Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Знання та віра

У Мавки сьогодні певно неудачний день.

2. mavka

mavka Well-Known Member

Привіт!

У мене ще зі вчора Миху, чудовий настрій і дуже приємний день. Дякувати Богу, таким і залишається.
    Щодо цікавості Лілі про особисте, - я не курю, але не відмовляю собі в усіх решта задоволеннях :)
    Черешеньці, до якої у мене інтерес і повага, пораджу не робити передчасних висновків і не вірити щодо таборів. Тут в учасників різниця в способі мислення і вона залишається. :)

Так от, Миху, підштовхнули Ви мене до гострішого виступу. Але це зовсім не персональна справа Крамер проти Крамера. Ні. :) Погляньте на попередню сторінку. Ви даєте витяг з Нового завіту на дуже справедливий вислів Черешеньки.

А я Вам просигналила семафором "Обережніше!". Нижче поясню, чому.

Старий Заповіт, в першу чергу маю на увазі Танах, збірка обривків міфів вавілонян, яку рабини вкрали і протягом сотень років переправляли, вичищали і дописували від себе з ціллю створити релігію, яка б тримала залізними клешнями зіпсутий, розбещений, свавільний народ. Вони прекрутили легенду про створення всесвіту й приписали , що людина народжується грішною. Вони створили Бога кривавого, заздрісного й мстивого, в якого є кілька імен : Елохім , Ха-Елохім , Е-Елохіма , Ель-Еліон . Ель-Шидай, Єгова, Єгова-Рафа, Єгова-Ніссі, Єгова-Шалом, Єгова-Раах, Єгова-Іре та інші. Одні з них навіть визначають множину." Велика часть тих ніби божих слів, переданих нам у книгах Мойсеєвих і пророків, містять погані прокляття на різні народи, погрози і лайки, зовсім не гідні божого імені."- пише Франко. Вони придумали історію про шеол і про кари після смерті за гріхи.

( В той час на наших землях процвітала високорозвинута цивілізація. Мови нема, щоб я аналізувала її рівень ось тут зараз. Поняття про будову всесвіту у них вироблялися понад 55 століть ... Ми колись з Вами згадували волхвів... як у Вас багато часу сидіти в неті, - поцікавтеся ..Поцікавтеся особливо, наголошую - особливо, про Божі законів наших пращурів, природу божественного, духовного і земного світів — Праві, Наві і Яві, ціль людини на землі)

І порівняйте дві культури... В середовищі тої першої з"являлось багато мудрих пророків. І нарешті з"явився Ісус.
    Але що від намагався пояснити, я не бачу, щоб хтось із задекларованих тут християн, розібравсь.
    Хочу сказати, що він з"явився, як лікар в хворого народу.

Тут, у нас, все було здоровим і ясним. Непереможним, процвітаючим, даючим плоди усім навкруги. Сонячним і Славним. Люди усвідомлювали Єдиного Всевишнього Бога, творця Всесвіту.
    У нас були такі свої, що ходили по воді, лікували хворих, проникали в непроникне, миттєво переміщалися у просторі... Несли Мудрість. І вони прийшли привітати Ісуса.

