Mets - це ліс. У них десь 50% території лісом покрито; для порівняння на Україні лише 15%. Зате Україна, яка "займає всього 0,4 % земної суші і де проживає 0,8 % населення планети, має в своїх надрах 5 % мінерально-сировинного потенціалу світу!" А в Естонців торф, сланець, та й здається більше нічого і нема. Зате в Тарту побудували теплостанцію, що забезпечує теплом ціле місто; працює на торфі ну ще й на відходах від лісопромисловості. І в нас біля Львова, до речі, були в середині минулого століття торфяні трести.
"Ліс-Mets" доречі схожий на балтські Meža-Miško не на угорську-Erdő. Ести виходять на перше місце в Європі по експорту лісоматеріалів. Ести народ музичний не такий "веселий" як молдавани але є в них що послухати i рокерам і тим хто любить середньовічну музику.
Але і не такий dark як фіни. Поділіться, що в них обов'язково треба послухати, а то я щось не можу вникнути. Назви такі, що я встигаю забути ще до того, як мені скажуть Тільки і слухаю що Urban Symphony, ще з 2009
Найвідоміші з рад часів "Hortus Musicus". Похмуріше -"Langenu", регіональне "Raud Ants". Ести музичні в сенсі ,багато різної музики в такій маленькій країні , не те щоб краще сусідів грали.
Та ой, ніхто і не помітить. Так у них є таке надзвичайно захопливе заняття - обговорюють Romka. То до осені затягнеться Ось помилуйтеся на руїни Домського собору. Будувався два століття - з 13-ого по 15-е. Для того щоб за наступне бути зруйнованим (дивні все таки ті люди створіння) так що до сих пір тільки частина (хори) відновлена. Там зараз музей Тартуського універу. Найбільша церковна споруда на території Лівонії, до речі. І це ж зверху ще були мабуть шпилі. Важко уявити яким гігантським він був насправді. А це нарешті фасад в об'єктив вліз
Впечатляющий такой собор : ) Сразу видно что промышленность стройматериалов хорошо развита иначе столько кирпича где взять : ) А в Тарту трубочисты есть ? И если да, действует ли у них та же примета, что у таллиннских насчет пуговицы и загадывания желаний ? )
В Таллинне, если посчастливится встретить на улице трубочиста, нужно подойти к нему и дотронуться до верхней пуговицы на его комзоле, загадать желание и 2 раза хлопнуть в ладоши. Говорят, исполняется. Но при условии, что желание было спонтанным, экспромтом.
Нє-а, тута такого нема. Зате є міст - міст ангелів. 1814 рік. Парк був побудований в англійському стилі, а у естонській "ангел" і "англійський" майже подібні. Існує повір'я, що якщо загадати бажання і стримавши дихання пройти через міст, то бажання сповниться.
Коты не такие уж и глупые. Они всегда договорятся. Ну разве что по весне из-за кошек подерутся немного...
Есть такой ведьмин колодец (Nõiakaev эст.). Когда нечистая сила под землей идет в баню*, он закипает. Фото не мое, стырено здесь : http://triini-mannike.blogspot.com/2010/04/tuhala-noiakaev-keeb_05.html. ---- * не в ту, конечно, куда модераторы народ отправляют