Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 1.010
  1. tea man

    tea man 茶人

    Добрий вечір, друзі!
    Оскільки в останній СП вдалося об'єднати шу пуери з гуандунськими улунами, то наступна СП, яка була запланована на 1 березня зависла в повітрі. Ми тут порадилися у Львові і виявили бажання замість чаю придбати речі, які вкрай необхідні кожному чаєману(tea man-у:)). Я для себе знайшов нову чабань, Саша та Юра зацікавилися глиняними чайниками. Мій друг Ігор теж обіцяв для себе щось прикупити з чайних прибамбасів.
    Тому звертаюся в першу чергу до Віктора і Сергія. Можливо і вам щось буде потрібно? Я постараюся знайти і дати максимум інформації по тому, що вас буде цікавити.
    Як тільки я побачу, що є достатньо речей, щоб сформувати посилку, то зразу ж все і придбаю. Тому немає змісту прив'язуватися до 1 березня.
    В цю посилку можна покласти і чай, якщо комусь з вас чогось захочеться.
    Ну а далі все буде по старому графіку: зелені чаї і так далі.
     
  2. tea man

    tea man 茶人

    Отже, дивимося чайники.
    1. 150 мл
    [​IMG]
    2. 160 мл
    [​IMG]
    3. 160 мл
    [​IMG]
    4. 120 мл
    [​IMG]
    5. 190 мл
    [​IMG]
     
  3. tea man

    tea man 茶人

    6. 180 мл
    [​IMG]
    7. 130 мл
    [​IMG]
    8. 180 мл
    [​IMG]
    9. 175 мл
    [​IMG]
    10. 160 мл
    [​IMG]
    11. 180 мл
    [​IMG]
    12. 180 мл
    [​IMG]
     
    • Подобається Подобається x 2
  4. SPP

    SPP Active Member

    Чайного приладдя мені точно не потрібно, хоча, визнаю, усе виглядає дуже привабливо. Міг би спокуситися пушкою, але справді варті уваги, як мені здається, тільки цинові, а вони задорогі. Та й для відряджень в мене є одна - досить. Якщо буде доречно, то прикупив би з півкіла Кімуна чи чогось такого. Ну і бажано не раніше березня, бо щось січень аж надто висотав з мене усі гроші. )
     
  5. Efer

    Efer Well-Known Member

    Поки що не планую придбання посуду. Чаю теж наразі вдосталь. Мабуть, вже буду очікувати на березневу закупівлю.

    Чайничок №12 суперовий!
     
  6. tea man

    tea man 茶人

    Поясніть про що Ви, бо я, на жаль, нічого не зрозумів.

    Прийнято.
     
  7. tea man

    tea man 茶人

    Дякую за відповідь.
     
  8. tea man

    tea man 茶人

    Ось тут цікава стаття про форми ісінських чайників.
     
  9. SPP

    SPP Active Member

    Пушка - це бляшанка для зберігання харчів з бляхи чи дерева. Цина - олово.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  10. tea man

    tea man 茶人

    Чайник з ісінської глини | Рекомендації для вибору глиняного чайника
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Інформативно Інформативно x 1
  11. tea man

    tea man 茶人

    Ісінька глина - матеріали, технологія, форми чайників з глини.
     
    • Подобається Подобається x 1
  12. Efer

    Efer Well-Known Member

    Вітаю! Цікаво, як хто п'є гуандунські улуни? Мені, наче, найбільш сподобалося узяти десь 8 г на гайвань, промити секунд 25 й потім проливати дуже дрібними проливами, починаючи з 3 секунд. Інакшими методами ніяк не можу його вловити) Буду вдячний за невеличкі поради та власні вподобання що до притогування цього чаю!
     