Що намагався пояснити Ісус своєю наукою ? : « Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: двигнись і кинься в море, та не сумніватиметься у своїм серці, але віруватиме, що відбувається те, що каже, — буде йому так» (Мк 11.22—23). Також він розповідав про реінкарнацію !!!!
    Це не рабська філософія Єгови. Прочитайте про архетипи в Каганця. До якого Ви б себе віднесли?
    Що ж сталося потім ?
    Ще одну притчу подав Він їм, кажучи: Царство Боже подібне до чоловіка, що був посіяв добре зерно на своїм полі. Та коли люди спали, прийшов його ворог і посіяв кукіль поміж пшеницю й пішов. Коли виросло збіжжя і вигнало колосся, тоді й кукіль появився. Прийшли слуги господаря і кажуть до нього: Пане, хіба не добре зерно ти посіяв на твоїм полі. Звідки взявся кукіль? Він відповів їм: Ворог-чоловік зробив це. Слуги йому кажуть: Хочеш, ми підемо його виполемо? Ні! — каже, щоб, виполюючи кукіль, ви часом не вирвали разом з ним пшениці. Лишіть, нехай росте до жнив одне й друге
    разом. А під час жнив я женцям скажу: зберіть перше кукіль та зв’яжіть його у снопи, щоб його спалити; пшеницю ж складіть у мою клуню» (Мт 13.24—30).
    "Таким чином, православна «Тлумачна Біблія» вказує на наявність в євангельських текстах як ненавмисних перекручень, так і зловмисних вставок. Подібне ставлення знаходимо в інших дослідженнях Євангелія, серед яких ще одне авторитетне джерело — католицький «Новий Завіт з коментарем» під ред. о. доктора Мирослава-Івана кардинала Любачівського (Львів: Стрім, 1994). Як православні, так і католицькі дослідники сходяться на тому, що сучасний текст Євангелія містить як незначні перекручення, так і великі вставки. Показовим прикладом є великий заключний фрагмент Євангелія від Марка 16.9—20."

П.С. Ліліє.
    У книзі Франка нема жодного слова про рідновірів.
    Ви пишете :"То у нас із чоловіком часто є темою сварок. Чому знищили слов'янські книги, якщо інші поганські залишили? Він вважає, що позиція церкви була такою, якою мала бути. А я згідна, що нас обікрали. Але то мене до багатобожжя все одно не переконає. Мені "рідні боги" чужі.""
    Він правильно Вам каже - бізнес є бізнес і там жорстокі закони виживання. Але які книги Ви маєте на увазі ? Стосовно багатобожжя, Калиниченкові на якійсь гілці Ви карму додали за те, що він вважає, на небі за нас молиться Ісус, мати Божа і всі святі. Кому моляться, Всевишньому ? А ми - їм. Чи це не пантеон християнських богів ?
    Де тут знання, а де віра ?

З повагою до всіх. :dance:

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мавко, коли би все так було, то нічого б не змінилося. А давати оцінку Богові я б не спішив, типу Бог не такий, або
    Бог є такий, який є, і діти, навіть розумні, батька не вчать. І перед тим, як задати питання: чому Бог такий, треба задати питання собі: чому ми такі? А ми є непослушні діти, які спочатку нароблять біди, а потім кажуть: чому Бог такий, не здогадуючись, що то ми такі.

4. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мавко, та ви щось так ніби читаєте, а ніби ні. Я вам кажу, що питала рідновірів про їхні оснОвні книги, а не про те, ЩО писав Франко, а ви чомусь вирішили, що я інакше їх питала.
    Дайте самі собі відповідь на питання щодо питання про християнських богів. Шкода, що Франко про то не написав, то ви би, може, трохи більше про то знали.

5. D.M.

D.M. Well-Known Member

Цим реченням mavka намагається зробити вигляд, що вона не офтопить. :D

6. D.M.

D.M. Well-Known Member

Колись хтось і в таке вірив. І тоді для них це було знанням. Не виключено, що і теперішні наші знання хтось колись згадає так само іронічно.

Тільки ліричний відступ про єретиків - це вже питання не знань, а моралі (див. тему "Про природу моралі").

А це Ви про що?

7. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

про суміш знань та віри ;)

8. D.M.

D.M. Well-Known Member

Араби змішують знання з вірою в питаннях про зірки??? :8:

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

хай буде так ;) не хочу сперечатися ;)
    тільки от цитуючи вас - "Віра - почуття, яке породжує знання і є його невід'ємним компонентом." мушу зауважити, що назви зірок - арабські, сузір'я в основному - грецькі ;) то певно, тому що вони раніше за християн почали?

10. mavka

mavka Well-Known Member

:) Зустрічаються філологи, які не знайомі з творчістю такого велета, як Франко, зустрічаються християни, що мають дуже демонстративну віру, але дуже поверхові знання першоджерела.

