Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Знання та віра

ну от... прошу дуже...

• Подобається Подобається x 1
  2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Тобто краще Біблію не читати і не знати? Бо доходить до перекручення?
    Я щось не вловлюю, що ви маєте на увазі.
    До речі, не у всіх.
    Є ще інший тип, але я з того завжди дивувалася, як то можливо.

Додано через 2 хвилини
    Потім були 3 місяці цілковитої чорної депресії, коли здавалося, що виходу вже не буде...
    Тоді довгі розмови і намагання того, хто побачив, яка пустка мене огорнула, показати світло. А тоді довга дорога до того світла.
    А Черешенька отак раз і
    Для цього я мала таки скочити з того моста, мабуть.
    Як легко можна віру зробити банальною...
    А там така глибина!

3. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

А я віру ніколи банальною не робила, банальними для мене є, швидше, знання. А про мить життя я говорила, яка проминає шаленим вихром, - не встигаєш оглянутися і зупинитися. І про те, що, бувши у прірві і раптово пізнавши Бога, зрозумівши глибину Його любові, все стає по-іншому, барвистим і теплим, і ти стаєш не втраченим і покинутим, а потрібним і незабутим, стаєш улюбленим!
    Мабуть, в кожного свої асоціації...

Щодо віри. Згадалися ще рядки із Біблії (можливо, вони вже тут цитувалися):

"А віра - то підстава сподіваного, доказ небаченого...
    Вірою ми розуміємо, що віки словом Божим збудовані, так що з невидимого сталось видиме...
    Вірою Авель приніс Богові жертву кращу, як Каїн; нею засвідчений був, що він праведний, як Бог свідчив про дари його; нею, і вмерши, він ще промовляє" і ціла 11 глава Послання до Євреїв. Хто має час, можна на дозвіллі її перечитати.
    Я думаю, якби Мойсей, наприклад, довго роздумував, покладаючись на свої знання, чи виводити людей з Єгипту чи ні, він би цього кроку не зробив.

4. Liliyah Romanova

Та ваші слова трохи нагадали певні речі, про які я писала на гілці про "християнське та банальне".
    Не люблю забагато солодкого. А ви так гарно писали, а тоді раптом взяли й пересолодили.
    Мені зразу захотілося запитати, чи вам там на небо інтернет провели. ;):p
    Додано через 1 хвилину
    Вже котрий раз питаю, ЯКІ ЗНАННЯ???
    Про що ви говорите, маючи на увазі знання?
    Бо воно звучить гарно, але невідомо щодо чого.
    Про віру і знання я вже написала. Не бачу сенсу повторюватися.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Читання Біблії - явище позитивне, безумовно, але як і будь-яка добра справа завжди має при собі й підмішаний негатив. Зарозумілість людей тут же себе проявила і появилися різні течії і саме тоді, коли почали поширювати друковану Біблію. От що я хотів сказати і не бульше і не менше.

6. D.M.

D.M. Well-Known Member

В атеїста є віра у відсутність Бога. А також в усі інші знання. Останнє - не тільки в атеїста. З розглянутих вами 4 варіантів реальний лише один: у кожної людини є і віра, і знання, і це фактично одне й те саме.

Якщо хтось із цим не згоден, то це, мабуть, означає, що він користується іншою термінологією, ніж я.

Додано через 7 хвилин
    А коли Біблія в Інтернеті з'явилася, то взагалі гаплик, на Вашу думку? :)

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

віра і знання - то не одне й теж.
    О, Ви навели мене на думку: є просто віра, а є віра, що базується на знаннях. перше може привести до фонатизму, а друге... друге - то просто математика.

8. Molv

Molv New Member

У випаду Мойсея - то, напевно, знання небезпек і труднощів переходу через пустиню,
    або, точніше, усвідомлення свого незнання цих проблем,
    браку вміння керувати цілим народом і ще багато іншого.
    У сучасному світі - це знання тексту Біблії і того, як ті, кому ми віримо, Святе Письмо трактують.
    Це співставлення того, що написано у Біблії, із власними професійними знаннями, із життєвим досвідом.
    Знаю одного кандидата математичних наук, який дуже уважно читав Біблію і багато чого не міг зрозуміти,
    бо воно не узгоджувалось з математичними законами та логічним мисленням.
    А віра...
    Я знаю, що вода має певні хімічні, фізичні властивості.
    Але я ВІРЮ, що за нашою вірою і проханням Бог може надати тій воді саме таких властивостей,
    які потрібні для зцілення тої чи іншої хвороби.

Додано через 1 хвилину
    Це навіть більше, ніж математика. :)

Додано через 6 хвилин
    Читання Біблії може бути критичним (як наукової статті, наприклад).
    Тоді появляються власні трактування і теорії.
    А буває читання Біблії молитовним.
    Тоді може наступити прозріння і душевне зцілення.

• Подобається Подобається x 3
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

я тут трохи про інше.

10. Molv

Molv New Member

Та я і не заперечую, тіко з усмішкою "уточнюю" :)

11. Черешенька

Ну соррі, видно, нам один одного не зрозуміти.
    У випадку з Мойсеєм - він же би міг реально, враховуючи свої набуті знання, оцінити ситуацію, тоді напр., коли за ними гналося єгипетське військо чи проводячи людей пустинею, що з точки зору логічних міркувань (математичних), "операція" явно програшна. Але питання віри і довіри Богу стало вирішальним.
    Я про знання у загальному і широкому значенні слова. Про знання людиною життя і життєвих законів, про наукові знання та про знання Бога (які без віри неможливі для мене). А Ви про які?
    І не варто. Я Ваші дописи всі прочитала і думку зрозуміла. Мені здається, що дискусія тут ведеться багатьма особами.
    Якщо Ви не любити, то не значить, що всі мають не любити ;). Мені моя одна подруга сказала, що, віднайшовши Бога, вона віднайшла радість у житті і не може жити з інакшим світосприйняттям. У мене щось схоже. Маю я право на таку позицію?
    Інтернету мені на небо не потрібно. У мене прямий зв"язок з Богом. І прямий зв"язок з моїми друзями і близькими. Інтернет - це засіб розширення кругозору, і то частіше тоді, коли маю вільний час. Я без інтернету можу спокійно прожити і день, і двадцять, і рік. Якщо Вас це цікавить.

