а якщо з такої точки зору, що один сіє, а другий жне.... в добрі сильні духом не стають.... аргументи по аналогії тобто ви підтримуєте в цьому питанні Ромка? це як осел миже двох копичок... я теж... понятно... а з якої сторони? ---------- Додано в 18:24 ---------- Попередній допис був написаний в 18:13 ---------- гроші як ніж - може стати зброєю, а може м'ясо різати, залежить від того як використовувати.... тому згіден що суть не в грошах, а в прив'язці до них... неважливо правда для мене простіше з грошима... але що краще в даний момент? хто його знає.... багатий чи бідний... і бідний і багатий може ті гроші складати, не тратячи їх і так померти... як і навпаки....
Зовсім не те я хотів сказати. Що значить використовують? Бог якась річ, щоб використовувати? --------------------------------------------------------------------------- Те, що ви зараз описали у своєму пості називається торгівля. Давай Боже, я до Тебе прибіжу, а Ти мені зате дасиш здоровя. Бо якщо не дасиш здоровя - я не прибіжу. Як ви думаєте, передоплята тут умісна? Механізм оздоровлення, чи вирішення проблем трохи інший. Почитайте про блудного сина. Якщо б у нього у нього в кишені був полярис, в якому б ніколи не закінчувалися гроші, він би ніколи не навернувся до Батька і ніколи б не дійшов до того, що ТАК далі жити не можна. Перше - він зупинився і задумався і це йому допогло зробити то матеріально-жалюгідне становище. Друге, після того, як задумався, він покаявся!!! Третє, зрозумівши своє становище настільки добре, що казав, що недостойний бути рабом у свого батька. І тоді Батько прийняв його, як Сина! Скажіть, Фрезіє,а хто з нас готовий сказати: я недостойний, Господи, бути твоїм рабом? Знаєте яка відповідь буде у більшості? Та який я раб? Ми ж діти, а не раби!!! Так-так, ми діти, ми не раби!!! А чому так? тому що як же так можна свою "беззаперечну" гідність так понижувати? От нема тої глибини довіри до Господа, є гордість. А тре бути рабом, щоб Господь нас назвав дітьми, тому що Господь каже: це мої діти, а не людина каже каже ми є діти. Те, що блудний син захотів стати у наймитом у Батьковому домі, говорить про глибубину розкаяння і розуміння, хто я є такий і Хто є Бог. У Левка проглядається не молитва до Бога, наказ. От звернувся хтось до Бога про оздоровлення і у Бога просто нема виходу - мусить оздоровлювати. ---------- Додано в 19:32 ---------- Попередній допис був написаний в 19:26 ---------- Гарне запитання. От чому? Та бо тому така людська натура. Якщо би вам хтось давав гроші в необмеженій кількості в будь-який час, ви б про гроші думали? Хіба людина задумується над здоровям і дякує Богові за здоровя, коли воно є кожен день? Гляньте як у церкві, скільки дають на оздоровлення, а часто ви чули, щоб хтось дав подяку за добре здоровя? Чому? Бо то є людська натура. ---------- Додано в 19:38 ---------- Попередній допис був написаний в 19:32 ---------- Фрезіє. Ви не уявляєте... Тему "Страх Божий і любов до Бога" можна відкрити окремою гілкою. То є обширна тема і зовсім не нова і має глибокий зміст. ---------- Додано в 19:39 ---------- Попередній допис був написаний в 19:38 ---------- та яке.... ---------- Додано в 19:40 ---------- Попередній допис був написаний в 19:39 ---------- Ромко абсолютно неправильно це розуміє. ---------- Додано в 19:41 ---------- Попередній допис був написаний в 19:40 ---------- з тамтої...............................
та таке.... є дві точки зору)))).... від вас чи від мене? п.с. труна)))) знач хвороби і слабості потрібні?
Є різні види молитви- молитва вдячності Богу, молитви прослави Бога, молитва прохання..., але коли справа заходить за те, щоб молитися за оздоровлення, то тут потрібен зовсім інший вид молитви, а саме молитва віри: Як.5:14 Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім'я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, Така молитва зі сторони може і виглядає як наказ, але насправді то є наказ не Богові, а наказ хворобі забиратися, наказ духові нечистому забиратися! Бог зв"язав Себе Своїм Словом. Якщо хтось звертається до Бога з вірою, опираючись на Його Слово, то така молитва віри діє. Особисто, в моєму житті діє і то сильно діє! Бог відповідає на такі молитви. А ви, п.Миху, кажете, що я неправильно молюся...
