Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Відповідь: Знання та віра

Одного разу я собі подумала, що то таке ця депресія. Не знаю як це сталося, але в якийсь момент я її відчула, вона тривала може хвилину. Мені так було зле, що це неможливо висловити. Не знаю як ви, Лілю, витримали 3 місяці, для мене вистачило і хвилини, щоб більше ніколи не цікавитись такими знаннями (хай Бог боронить). Думаю це схоже на той стан, коли Бог на якийсь час залишає людину, а людина без Бога відчуває неймовірні душевні муки тобто абсолютну нічим не заповнену пустку. Навіть коли атеїст каже, що не вірить у Бога, то Бог все -одно у ньому перебуває і його любить, інакше людина не могла б жити, бо саме так вона створена і не інакше.

• Подобається Подобається x 5
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

в новому завіті сказано про депресію.

3. SatYr

SatYr Well-Known Member

Знаюча людина не буде вірити сліпо.
    Крім того з біблією є купа проблем. По-перше сама жидівська мова змінилась, як і будь-яка з мов. По-друге - більшість людей читає її у перекладі. А це вже камінь в того хто її перекладав. Та й по-третє, що то за проста книга така, яку трактують всі як хочуть. Якщо вона такою була, то давала б дійсно чіткі висновки, жеби ніхто потім не смикався.

Наприклад у східних реблігіях дуже часто зустрічається шлях самопізнання, самозгалиблення(будизм). Це є знання пов'язані із вірою. Крім того вони отримують нові знання і як то можна сказати стають більш віруючими.

Крім того як вже було написано згори, дуже багато людей навіть не читали біблію. Наприклад моя сім'я по маминій лінії була заможною(нащадки донських козаків, були маєткарями у Поволжі) то в них була біблія на старо слов'янській. Нажаль рідний брат моєї мами пропив її. Отож суть полягає в тому, що певні моральні принципи, правила - що можна назвати людськими цінностями - притамінні всім нам. Дещо закладається із піснями, казками, фольклором - які мають ще дохристиянське походження(це щодо слов'янських територій).

Дуже цікаві речі писав Езоп - байкар(500 чи 600 років до нашої ери). А байки актуальні і сьогодні. Це один з моїх улюблених контрарґументів до свідків єгови та інших християнських релігійних течій.

І як писав Шевченко : учітесь, читайте, чужого научайтесь, й свого не цурайтесь.

• Подобається Подобається x 1
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

чому тільки у східних????

5. SatYr

SatYr Well-Known Member

Я мав наувазі, що чим більше вони пізнають себе, тим більш є рилігійними.
    Наприклад така річ як самозанглиблення, йога, мантри і тд.
    Будь-ласка покажіть, де це ви зауважили слово тільки ? (В тексті стоїть наприклад у східних, але не виклучно що й африці чи де інде)

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

самовдосконалення є і в християнстві...

• Подобається Подобається x 2
  7. SatYr

SatYr Well-Known Member

Що ви маєте наувазі під цим словом.
    Я кажу про самозаглиблення вивчення себе(вивчення внутрішнього мікрокосмосу, пізнання свого я).
    Самовдосконалення для християн, наприклад вивчення біблії, тут я в певній мірі згідний. Але то так. Як числа є 1; 2; 3; 4. А є 1,000001; 100,34534593745 для прикладу.
    Обґрунтуйте ваші дописи, а не кидайте невеличкі тези. Прошу навести приклади, для більш яскравого розуміння вашої позиції.

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Те саме є в християнстві, але називається іншими словами. :)

• Подобається Подобається x 4
  9. SatYr

SatYr Well-Known Member

А можне почіткіше. Приклад хоча б один.

10. Liliyah Romanova

Ой, то дуже багато всього.
    Із найпростіших: пмпс та духовні реколекції. Особливо єзуїтські реколекції. :)

11. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

цитата: Ви не серцем пишете, а розумом. І ціль лише написати щось гарне, солодке. Непогана ціль, але серця в тому мені бракує

Я більше не повторюватимуся на сторінках форуму, але скажу востаннє: за кожним своїм словом я стою і за нього відповідаю, чи то в особистому житті, чи то в громадському, чи навіть у віртуальному. Відповідаю насамперед перед Богом, але також і перед людьми. Тому - Ви собі відчувайте, як хочете, це Ваше суб"єктивне сприйняття і дякую, що висловлюєте Вашу думку.