Ну , що ж... Не будемо плутати віру та релігію. Для віри в будь-що знання не потрібні. Для віри в Бога - потрібні. З Вашої ласки, заглянемо в Біблію і я поясню Вам те, чого Ви не знаєте.

Найдревніша частина Біблії написана в дев"ятому віці до нашої ери.
    Для пояснення Бога невідомі жреці використовують слово "Елохім". Це слово має значення. Але це чужа мова (ще й написана без голосних, без проміжків!), чужа культура.
    (Відступ перший. Думаю, багато вже знає, що певні звуки, склади несуть ще й особливу енергетику. Про це, як буде настрій, поговоримо колись)

Так от. В тому слові - множина від Ель. Отже, зі Старого Заповіту Елохім переходить в Новий заповіт.
    Множиною.
    (Відступ другий. Мих мене звинуватив в тому, що я навела оцінку Бога Франком (хто читав Біблію, й бачить сам різницю в цьому питанні між Ст. заповітом й Новим). Але Елохім, чи Єгова сам про себе каже в Біблії, що він Бог заздрісний. І тому забороняє вірити чужим Богам. )

З самим його ім"ям є цікава ситуація. Хоч і наказує він не вживати ім"я намарно, але бувають гострі ситуації, коли душа напряму хоче прикликати його. Яке ім"я кличуть християни - Ель-Еліон , Адонай чи Саваот, Бог Ізріїлів? Чи знають вони староєврейську, щоб розуміти значення його імен ?
    (Відступ третій. Чи не зручніше було б українською кликати своїх, особливо коли початкові слова імен творять в українській купу вживаних слів і мають в собі чітку логіку ?)

Вернемося до віри та знань.
    Хоч в попередніх дописах я пояснила, що цитувати Біблію треба дуже обережно, бо це в Старому заповіті - збірка шумерських міфів та трошки видозмінений переказ вавілонської поеми "Єнума еліш", а в Новому - обрізані оригінальні тексти і додані невідомими зловмисні цілі вставки, - процитую.
    Те, що стосується біблійних Богів.
    "...ваші очі розкриються і станете ви, як Боги, знаючи добро й зло..."(буття, 3.5)
    "... Аж доки будете ви безбожно судити і доки будете ви підіймати обличчя безбожних? Я сказав був: " Ви - Боги і сини ви Всевишнього всі, та однак повмираєте ви, як людина.."
    " Промовив Господь Господеві моєму : сядь праворуч від мене " (Матвея 22(43,44))
    "Бог на Божім зібранні стоїть, серед Богів він судить..." (псалом Асафів)

А ось тут

"Відповів їм Ісус: "Хіба не написано в вашім Законі: "Я сказав: Ви - Боги" ?"
    (Івана 10. 34)

взагалі тема для окремої гілки.
    Тож я вважаю, вірити - не означає бути християнином чи буддистом. Але знати фундамент релігії, до якої свідомо хтось себе зачисляє - обов"язково. Знання не приховані. Люди самі ховаються від них. Але для чого?
    Чому б не згадати вплив митраїзму на розвиток та поширення християнства? Чи знають теперішні християни про цього Спасителя Митру, віра в якого була поширена в Римській імперії та була сильнішою, ніж християнство? Митра був народжений Непорочною Дівою 25 грудня. Мав прощальну трапезу, був забраний на небеса, воскрес як син божий.
    По всій Імперії стояли храми Митри, а в ритуальних трапезах є вино і хліб символізували жертовну кров та плоть бога Митри і жертовного бика. Обидві ці релігії існували паралельно. Єдине, що можна зауважити, Митраїзм був скоріше релігією воїнів та звичайних чоловіків. Також в той самий час в імперії було повно храмів богині Ізіди, Цариці небесної. ЇЇ зображали з немовлятком на руках. Це була , звичайно, не Маріам, а богиня стародавнього Єгипту, чиста, непорочна , любляча мати бога Гора. Імператор Калігула збудував здоровенний храм богині в Римі.
    Закінчилося тим, що культ Ізіди був різко заборонений, а її храми перетворені на храми швидко канонізованої в той час діви Марії...

