"Золота бруківка" на Свксаганського

Тема у розділі 'Життя міста', створена користувачем Synoptyk, 24 лис 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: "Золота бруківка" на Свксаганського

За цією логікою,незалежною може бути тільки ЗУ.Продовжувати?

2. Капітан

Капітан Well-Known Member

Будьте такі добрі, дуже цікаво :)

• Подобається Подобається x 1
  3. Latkes

Latkes Well-Known Member

Ого, куди дискусію про бляху завернуло...

4. Romko

Чи УПА боролася тільки за незалежність Львівської області?Чи їхні ідеї не втілились на всій Україні?Чи можна назвати людей такого рівня на Сході,хто б заслуговував на звання Герой України?

5. Капітан

Капітан Well-Known Member

Безусловно. Я вовсе не уменьшаю заслуги воинов УПА. Лично для меня они тоже герои, и я хоть и не досконально, но знаю историю ОУН-УПА. Но при всём при этом здравый смысл и логика говорит о том, что навязчивый патриотизм вызывает совершенно противоположный эффект. Не забывайте о второй стороне медали, в частности о том как УПА воспринимают восточные украинцы (кстати тоже украинцы не меньше чем мы с Вами).
    Ничего не имею против хоть тысяче памятников Бандере во Львове, но если его не хотят видеть жители Луганска или Донецка в своем городе - возмущенно плеваться не буду. Не люблю желчный патриотизм :)

• Подобається Подобається x 4
  6. Danilo

Danilo Well-Known Member

Про відношення Східняків до пам'ятників героям України.
    Справа лише у застарілих стереотипах мислення, які доречи і зараз з новою силою культивують підконтрольні Хорошковським Ахметовским ЗМІ. Якщо інформувати населення Сходу на нормальному рівні, певен через деякий час зміниться ставлення до Героїв України, вшанують так само, там живуть багато московітів, але як каже пан Левандівка вони не дурні, думаючи люди.;)

• Подобається Подобається x 2
  7. Romko

А може то пам’ятник будуть переробляти?На честь повного знищення КПЗУ їхніми східними братами-комуністами.І Голуб з Мартинюком будуть там квіти "возлагати"?

8. Latkes

Latkes Well-Known Member

Історична дискусія в Україні обертається переважно навколо символів. Що й показала дискусія про "золоту бруківку" зі стелли на честь Владислава Козака на Саксаганського. І виходить так – ти вдарив по близькому мені символу, я вдарю по тому, що важливий тобі... Символи важливі, але обмеження дискусії виключно до оперування ними перетворюється в таку собі "гру в бісер", де кожен лишається при своїй думці і при своїх символах, а величезний масив фактів опиняється взагалі поза увагою.
    Мені здається, треба більше уваги приділяти конкретному змістові і реальним подіям,що стоять за тими чи іншими символами. Тоді, може, спаде гарячковість і, може, крок за кроком, ми виробимо певний загальноукраїнський консенсус у погляді на минуле. Якщо для людей на Сході і Півдні України певні імена і символи десятиліттями мали негативну коннотацію, та навряд чи варто сподіватись, що вони так просто поміняють мінус на плюс, лиш тому, що їм тепер кажуть, що це добре.
    Історію творили не просто "бандерівці","комуністи", "москалі" і т. д. Кожне з цих збірних понять складалося з індивідів, які, керуючись власними мотивами, обирали, поякому боці їм стати і за що кров – свою чи чиюсь – пролити.
    Чим більше на прикладі конкретних людських доль, а не лише збірних понять, будемо говорити про те, чому, наприклад, молоді хлопці попри всю нерівність сил, вирішували йти в УПА і вважали, що є сенс боротись і покласти своє життя в цій боротьбі, тим більше шансів знайти розумінняі визнання ролі і місця УПА як явища в загальноукраїнській історії. Коли подивитись на історію з переспективи певного конкретного індивіда, не лише перших осіб, а передовсім звичайного рядового актора подій, відкривається далеко повніша й зрозуміліша для людського сприйняття картина.

• Подобається Подобається x 3
  9. консультант

консультант Дуже важлива персона

Прошу розкрити цю картину....?

10. Romko

Полковник,наприклад люто ненавидить УПА і Бандеру,через батька.Чийсь дід був "сексотом".його знищили,але внук не може змиритися з "несправедливістю".Так можна далеко зайти.
    + я поставив за цю фразу:
    Полковник колись правильно сказав,що не треба цю ненависть переносити на внуків цих людей,які були тут окупантами.
    Але це,коли вони не починають "гнути" лінію своїх дідів...

11. Latkes

Latkes Well-Known Member

Ну, це завдання навряд чи під силу одній людині, воно навряд чи вміститься в одній, навіть великій, монографії. Але поки живі ще свідки, треба збирати факти. Пишучи це, мав на увазі те, що докладно знаю з власної родини.
    Історія конкретного двадцятилітнього життя, покладеного в лавах УПА на вівтар боротьби за Україну, мотиви й міркування тої людини, які залишились зафіксованими, переконують більше, ніж просто символи.

12. Danilo

Danilo Well-Known Member

Так само як про голодомор, матеріали комісії конгрессу США, свідчення очевидців. А чом би й ні?

• Подобається Подобається x 3
  13. Xenom

Xenom Member

А я з дитинства памятаю цей памятник, він мені завжди подобався, ніби золотий, побачив недавно що і справді нехваьає бруківки, засмутився. Чесно кажучи подумав що хтось вкрав. Якщо люди падають, обгородити потрібно маленьким декоративним парканчиком, але не робити те що зробили, витягнули бруківку і тепер там яма за яку так само успішно можна зашпортатися(

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)