Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. Зануда

Зануда така зануда

Відповідь: Знання та віра

Та всяке у тому сучасному світі буває, але бачу що знання без віри можуть надто далеко завести людину. Втрачається поняття покірності - вчені думають, що знання дають їм право переступати Божі закони і закони природи.Атомна бомба, клонування, заплідння в пробірках etc. Вчені намагаються зайняти місце Бога у тому світі, а причина банально проста - гординя! Брак віри в Бога перетворює навіть найкорисніші для людини знання у смертельну зброю для людської душі. [​IMG] Тому моя думка така, що тільки базовані на вірі знання можуть бути справді корисними і згідними з принципами моралі.

• Подобається Подобається x 4
  2. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

добре сказано. особливо про покірність.

а про вчених так скажу: коли на першому курсі в контрольній роботі я написала, що схиляюсь до двох теорій походження держави: теорії суспільного договору і теократичної теорії, то за останнє твердження мені поставили "4" замість заслуженої "5", навіть враховуючи те, що моя відповідь містила обгрунтування і показувала зріз знань:) але то таке...

ще: процитую уривок із вдячної молитви одного післяреволюційного митрополита, про якого читала недавно (здається, він буде тут доречним):

""Слава Тобі, що явив неосяжну силу в законах всесвіту,
    Слава Тобі, вся природа повна законів Твого буття,
    Слава Тобі за все відкрите нам по благості Твоїй,
    Слава Тобі за те, що ти приховав по мудрості Твоїй".

Слава БОГОВІ за знання, а не людині...

• Подобається Подобається x 4
  3. Мих

Мих Дуже важлива персона

у мене з філософії попався обмежений вчитель... обмежений підручникои...

4. маюнка

а так майже на кожному кроці... тільки то в мене - теорія держави і права була, а викладав завідувач кафедри.
    сказав, що теократична модель походження держави і права є забобонною і пережитком минулого. і що більшість вчених давно від неї відійшли...

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

нужно как всє... а ви хотіли виділитися, а він подумав, що ви чогось не доганяєте....

6. маюнка

я не хотіла виділитися, а просто сказала правду(як і завжди) - що думала. всяка влада від БОГА. але істина - то така річ, яка не всім подобається. анікраплі не шкодую, що тоді написала так. більш того, досі притримуюсь цих двох теорій, і знання з теорії держави і права маю відмінні.:)

• Подобається Подобається x 3
  7. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Почитайте книгу Iстархова "Удар русских богов". Я не з усим там згiдний, але вона добре доводить безглуздiсть сучасної релiгiї!

Додано через 1 хвилину
    Ще хочу додати, що вiра i духовнiсть - то дуже рiзнi речi!!!

8. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

+

9. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

А мені з філософом пощастило. Термінів філософських пояснити не могла. Все чомусь із голови вилетіло. З нервів, мабуть. Але за світогляд (та за оригінальність викладу думки) поставив мені "5". :)
    Це при тому, що я заперечила правильність його бачення "буття християнином у світі". :shy:

• Подобається Подобається x 1
  10. D.M.

D.M. Well-Known Member

Це про знання тих думок, які описуються на початку цієї гілки. Але всі дифірамби, які Ви проспівали вірі, можна проспівати знанню: віра автоматично породжує знання, а знання виникає лише на підставі віри.

11. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Пане Д.М., я вірі не тільки дифірамби заспіваю, а ще й не одну оду складу ;). Бо вона наповнює моє єство, це мій приватний досвід і життєвий шлях, який вивів мене зі страху, з непевності, з неспокою.

А те, що Ви написали - це тільки підтвердження могутності віри, як на мене: віра породжує правильні знання, усвідомлення пізнання істини; віра - фундамент для знання, знання Бога (у моєму випадку). Тому в даній ситуації - повністю з Вами погоджуюся в тому, що віра первинна, а знання похідне від неї і вторинне :).

• Подобається Подобається x 3
  12. Liliyah Romanova

Черешенько, то чого тоді у вірі стільки людей впадають у єресі?

13. Черешенька

Лілю, тому що віра не правдива, не на тому корені базується, що потрібно.

А хіба хибних знань нема? Я інколи, слухаючи відомих професорів в певних галузях, дивуюся лише з їхньої перекрученої філософії. Для мене в такому випадку проста людина (без кількох титулів і дипломів) буває набагато життєво мудрішою і збагачуючою :).

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знання перевищують віру, нє?

15. Liliyah Romanova

Ну, бачите, то таки віра має корінь. А що є тим коренем для віри?
    І як людина має розпізнати, чи правдива її віра, чи ні. Адже віра є.

Додано через 1 хвилину
    Найкращий метод захисту? ;)
    Я й не кажу, що хибних знань нема.
    Я колись так розчарувалася в професорі Мьодеку, коли він почав порівнювати польську зі східдно-слов'янськими мовами. Хотілося плюнути й вийти, такі нісенітниці людина верзла...

Додано через 1 хвилину
    Там знання відсутні зазвичай, Миху. Там тільки одне знання "моя віра правильна, а твоя неправильна". ;)
    Там більше емоцій. А знання в таких випадках зайві.

• Подобається Подобається x 1
  16. Черешенька

Коренем для віри є серце, душа; підвалиною для знань є розум.
    Мабуть, недаремно Бог дав нам і дар відчувати, вірити, надіятися, і дар осмислювати всесвіт і його закони.

Віру свою я перевіряю тільки одним - Біблією, вона для мене джерело усього пізнання. Розуміння дає Бог.

Тут в темі можна загалом довго філософувати, але є певні речі, які йдуть зсередини. От віра для мене також.

17. Liliyah Romanova

Вже колись писала, як мене духівник мій учив.
    Правдива віра має стояти на трьох стовпах: серце, розум і воля. Всі тристовпи є рівносильними, ні один не є вищий. Але якщо раптом один стовп слабшає, інші два стають сильніший, а це допомагає бути твердим у своїй вірі та непохитним. :)

18. Черешенька

Запитання для усіх:

доведіть мені (чи першій-ліпшій невіруючій людині) знаннями любов Божу, так щоб я переконалася і повірила.

19. Liliyah Romanova

По-вашому, людина може дати віру іншій людині?
    Питанням на питання: а ЯК приймали до спільноти первісні християни?

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

якщо у Вашій душі не буде доброго грунту, то зерно віри не приживеться.

Додано через 49 секунд
    єврейська гра?

а де твій аватар? :)