Чи не забагато інформаціїї для посту на гілці, яку, практично, читає три особи.. :)

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

І де ж вони зустрічаються? ;)

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

А зустрічаються НЕхристияни, які думають що сягнули дна християнської науки. Вивчити християнство зовсім не означає стати християнином, а тим більше його зрозуміти. Вивчити і розповідати про християнство - це все одно що розповідати про вино, ніколи не пробувавши його.

13. andi

andi Well-Known Member

Мавко! у Вас богословська освіта? ви впевнені, що знаєте багато більше сотень тисяч християн? в тому числі з історії Церкви?

Спочатку стверджуєте, що Старий Завіт - збірка міфів, потім - що сам Бог ОСОБИСТО через Писання говорить про себе... і подаєте це як правду і істину...

Християни кличуть: Отче (небесний Отець), Боже (Бог), Господи (пан, господар життя, якому ми належимо, бо він нас викупив ціною своєї крові), Ісусе! (земне ім'я Божого сина).

Ні, навряд чи :) власне, читає дуже багато осіб, дописує лише 3-5.

і щодо митраїзму: що все-таки Ви хотіли тою інформацією донести?

• Подобається Подобається x 1
  14. D.M.

D.M. Well-Known Member

Мені теж захотілося щодо цього поофтопити. Те, що написала mavka про митраїзм, викликає такі думки:

1. Не видно ніякої різниці між митраїзмом і християнством (принаймні з поданого на цій гілці). Начебто це оповідь про одного й того самого пророка, тільки імена йому приписують різні. Правда, щодо дати народження, то для Ісуса 25 грудня - чиста умовність; насправді він народився явно не взимку. Так що якщо для Митри 25 грудня - справжній день народження, то в цьому і відмінність від Ісуса.

2. Існування таких паралельних пророків нагадує мені фільм "Життя Браяна", знятий англійцями десь у середині 90-х. Це комедія, яка є пародією на життя Ісуса Христа; але режисер час від часу дає зрозуміти, що, крім персонажів фільму, десь паралельно живе і справжній Христос. Як на мене, дуже дотепний і кумедний фільмик. На жаль, я ніколи не зустрічав його на дисках. Тільки по телебаченню показали, і заглохло.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Митраїзм, думаю, один з способів як "правдиво", паралельно повести людину, але не по тій дорозі, яка проходить мимо цілі.
    А різниця? Різниця проста: ДЕ ТОЙ МИТРАЇЗМ СЬОГОДНІ?
    Істина - вона вічна, а неправда довго не живе.

• Подобається Подобається x 2
  16. mavka

mavka Well-Known Member

Andi,
    та маленька частина інформації, яку я тут згадала, зараз відома мільйонам людей. А Франко писав про це ще сто років тому. І не він один.

Не моя вина, що Вас надурили і богонатхнення книга складалася не за одну ніч Мойсеєм, а кілька сотень років староєврейськими жрецями, щоб залякати свій народ, об"єднати і тримати під контролем. Вони вклали в уста свого Бога слова і емоції звичайної людини "я є Бог заздрісний". Тим самим наказали ніколи не поклонятися чужим богам. Що єврейський народ сьогодні виконує теж. На противагу українському, наприклад. Якби Ви читали Старий заповіт, цього питання у Вас не виникнуло б. І не моя вина, що Євангеліє, яке ви тримаєте в руках, є неповним, а вставки до нього пороблені невідомими з якоюсь ціллю. (вверху я писала вже про це)

На рахунок імені. По-перше, Ви заплутались.