  13. tea man

    tea man 茶人

    В провінції Сичуань чай прийнято пити не з піал, а прямо з гайвані. Але на цьому не закінчуються особливості сичуанського чаювання. Є там стародавня традиція пов'язана з чаєм - це виступ майстрів, які досконало володіють мистецтвом поводження з чайником. Чайником не простим, а дуже оригінальним, з довгим-предовгим носиком.
    Отже, до вашої уваги

    Сичуаньське Гун Фу з чайником
     
    • Подобається Подобається x 2
  14. tea man

    tea man 茶人

    До речі, сьогодні у нас невеликий ювілей.
    Нашій чайній темі виповнилося рівно три роки.
    Вітаю всіх з цим святом!
    Смачного чаю!
    [​IMG]
     
    • Подобається Подобається x 1
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  15. Efer

    Efer Well-Known Member

    Бачив в якомусь відео, що там є спеціальні школи й туди ходять навчатися, іспити складають. Це справжня професія.
     
  16. tea man

    tea man 茶人

    В мене все залежить від настрою. Якщо мені хочеться яскравих вражень і спалаху емоцій, то безперечно це "гуандунське" заварювання, про яке ми вже колись говорили. Тоді повна гайвань, чайний лист під саму кришку, крутий окріп на третину гайвані, кругові рухи і в маленьку піалку від чайної пари. Сьорбаю і насолоджуюсь!
    Якщо хочеться спокійного медитативного чаювання після важкого трудового дня, тоді звичайними проливами, класичний метод пін ча.
    Мені здається, шановний Efer, що промивка 25 сек для такого чаю зайва. Улуни поздовжньої скрутки, їх достатньо промити швидким проливом, щоб позбутися можливого пилу і бруду.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  17. Efer

    Efer Well-Known Member

    Дякую! Якраз спробую завтра саме спокійний метод, полюбляю ледь не засипаючи попивати чай) Яку тривалість проливів порадите ?
     
  18. tea man

    tea man 茶人

    Якщо гуандунські улуни здаються Вам "важкими" чаями, то можете нічого не міняти. Стартуйте з 3 сек, а там вже за відчуттями. Але як на мене, то обов'язкова умова - це вода з максимально можливою температурою. Улуни сильного вогню і їм окріп не завадить, а лише краще розкриє чай.
     
  19. Efer

    Efer Well-Known Member

    Дійсно, промивати улун можна всього 2-3 секунди, більше йому й не треба!
    Все ж таки, більше подобається "гуандунське заварювання", але він не закінчується) Так як пив один, не зміг допити, бо проливається й проливається,а я вже більше не можу пити)
     
  20. tea man

    tea man 茶人

    Народ на різних ресурсах шукає відповіді на питання:
    1. Як чай діє на організм?
    2. Який чай дає бадьорість?
    3. Який чай пити, щоб розслабитись?
    Сьогодні провів над собою медичний експеримент на тему
    " Вплив китайського чаю на організм людини":)

    Початкові дані:
    Об'єкт досліджень - tea man, тобто я.
    Прилади - автоматичний тонометр, годинник.
    Метод досліджень: експеримент.
    Для експерименту обрав один з найулюбленіших шен пуерів Менку Хао 2007 року.


    Протягом приблизно години випив біля 700 мл цього чаю. Менку Хао 2007 року повністю розслабив тіло і зігрів душу.:)
    Але це все "лірика".

    Що ж насправді відбувалося?

    Перед чаюванням - тиск 124-70, пульс - 68.
    Зразу після чаювання - тиск 127-68, пульс - 65.
    Через 30 хв після чаювання - тиск 118-72, пульс - 52.
    Через 45 хв після чаювання - тиск 121-80, пульс - 50.
    Через 60 хв після чаювання - тиск 128-77, пульс - 52.
    Через 90 хв після чаювання - тиск 127-76, пульс - 60.

    Як бачимо, протягом години чайної церемонії в організмі нічого особливого ніби-то не відбувається, хоча вплив чаю безперечно присутній(відчуття повної розслабленості).
    А ось згодом.. Через 30 хв очевидне сповільнення пульсу, яке проходить свій мінімум і потім починає зростати. Одночасно в цей же час помічаємо, що верхній тиск знижується, а нижній підіймається.
    Висновків ніяких не роблю, залишу їх для спеціалістів. Буду продовжувати експерименти над собою з іншими чаями.
     
    Останнє редагування: 11 лют 2018
    • Інформативно Інформативно x 2
    • Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)