Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 932
  1. tea man

    tea man 茶人

    Гарна піалка. Чекаємо на фото нової чабаньки!
     
  2. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    Тема велика, не читала, бо якось не фанат чаїв, а фанат трав"яних зборів, сама влітку і насушую те, що люблю. Основа цих зборів - м'ята перечна та лімонна, змієголовик, меліса, материнка, липа. Потім додаю набагато менше: листя смородини, вишні, малини та лісової суниці, червоний клевер, ногітки та звіробій.
    А ось привіз знайомий з Китаю чай. На круглій коробочці , заввишки 15 см, зелені візерунки (як листя), білим по зеленому три великі ієрогліфи, вертикальні. Красний ромб ще, в ньому не розумію що - чи фігурки танцюють?
    Що ще? "G1". Сам чай: зелені плескаті кусочки по 2-3см десь. Якби я порізала та насушила пирію - отак би виглядало) Пахне нормально, чаєм.
    Я, мабуть, не знаю, як його заварювати, бо мені він не здався чимось особливим) . Піали в мене є, але може, справа в заварнику?:)
     
  3. Masai

    Masai Member

    Доброї ночі. Ви покажіть фотку цього містичного чаю, можливо розпізнаємо)
     
  4. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    :) Не думаю, що він з дорогих, звичайний китайський ширпотреб в картонній коробці. От якби в металі...)
     
  5. Masai

    Masai Member

    Пуери добрі чаї, але часто продаються в картонних коробках. В металевих банках китайський чай не зустрічав, зазвичай це якийсь паперово-металізований зіплок або звичайна паперова обгортка
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  6. tea man

    tea man 茶人

    З упаковкою китайського чаю можливі два варіанти.
    Перший - це фірмова упаковка(відомий чайний завод або торгова марка).
    Тоді на упаковці має бути номер сертифікату, по якому і можна визначити виробника, а якщо покопатися глибше, то і сам чай.
    Другий - чай зафасовано на несертифікованому виробництві(маленьке фермерське господарство) або безпосередньо в торговій точці. Тоді шансів ідентифікувати чай практично немає. В цьому випадку використовують будь-які упаковки, яких в Китаї тьма-тьмуща.
    Дуже часто на упаковках стоять три ось таких ієрогліфи : 中国茶
    Переклад простий - "китайський чай" :)

    У Вас мабуть найвідоміший китайський зелений чай Лун Цзін (Колодязь Дракона). Виглядає як на першому фото.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  7. tea man

    tea man 茶人

    Бувають і в металевих, але обов'язково запаковані в металізовані пакети. Іноді це вакуумна упаковка, а іноді звичайна, якщо вакуум створює загрозу для цілісності чайного листа.
     
    • Інформативно Інформативно x 1
  8. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    Упаковка не вакуумна,звичайна. Чай рівного темно-зеленого кольору. Коробка циліндрична картонна. Скільки треба його настоювати? І скільки чаю на об''єм води?
    Заварнички оті савецькі (невеликі) є. Хоч буду знати, чим китайській від звичного зеленого відрізняється.
     
  9. Masai

    Masai Member

    Прийшла моя перша Чабань, тепер маю такий куточок на роботі:)
     

    Вкладення:

    • Подобається Подобається x 3
  10. tea man

    tea man 茶人

    Андрію, Ви молодець! Я Вам по доброму заздрю. Чудовий затишний чайний острівець серед цього океану чисел!:good:
     
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  11. tea man

    tea man 茶人

    Перш за все - якісна вода, точно не з-під крана, можливо джерельна або бутильована. Потрібно м'яку воду, чай краще розкривається.
    Далі - температура води. Для зеленого - градусів 70-80. Окропом Ви ошпарите лист, а його потрібно на зварити, а настояти. Поекспериментуйте, жорстких канонів не існує.
    Зелений чай боїться перенастоювання, почне гірчити.
    Якщо заварники більші, ніж 200 мл, то мабуть краще заварювати європейським методом. Розрахунок - 1 г сухої заварки на 50 мл об'єму. Чай перший раз промити - залити і одразу ж злити воду. Другу заварку вже можна пити. Воду залили, настояли 30 сек- 1 хв і злили повністю в іншу посудину(наприклад, інший фарфоровий чайник). Настій розливаєте по піалках і насолоджуєтесь.
    Так можна робити кілька разів (2-3 рази), збільшуючи щоразу час заварювання на 1 хв.
    Не забувайте зливати воду повністю!
    Якщо чай гірчить, значить треба зменшити час настоювання або температуру води.
    Ще раз наголошую, що не існує жорстких обмежень, пробуйте, міняйте, експериментуйте.
    Основне правило: Якщо Вам смачно, то заварюйте саме так і нікго не слухайте!
    P.S. І ще одне. Забудьте про цукор. Хочете чимось поласувати, то візьміть краще сухофрукти, горішки чи щось таке.
     
  12. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    Дякую. Цукор у нас в чай хіба що дитині, із дорослих ніхто не вживає.
    Отже, 2-3 рази. А я один раз, випили - чаінки у сміття.
     
  13. tea man

    tea man 茶人

    Я мав на увазі за одне чаювання, а не залишати на потім(на другий день).
     
  14. Masai

    Masai Member

    Дякую, Ігоре. З моєю роботою важливо відпочивати періодично, такий острівець має рятувати:)
     
    • Погоджуюся Погоджуюся x 1
  15. tea man

    tea man 茶人

    @Masai А що там з чаями, які Ви придбали? Які враження? Що сподобалось, а що ні?
     
    • Тупо Тупо x 1
  16. Masai

    Masai Member

    Червоний Дянь Хун, ну дуже, запах особливо відкривається коли прогріти чайничок, засипати чай і потрясти трішки - можна робити цю процедуру безкінечно:)))
    Ефект достатньо бадьорий, чудово пити як і в робочий час, так і ввечері вдома.

    Сягуань Сяо Фа активно допомагає працювати вже тиждень, п'ю його протягом робочого дня, продуктивність помітно зросла. Найкраще смакує теплим, близько 70%, саме таким має солодкавий присмак.

    Менку Весняний опише братик, це був його вибір. Від себе додаю: "Свіжий, зелений, соковитий чайок" :)))
    - Микола: "Свіжий, весняний та ніжний. Бадьорий"

    Червоні я полюбив. На черзі відкриття Шену:cools:
     
    • Подобається Подобається x 1
  17. tea man

    tea man 茶人

    В Китаї вже збирають свіжий урожай зелених чаїв. Починаю моніторити ціни і підбирати асортимент.
     
  18. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    Я знову отримала як презент кілька різних вакуумних пакуночків чаю прямо з Китаю.
    Вони невеликі - на 2 чайничка кожна, але всі чудові, домашні поцінили.
    Осталась одна запечатана темна штука, схожа на кусок кориці, не пойму, що це за чай.
    Ієрогліфи інші ніж на коробці з зеленим чаєм, але теж три ієрогліфа.
     
  19. tea man

    tea man 茶人

    Можете кинути сюди фото чаю і надпису на упаковці?
     
  20. Silver bullet

    Silver bullet Well-Known Member

    чайний натюрморт на фоні іграшок - дитина грається)
    В коробці зелений чай, який було привезено з Китаю раніше.
    IMG_5135.JPG IMG_5134.JPG
     
а де твій аватар? :)