Щодо моделі пана Миха "віра - як приклад навернення блудного сина", то, можливо, для когось не важливий сам факт прийому цього життєвого мандрівника власним батьком, але для мене - це центральний момент, це мить свята, яке організовує рідний тато для коханої дитини, забувши її прогріхи і пробачивши все. І тут пригадується вірш з Біблії про навернення грішника і радість ангелів на небі. Про це мені і йшлося, і йдеться надалі і йтиметься в мабутньому також.

По темі.
    Якраз натрапила сьогодні на місця з Біблії, які, напевне, найкраще ілюструють те, що я мала на увазі:
    "Говорив я був з серцем своїм та казав: Ось я велику премудрість набув, Найбільшу за всіх, що до мене над Єрусалимом були. І бачило серце моє всяку мудрість і знання.
    17 І поклав я на серце своє, щоб пізнати премудрість, і пізнати безумство й глупоту, і збагнув я, що й це все то ловлення вітру!...
    18 Бо при многості мудрости множиться й клопіт, хто ж пізнання побільшує, той побільшує й біль!..."
    (Книга Еклезіаста, 1 глава)

та

"7 Чи ти Божу глибінь дослідиш, чи знаєш ти аж до кінця Всемогутнього?
    8 Вона вища від неба, що зможеш зробити? І глибша вона за шеол, як пізнаєш її?
    9 її міра довша за землю, і ширша за море вона!
    10 Якщо Він перейде й замкне щось, і згромадить, то хто заборонить Йому?
    11 Бо Він знає нікчемності людські та бачить насилля, і Він не догляне?
    12 Тож людина порожня мудрішає, хоч народжується, як те дике осля!
    13 Якщо ти зміцниш своє серце, і свої руки до Нього простягнеш,
    14 якщо є беззаконня в руці твоїй, то прожени ти його, і кривда в наметах твоїх нехай не пробуває,
    15 тож тоді ти підіймеш обличчя невинне своє, і будеш міцний, і не будеш боятись!"
    (Книга Йова, 11 глава)

Накінець скажу хіба що: знання - це теорія, віра - практика. Щодо пізнання Бога - то воно містить собі і віру, і знання одночасно.

• Подобається Подобається x 3
  12. shaman

shaman Active Member

Мені знайомі роздуми автора цієї теми, сам це колись проходив...відповіді, до речі, так і не знайшов.
    Отже маємо людину, вона має знання і перший досвід у цьому відношенні вона отримала десь ще у пологовому будинку...я в це вірю чи я це знаю?

13. D.M.

D.M. Well-Known Member

Мабуть, іще раніше - в утробі. Причому важливий не дільки досвід, а і структура психіки.

• Подобається Подобається x 2
  14. shaman

shaman Active Member

Ви вважаєте Бога об'єктивним доведеним фактом?

Додано через 3 хвилини

Виходячи з теми, питання: " ми з Вами в це віримо чи знаємо"? А про утробу я б так категорично не говорив, конкретного досвіду із життя цього світу я не бачу, може другорядні відголоски так...

15. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Хіба хтось довів протилежне?
    Скажу просто: я у Нього вірю, Його відчуваю, а також бачу Його діяльність.

• Подобається Подобається x 3
  16. Liliyah Romanova

Свідчу те саме.
    Як і апостоли свідчили. ;)

17. shaman

shaman Active Member

То ВИ незнаєте, просто вірите?

18. Liliyah Romanova

Я перше знала, а тоді повірила. :)

19. shaman

shaman Active Member

Що це за знання, звідки воно до Вас прийшло, можна більш детально...

20. Liliyah Romanova

Та я можу детальніше, але вам то навряд чи зрозуміти.
    Знання просто прийшло одного дня. Задала питання і отримала відповідь. :)
    То так, як Павлові. Одного дня Бог об'явився і Павло повірив. І став ревним християнином.

а де твій аватар? :)