Є Всевишній Бог, а є Ісус, син Божий, який стоїть на одній сходинці нижче. Про цю субординацію сам Ісус казав: "Отець любить Сина і показує все , що сам робить, Йому. І покаже Йому діла більші від цих, щоб ви здивувались
    Бо Отець не судить нікого, а весь суд віддав Синові, щоб усі шанували і Сина, як шанують Отця, що послав його...". (Івана, 5 (20-23))

По-друге. Ви ж людина, але маєте ім"я. Так і Всевишній Бог в Біблії має імена. Свідки Єгови використовують те ім"я. Яке ім"я використовують християни ? Чи знають вони імена взагалі?

Щодо митраїзму та Митри. Так, Ви зробили правильні висновки. Не новина, - християнство перейняло з митраїзму дуже багато, а сам митраїзм заборонило. Шукайте, - і Ви будете приємно здивовані. (Ще зараз тільки в Римі є близько 700 його храмів чи руїн.)
    І питання до Вас: як називається вища нагорода для священника та знак приналежності його до архирейського сану?

17. mavka

mavka Well-Known Member

Там само, де вірування давніх українців.

рік 313 [21 жовтня]
    Император Костянтин І (Т.зв. "Костянтин Великий"-- Флавій Валерій Константин-- син римського офіцера Константа і "святої" Гелени, імператор Риму з 306 року по травень 337.-- Svarga) затверджує міланський "Едикт терпимості". Християни розцінюють його як дозвіл на початок переслідування язичників (клірики звільняються від особистих повинностей, а протягом 313-315 року церква звільняється від податків-- так само, як потім на Русі за часів "татарської навали", у 330-331 роках від податей і особистих повинностей звільняються також жидівські старшини і пресвітери. Отже, церква перетворюється на паразитичну орґанізацію.-- Svarga).
    рік 341
    Император Костянтин ІІ (Католицька енциклопедія пише, що його накази "не виконувалися чітко", але навіть якщо вони виконувалися хоча б на 10%, у що доволі важко повірити, то й це cпричинило б тисячі смертей.-- Svarga) затверджує едикт "Nostra Mansuetudo" ("Наша лагідність"!). Будь-яке поклоніння старим Богам мусить бути припинено.
    рік 356, 20 лютого
    Смертна кара за поклоніння старим Богам.
    рік 357, 25 січня
    Смертна кара за звернення до оракулів.
    рік 364, 9 вересня
    Смертна кара за жертви старим Богам і спів язичницьких пісень.
    рік 373, 20 лютого
    Смертна кара усім вихрещеним.
    рік 376, 22 квітня
    Руйнування усіх язичницьких будівель.
    рік 379, 3 серпня
    Смертна кара усім, хто мислить інакше.
    рік 380
    Ґраціан, Валентиніан і Феодосій стверджують, що усі люди мають бути охрещені. Смертна кара усім, хто ухиляється (Валентиніан І -- з 364 року імператор Риму, у 367-375 роках царював разом із своїм сином Ґраціаном, Феодосій-- римський імператор з 379 року -- фанатичний прибічник християнства, заборонив Олімпійські ігри, у його ж правління спалена Александрійська бібліотека, дійшов у своєму фанатизмі навіть до того, що наказав винести статую Перемоги із Сенату, як язичницьку. -- Svarga).
    рік 415
    Архиєпископ Кирил Александрійський (Ще один "святий", помер у 444 році, свою "святість" отримав, певно, за здійснення свого "комплекса Герострата". -- Svarga) спалює видатну Александрійську бібліотеку, одне з найвеличніших досягнень античного світу. Мудрість мислителів, філософів і вчених античного світу, 900 000 рукописів, втрачено назавжди.
    рік 459, 6 лютого
    Конфіскація (так і хотілося написати "експропріація"-- нав’язується паралель з 20-ми роками ХХ століття.-- Svarga) усієї власності язичників.
    роки 527 - 565
    Християнин імператор Юстиніан поновлює і робить жорстокішими закони проти язичніків (Flavius Anicius Julianus Justinianus, згідно його Corpus Juris ("кодекса законів"), наприклад, відступництво від християнства каралося смертю [10 c., "De pag.", I, 11].-- Svarga).
    рік 597
    Авґустін приїздить до Англії. Він описує наших предків як варварський, лютий і невірний народ..
    рік 601
    Папа Григорій пише Меліту (St. Mellitus-- "святий", архієпископ лондонський, якого папа Григорій, до речі також "святий", послав з Риму в Англію на чолі другої групи місіонерів у 601 році на допомогу групі "святого" Августина, яка певно не була сама в змозі творити свою чорну справу.-- Svarga) про навернення англійців: "Неможливо вибити усе відразу із їхніх упертих голів".
    рік 640
    Ерценберт Кентський (Eorcenberth of Kent) наказує знищити вівтарі Одіна.