Я би просила до моїх постів не додавати своїх інтерпретацій і видавати їх за мої думки. Я на форумі висловлюватимуся таким чином, який вважаю за потрібний, який мені подобається і який відображає мої міркування.

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

а можна детальніше...

13. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

а хто ж каже, що не маєте?;)

П.С. кому-кому, а Лілі точно не займати власного бачення речей і особистої думки. до речі, дуже обгрунтованої.
    це я до цього допису.

:) завжди думала, що це і є те, що називається форумом...
    просто щось хтось скаже, а іншу людину це наштовхне на іншу думку... от і виходять "інтерпретації":)

а тепер про віру і знання: я завжди вірила, що Бог мені в житті може допомогти. а от яким чином - то вже були знання. знання, які я почерпнула з Біблії, маючи віру в те, що Закон Божий - з Його вуст через людей, Ним обраних.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Десь у НЗ прочитав визначення, що таке віра... так класно було сказано... загубив.

15. Черешенька

Шкода.
    Чому не запам"ятали? А з якої частини - Євангелії, послання не згадаєте?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Послання - то швидше за все. Там було, як на мене оригінально і гарно сказано.... Ну нічого, знайду - приведу. Я завжди думаю що таке "віра", примітивно думати, що це не бачити, але вважати... дуже примітивно. Віра має силу.

17. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

пару слів з мого улюбленого Римлянам:

"Тож віра над слухання, а слухання через Слово Христове"(Рим.10:17)

"Ти маєш віру? Май її сам про себе перед Богом. Блаженний той, хто не осуджує самого себе за те, про що випробовується"(Рим.14:22)

а щодо визначення... для мене це такий вірш:

"Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце перемога, що світ перемогла, - віра наша"(1-ше Іоанна 5:4)

п.с. Миху, я вже спати йшла, але ж як не відреагувати на такий пост?;)

• Подобається Подобається x 4
  18. Черешенька

Пане Мих, переглядаючи Новий Заповіт, знайшла:

"Правда бо Божа з"являється в ній (Євангелії) з віри в віру, як написано: А праведний вірою житиме" (Римлянам: 1,17)

"А Божа правда через віру в Ісуса Христа в усіх і на всіх, хто вірує, бо різниці немає.
    Тож де похвальба? Виключена. Яким законом? Законом діл? Ні, але законом віри. Отож ми визнаємо, що людина виправдовується вірою, без діл закону
    " (Римлянам: 3, 22 та 27-28).

І ще: "Отож, виправдавшись вірою, майте мир із Богом через Господа нашого Ісуса Христа, через якого ми вірою одержали доступ до тієї благодаті, що в ній стоїмо, і хвалимось надією слави Божої" (Римлянам: 5, 1-2).

Ще, до речі, що мені щойно впало в очі, - слово віра згадується в Євангелії чи не на кожній сторінці.
    Знайдете визначення, запостіть, будь ласка.

Додано через 18 хвилин
    Все, останній допис запускаю і прощатимусь на певний час, досліджуватиму тему віри і знань у реаліях буденних :):

"Бо коли ти устами своїми визнаватимеш Ісуса за Господа, і будеш вірувати в своїм серці, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся,
    бо серцем віруємо для праведности, а устами ісповідуємо для спасіння" (Римлянам 10, 9-10).

І один з моїх улюблених віршів, з побажанням усім благословенного нового тижня:
    "І живу вже не я, а Христос проживає в мені. А що живу я в тілі тепер, живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив, і видав за мене Самого Себе " (Галатам 2, 20).

19. Liliyah Romanova

А нащо? :)

Для мене між знаннями і вірою проста різниця.
    Віра не дає відчуття пустоти. :)

Додано через 13 хвилин
    Та я вас чудово розумію. Але солодкавості у розмовах про релігію не люблю. Банально дуже.
    Пригадалося мені про 4 рівні, які є в реколекціях святого Ігнатія Лойоли. Деякі люди проходять усі рівні, а декотрі все життя роблять лише перший. Щасливі усі. :)
    Та позиція супер.
    Я просто дуже сильно відчуваю інше. Ви не серцем пишете, а розумом. І ціль лише написати щось гарне, солодке. Непогана ціль, але серця в тому мені бракує. Може, я занадто вимоглива, то вже вибачте мені таке сприйняття. :)
    Класичним визначенням вважають перші рядки 1-го послання Йоана Богослова. :)
    Цілковито ваше право, так само як моє право реагувати на щось або ні.
    Я не люблю грати ролі. Я пряма у своїх поглядах і висловлюваннях.
    І якщо я відчуваю брак правдивості, відчуваю, що хтось грає ролю, мені з цього зазвичай сумно, особливо, якщо за маскою таке, що не варто приховувати... Але то все цілковито ваша справа. :)

20. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А віра - підстава сподіваного, доказ небаченого.

Faith is the confidence that what we hope for will actually happen; it gives us assurance about the things we cannot see.

Вера же есть осуществлание ожидаемого и уверенность в невидимом.

Послання до Євреїв 11:1

• Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)