цікавіші(1, 2, 3, 4). Коли все перепробуєте і заболить печінка, то ласкаво просимо в нашу тему.:lol:

• Смішно Смішно x 2
  6. manur

manur Well-Known Member

:haha::haha::haha:

7. Latana Royal

сьогодні застукав нас як ми п'ємо жовтувату рідину із скляних чарок :)))
    а мала ще приколюється і тости промовляє :drinks:
    "що ви робитео_О?" - запитує
    "чай п'ємо, по-китайськи" :haha:
    кілька секунд дивився на нас із серйозним обличчям... нічого не зрозумів, але далі з'ясовувати не став, щоб не здивуватися ще більше

• Смішно Смішно x 2
  8. Latana Royal

Сьогодні спробували Шен пуер Король диких дерев. Сподобався процес розділяння спресованих шарів чайного листа.
    Смак у цього "дикого короля" виявився досить чоловічім: терпкий і з гірчинкою. Пили мужньо, незакусюючи цукром :mocking: Післясмак якийсь горіховий, принаймні так мені відчувалося.
    А от аромат навпаки - ніжний і благородний.

• Інформативно Інформативно x 1
  9. tea man

tea man 茶人

Попробуйте зменшити час заварювання(наскільки дозволить злив чайника) і температуру(90-95 градусів).
    Досить вередливий чай в плані заварювання.
    Якщо перетримати першу заварку і чай буде гірчити, то надалі, в наступних проливах це виправити буде вкрай важко.

Ця нотка є в багатьох шенів, Ви не помилилися.

10. Latana Royal

треба це взяти до уваги

11. tea man

tea man 茶人

Отримав багато різного чаю і хочу поділитися з вами своїми враженнями. Почну з мого улюбленого шен пуеру від фабрики Шуанцзян Менку - Король Диких Дерев, китайська назва Цяо Му Ван, англійська Wild Arbor King(WAK).
    Ця лінійка шен пуерів з'явилася в 2006 році і випускається до цього часу. Перші випуски тепер коштують досить дорого і є предметом колекціонування.
    Я розповім вам про пуер 2012 року. Цей чай для мене не новинка, купляв його і раніше.
    Тому чекав як старого товариша.
    В Короля гарна добротна обгортка з рисового паперу. Вага млинця - 500 г або 1 цзинь як кажуть китайці.
    Аромат чаю пробивається ще через обгортку. Розкриваємо.
    Чай красивий зовні, листочки
    спресовано акуратно, немає покрошених чаїнок і сміття. Пресовка не сильна, пуер можна розібрати на окремі листки. Шен пахне польовими квітами, медом і різнотрав'ям.
    На свій 200-грамовий глиняний чайник беру 8-10 г чаю.
    Зазвичай заварюю шени 100-градусним
    окропом, але знаючи вередливий характер цього чаю, воду з термоса наливаю спочатку в чахай, а лише потім в чайник. Це переливання дасть воді остигнути на 5-10 градусів, що нам і потрібно для приготування смачного чаю.

Промиваємо чай цією водою і перший настій не п'ємо, використовуємо його для прогрівання посуду.
    А тепер увага! Я хочу розказати вам один чайний секрет. Після того як ви перший
    раз вилиєте настій з чахая(або іншої посудини), піднесіть його до носа і вдихніть кілька разів. Тільки обережно, не попечіться! Ви відчуєте який насправді аромат вашого чаю. Тут він найбільш концентрований і яскравий! Ефірні масла швидко випаровуються, так що на все це у вас лише кілька секунд. Аналогічно до цього нюхають дно кришечки гайвані, якщо чай заварюють в ній.

Для шенів, особливо молодих, та зелених чаїв дуже важливим є час заварювання. Перші проливки мають бути швидкими, буквально кілька секунд. Якщо цього не дотримуватися, то чай стане гірким. Між проливками я також даю можливість чаю подихати, знімаючи кришку чайника або гайвані.

Але деякі шени дають гірчинку самі по собі, це їхня особливість. До таких шен пуерів відносяться і знамениті пуери з Сишуаньбанна, одні з найдорожчих в Китаї.

Описувати процес заварювання шенів я не буду, бо вже писав про це раніше. Скажу лише, що Король Диких Дерев дає сильний приплив енергії, хочеться щось робити, рухатися, творити, діяти.

Хочу щоб ви побачили побільше фото
    і дуже шкодую, що сучасні комп'ютери ще не навчилися передавати аромати.
    Не лякайтеся моєї чабані(чайної дошки). Вона не з епохи династії Сун. Просто їй вже два з половиною роки і з неї випито по моїх скромних підрахунках десь 800-900 літрів чаю.

Далі буде...

• Зе бест! Зе бест! x 1
  12. Latana Royal

згодна на всі 500%

@tea man, поділіться смаковими асоціаціями про Шу Пуер розсипний? бо в мене нічого пристойного не приходить на думку :)))
    Здається, це був самий екзотичний смак в моєму житті. Аромат чи то господарського мила, чи то сушених бичків :))), на смак десь приблизно те ж саме. Але колір - даа! Красивий колір :yes:
    Після цього смаку червоний День Хун здається самим звичайнісіньким чорним чаєм :pardon:

• Смішно Смішно x 1
  13. tea man

tea man 茶人

Я ще його не розпробував, але обов'язково опишу свої враження пізніше. Думаю, що у Вас такі асоціації не випадкові, адже це шу пуер 2015 року, він ще зовсім свіжий, що для цього виду чаїв не є гуд. Та й довга подорож в закритій посилці дається взнаки. Йому ще треба вилежатися, подихати.
    А які чаї ще встигли попробувати?

14. Latana Royal

невеличкий змушений тайм-аут :pardon:

15. tea man

tea man 茶人

Цікаво буде почитати про інші Ваші дегустації. До зустрічі!

16. terRen

terRen Дуже важлива персона

:mocking: :acute:
    ... якраз такий, як деякі чоловіки...:hi:
    :mocking: ну, от, якраз була нагода запросити його до чаювання :cofee::cofee::cofee: Він би оцінив :nyam2: і все зрозумів...

Останнє редагування: 1 бер 2016
    • Подобається Подобається x 1
  17. terRen

terRen Дуже важлива персона

:mocking: :haha:
    @Latana Royal - гуморист :good:

• ... ... x 1
  18. Latana Royal

нє-нє! Бажання повинно визріти само, поступово. Спочатку попридивляється, попринюхується, стане цікаво, бо не зрозуміло... покрутиться поруч, щоб запропонували, потім скаже - "ну ладно, давайте вже оту свою фігню, так і бути - спробую"
    а ми йому - "та що ти! не марнуй часу! це справа не для таких поважних персон, як ти"
    а він, вже нетерпляче - "та дайте бодай хоч раз скуштувати!"
    а ми - "ну добре. але тільки якщо слухатимешся. а ще, перед тим як пити, треба підготуватися, бо це все не так просто."
    потім покажемо кіно про чай, прочитаємо статті, покажемо картинки з чайничками... ну і вважай готовий :mocking:

• Смішно Смішно x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  19. tea man

tea man 茶人

Схвалюю такий підхід. Оце молодець!:good:
    Тільки не затягуйте надовго, а то перегорить.:)))

20. Latana Royal

та трохи доведеться зачекати, бо ще навіть не теплий :)))

а де твій аватар? :)