Знання та віра

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем D.M., 2 чер 2007.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Відповідь: Знання та віра

А ще є знання про знання, тобто не про факти! Цікавий приклад: "Я знаю, що я нічого не знаю". Що й спростовує тезу цієї теми!

2. vasili

vasili Well-Known Member

«С моим сознаньем наравне
    Вертится ход планет.
    И если Бога нет во мне,
    Его и выше нет.»
    Игорь Губерман

3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Або не стане...

4. D.M.

D.M. Well-Known Member

Багато дописів тут зводиться до запровадження такої термінології: знання - те, що перевірено якимись доказами; віра - те, що не перевірено. Але, як я пояснював у стартовому повідомленні, докази не бувають абсолютно переконливими. Так що різниця між вірою та знанням не якісна, а кількісна. А якщо віра - це коли зовсім нема ЖОДНОГО доказу, то тоді віра - дуже рідкісне явище. Адже навіть на предмет наявності чи відсутності Бога висловлюються певні аргументи, для когось переконливі (а наскільки аргумент переконливий - це, знов-таки, справа індивідуальна; чітко порахувати "переконливість" неможливо).

Навпаки! Ця фраза являє собою стисле вираження тих думок, які я висловив.

5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

віра не потребує доказів ;) інакше то не віра, а якась спекуляція ;)

• Подобається Подобається x 1
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вот іменно.

7. Василь

Василь Well-Known Member

Тоді Ваша теза сама себе заперечує і стверджує, що знання не є знанням про факти, як Ви стверджуєте в своїй тезі, а є чимсь іншим, тим, про що Ви й словом не згадали в висловленні своїх думок. Що також спростовує Вашу тезу!

8. D.M.

D.M. Well-Known Member

Я уважно розібрався в цьому заплутаному реченні і дійшов висновку, що я з ним не згоден. Якщо Ви розмежовуєте "знання про факти" та "знання про знання", то ті думки, які я висловив у цій темі, являють собою знання про знання; у свою чергу, ті другі знання, про які я висловлюю перші знання, можуть бути і знаннями про факти.

Фраза "Я знаю, що нічого не знаю" є дещо неточною; це короткий образний вислів. Тут "не знаю" слід розуміти як "не маю абсолютної впевненості".

9. Василь

Василь Well-Known Member

Проблеми, проблеми...

Навпаки, "знання про факти" є лише формою самоназви незнання що таке факт! Інколи це ще описується як ситуація, коли за деревами не бачать лісу - інформація про факти ще не є знанням, що таке факт. Тобто, ми бачимо, що від Вашої тези фактично вже майже нічого не залишилось, крім свідчення незнання - незнання, що таке знання, та незнання, що таке факт! Тобто, нічогонезнання на місці знання хоч чогось.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

а це вже філософія.

11. Василь

Василь Well-Known Member

Ні, це лише розминочка така, імпровізації. У філософії це вже давно всім відомі речі, які філософією ніхто не називає. Філософією називається система понять, кожне з яких розкриває зміст моментів тотальности.

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

А коли я ше вчився, то казали, мов філософія - це наука наук, знання про знання..... все міняється.

13. D.M.

D.M. Well-Known Member

Пане Василь!

Ну, тут уже зовсім не зрозуміло, що Ви цим хотіли сказати. Тим паче неясно, як це пов'язано з тим, про що я казав у цій темі, і з якого дива з'являється ось цей висновок:

14. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

а ви думали, ви один вмієте дулі з фраз крутити? ;)

15. vasili

vasili Well-Known Member

Вся філософія це = 1 літр.

16. Василь

Василь Well-Known Member

Поняття філософії

Пояснення дуже просте. Філософія не є знанням про факти, а знанням про поняття факту. Відтак, предметом філософії є поняття, а не факти. Щоб займатись філософією, перш за все треба знати, що поняття не є фактами, а також, що існують поняття про факти і ці поняття про факти самі не є фактами. Для того, щоб розуміти філософію, треба зробити своїм предметом пізнання понять, а не фактів!

17. D.M.

D.M. Well-Known Member

Ні, я думаю, що крутити дулі з фраз уміють усі. Але корисніше вміти нормально пояснювати, не крутячи дулі. Якщо комусь щось неясно в моїх фразах, то перепитуйте, і я намагатимуся пояснити.

Ну і яким же чином ці міркування спростовують написане мною вище? І взагалі, де тут думки про співвідношення між знанням і вірою?

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Віра йде попереду, а за нею - знання.

19. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Попереду йде цікавість, а за нею знання.
    Віра йде паралельно.

20. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Але людина завжди повинна перевіряти свою віру знанням. І часто саме знання підкріплює віру.
    Наприклад, коли я вчився перший раз в мед. інституті я фактично не задумувався над проблемами віри в Бога. Я вивчав медицину щоб здати екзамен і в дальнішому працювати.
    А ось коли я знову в Австралії повністю повторював навчання, то кожний раз, вивчаючи гістологію, анатомію, фізіологію, біохімію я ловив себе на думці, що це все не могло виникнути само по собі і що мусить бути творець, бо ті хто вірить в атеїзм, мусить мати віру на порядок сильнішу, ніж християнська, бо атеїзм не може науково пояснити нічого. Абсолютно нічого...

а де твій аватар? :)