    рік 681
    Навернення Сусекса, останнього язичницького королівства Англії.
    рік 746
    Християнин франкський герцог Карлман (Karlmann) убиває тисячі алеманів (одне з західно-ґерманських племен. -- Svarga) біля міста Канштат (Cannstadt).
    рік 782
    Християнський імператор Карл відрубує голову чотирьом тисячам саксонців, іще 10 000 відправлюються у заслання.
    роки 937 - 999
    Християнські герцоги Болеслав Польський і Болеслав Чеський (Bohemiae) винищують 10 000 селян у Померанії.
    роки 1100 - 1200
    Більше двох мільйонів чоловіків та жінок на теренах сучасних Австрії, Швейцарії і Зіхідної Німеччини безжалісно закатовано за наказами церкви через те, що вони не приймали християнства.
    роки 1209 - 1229
    Папа Інокентій ІІІ і король Луї Французький влаштовують хрестовий похід проти альбіґойців, і винищують тисячі людей , бо вони "єретики".
    рік 1212
    50 000 німецьких і французьких дітей забирають із родин на військову службу, безглуздо відважний "Дитячий хрестовий похід". Багато хто з них вмирає від голоду, хвороб і страждань. Лише деякі повернулися додому.
    рік 1232
    Папа Григорій IX бере відповідальність за інквізицію. Біля мільйона людей брутально страчено.
    рік 1234
    Біля 10 000 німецьких чоловіків, жінок і дітей було вбито за наказом архієпископа бременського через те, що вони були "єретиками".
    роки 1260 - 1327
    Майстер Екарт Гохгаймський (Meister Eckart von Hochheim), німецький філософ. Християни заборонили і спалили його праці.
    рік 1415, [6 липня]
    Ян Гус (Jan Hus), ректор Празького німецького університету, прокленається Констанським Собором (Council of Constance). Невдовзі по тому спалюється. Його смерть розпалила війну Гуситів, що її вела "релігія любові". Наслідком цього стала ненавість, яка отруїла відносини між чехами та німцями по сьогодні (До речі, 6 липня в сучасній Чехії святкується День Яна Гуса.-- Svarga).
    роки 1473 - 1543
    Микола Коперник, німецький (Коперник був поляком, але народився у землях, які тоді належали Німеччині, отже, як бачимо, німці ще й досі вважають його за свого.-- Svarga) мислитель і астроном. Його працю було заборонено і спалено церквою.
    роки 1475 - 1541
    Християнин Франциcко Пісаро (Francisco Pizarro) підкорює інків, запроводжує ґеноцид супроти них і знищує їхню культуру. Усе "виправдовується" церквою відповідно до виданої у 1198 році були "Sanctum Officium" (букв. "Святе діло" або "Святий обов’язок") проти єретиків і невірних.
    рік 1489
    Папськи інквізитори, Henry Institoris і Jacob Sprenger видають книжку проти відьом. Вона спричиняє поширення полювань на відьом по всій Європі.
    роки 1556 - 1596
    Християнин генерал Альба за одобренням християнина короля іспанського Філіпа Другого вбиває 10 000 німецьких і фламанських "єретиків".
    рік 1559
    Відомий католицький "индекс заборонених книжок" уперше видано за папи Павла IV ("Index librorum prohibitorum", видавався Ватіканом з 1559 аж до 1966 року, внесення будь-якої книги мусили ухвалити кілька комісій і папа, але фактично це відбувалося значно простіше-- достатньо було будь-якому папі згадати про будь-яку книгу у будь-якій своїй булі або посланні, і ця книга автоматично потрапляла в "индекс"-- така от автоматизація праці. -- Svarga).
    роки 1571 - 1630
    Іоган Кеплер (Johann Keppler), німецький мислитель і астроном. Християни прокляли і спалили його праці.
    рік 1572, 24 серпня
    Ганебна різанина Варфоломеєвської Ночі-- 30 000 гуґенотів було вбито у Франції католиками.
    рік 1600
    Джордано Бруно, ітілійський філософ, був спалений на кострі за наказом церкви (Церква так і не визнала, до речі, свою провину щодо спалення Джордано Бруно, на відміну від Галілея та Яна Гуса, яких визнали наприкінці ХХ століття невинними у злочинах, за які їх судили.-- Svarga).
    роки 1618 - 1648
    30-річна християнська ніщівна війна у Німеччині. Населення зменшилось з 30 до 7 мільйонів.
    рік 1642
    Ґалілео Ґалілей, італійський астроном, церква прокляла і заборонила його праці.
    роки 1100 - 1820
    Більше чотирьох мільйонів відьом переслідувалися і були спалені в багаттях Америки та Європи.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вам, Мавко, неважко було шукати цей матеріал, адже він був у кожній совітско-атеїстичній літературі.

Особливо красіво звучить: християнин такий-то вбив язичника.
    Я теж можу привести не менше прикладів як язичники ще перед інквізицією здирали шкіру з християн, щоб ті відмовились від віри, розпинали верх ногами, каменували і т.д.

19. mavka

mavka Well-Known Member

Миху. Це витяг з німецької книжки "Christianity - Nature - Nordic Religion " (Wielant Hopfner).

Я не ставлю під сумнів Вашу віру. Вона однокова у Вас із свідком Єгови, мусульманином, рідновіром, буддистом, каббалістом, австралійським тубільцем, жінкою з забитого племені на берегах Амазонки.
    Я не руйную Вашу віру, це ірраціональне, що кожен з вас носить в душі. З цієї точки зору виглядає кумедним, коли скажімо католики критикують свідків Єгови.

Я хочу поговорити саме про знання, якими володіє той чи інший , захищаючи свою віру, а понад усе, - свою релігію. І тоді ці знання допоможуть навіть віруючому глянути вглиб себе критично , зробити аналіз і перевірити, чи не є його релігія непродуктивною фантазією. Ось , погляньте! Ще жоден християнин не висловив свою думку щодо науково та історично підтверджених фактів створення та укладання Біблії... (на цьому форумі) і далі, думається, будуть нелогічні персональні закиди, а конструктивному діалогу - зась.

20. Омар Люлька

Омар Люлька Well-Known Member

Ой, Мавко, як цікаво читати Ваші дописи, іншаАллаг, більше подискутуємо, на цьому Форумі (якщо, Ви, звичайно захочете, з зрадником рідної віри, дискутувати). А зараз хочу трішки встати на захист Християнства.
    Як, Ви, розумієте я вважаю, що Володимир зробив неправильний вибір релігії, але все таки вибір пав на Християнство, і мене дивує, коли Ви кажете - "Тут, у нас, все було здоровим і ясним. Непереможним, процвітаючим, даючим плоди усім навкруги. Сонячним і Славним.", хіба можуть стояти поруч слова "непереможним" і "було"? Якщо "було", значить воно вже переможене. І чому ж народ не постояв, за таку "Сонячну і Славну" цивілізацію? Якщо всі злякалися і побігли в річку, значить вони були рабами князя, а хіба це не гірше ніж бути рабом Бога? І якщо максимум, на який реванш спромоглася цивілізація, це тримати дулю в кишені, у вигляді писанок та вишиванок, і продвигати свої божества, в християнські святі, то можливо гріш ціна такій цивілізації?

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)