Є різниця між розкаянням, визнанням себе недосконалим (глибина цього розкаяння і визнання і є вирішальним моментом), з відчуттям глибокої хвилюючої пошани, визнанням себе творінням Божим перед кимось досконалим, перед Творцем Всього Сущого - і приниження перед тим, хто має вищу владу (як то роблять раби перед своїми власниками чи царями: запопадливість, поклони, лестощі, восхваляння (від страху, знаючи що це володарям подобається), падання на коліна, демонстрація свого приниження і покори наказам - щоб часом гнів властителя не впав на "дєрзновєнного"... де тут "довіра"? До "Володаря", у почуттях страху, не може бути довіри апріорі. Страх і довіра - речі несумісні, ніколи судовій чи владній інстанції не довіришся. Для довіри має бути певний простір певного виду свободи. Тут або глибочезна пошана, "почитание" російською є таке слово, любов і визнання себе недосконалим перед Отцем, бажання радувати його своїми вчинками - або рабский страх і приниження перед Володарем, щоб часом не розгнівався, імхо) У блудного сина тих часів довіра і слухняність могла знайти словесне вираження через образ "раба" - бо в той час рабство було звичним явищем і не вважалося гріховним одній людині бути володарем іншої, вважаючи себе при цьому християнином і добрим до ближнього свого у своїй власності і у свому розпорядженні. Зараз слово "раб" не так сприймається і розуміється - бо у нас немає родового досвіду стосунків із рабами, українці ніколи їх не мали - вони самі були рабами-кріпаками чи забирані в ясир, нам уявляється інше при слові "раб-господар", ми не можемо правильно уявити собі тих стосунків. Зате в нашій природі - глибока шана і авторитет батька в українській родині.. може тому образ Отця (того який любить, але чийого погляду чи осудливого слова лячно) нам ближчий.. це так, роздуми. Звичайно, можна спробувати вивчити стосунки іудеїв і їх устрій, історію рабів (там цікава схема соціальна була: рабом можна було стати за борги і бути ним лише деякий час тощо) і спробувати уявити образ "правильного раба у правильного господаря".. але нам, українцям, це важко. Бо ніколи у нашого кріпака не було довіри до нашого пана.
я також не вірю що від страху покарання людина прийде до любові. Всетаки любов породжує любов, а від страху лишень страх. Бог - любов! ---------- Додано в 18:14 ---------- Попередній допис був написаний в 18:12 ---------- Так, і Бог нам дає такий простір для вибору, ми є свобідні у Бозі. ---------- Додано в 18:15 ---------- Попередній допис був написаний в 18:14 ---------- але вони не раби в Бога. Вони його діти, так само як і ми. Це радше мусульмани раби.
Я теж вважаю, що страх не породить любов, але мова не йде про те, що породить щось. Але я вважаю, що людина, що живе у любові може мати страх перед тим, щоб не згрішити перед Богом. Ви боїтесь згрішити перед Богом, чи не боїтесь?
Не знаю... для мене слово страх означає щось панічне і обтяжуюче. Перед гріхом мене більше стримує не страх, а небажання віддалитись від Бога і бути згіршенням для себе і для когось іншого. Я б сказала що я не боюсь гріха, а я радше його уникаю. Тобто я не маю панічного страху перед тим що впаду в зневагу в свого пана, чи впаду в гріх/болото і так буду лежати. Я радше стараюсь уникати ситуацій які можуть мене спонукати до гріха, але якщо вже щось таке станеться що я себе не стримаю то побиватись і картати себе, а значить продовжувати в тому сидіти і лишень жаліти себе, то цього робити не буду. Я встану, перегляну свою поведінку, перепрошу тих кому завдала шкоди і піду далі. Я якось так то бачу. Всетаки не страх мене повинен стримувати від гріха, а розуміння що мені самій від того зле буде. Це так само як мої діти, я не хочу щоб вони боялись розбити склянку, бо я буду на них сварити. Про мене то нехай всі склянки поб’ють. Я хочу щоб вони не били склянок тому що це для них самих недобре, бо можуть порізатись і занести собі інфекцію або сильно покалічитись і це буде їх боліти дуже довго.
На що натякаєте? Я знаю що не можна боятись, тому Бог і зіслав Святого Духа, щоб ми були безстрашні в боротьбі зі злим. Нехай вам буте так, але я не знаю ні одної людини якій би було добре від того що вона згрішила. Оману не можна плутати з тим що мені добре. Є така річ як ейфорія, але вона швидкоплинна.
Тобто?? Я, в принципі, не заперечую, можливо і так, але просто хотів спитати на що ви опиралися, говорячи, що Страх Божий це один з дарів Святого Духа? Питаю, бо не знаходив в Писанні такого твердження...? Знаю тільки, що є тільки 9 дарів Святого Духа...
Та нічого я не натякаю. Катехизм католицької церкви. Сім дарів Святого Духа: 1. Страх Божий — дух страху Божого (синівське благоговіння пе*ред Богом). 2. Знання — дух пізнання (дар пророчий і пастирський). 3. Мужність — дух сили (дар сили духовної, кріпость душі і сила волі). 4. Рада — дух поради (дар духовного водительства, на*ставництва). 5. Розум — дух розуміння (чуйність душі до всього доброго й святого). 6. Мудрість — дух мудрості (уміння жити за заповідями Бо*жими). 7. Побожність — Дух Господній (дар благочестя й праведності). ---------- Додано в 22:28 ---------- Попередній допис був написаний в 22:27 ---------- Є 9 плодів Святого Духа.
Ми з вами говоримо про одне і те саме, тільки я уникаю слова страх. Напевне через те що ціле життя я виховувалась в страху і тепер мені це слово несприйнятне. Але ми тут говоримо не просто про страх як почуття, а страх Божий або радше глибоке синівське благоговіння пере Богом. А що таке благоговіння? А воно ось що - найбільша, найщиріша повага, шана; безмежна любов; побожність! Тому мені слово страх ріже вухо, так само як в вислові - да убоітся жена мужа своєґо. Так само як і Стах Божий, так само і тут мова зовсім не йде про якесь переслідування, застрашування чи приниження. Страх який ми назагал розуміємо як негативний емоційний стан, тут цього навіть і близько не передбачає. Ось і все чому я не дуже хочу вживати слово страх, бо воно для мене несе більше негативу. Напевне забагато я чула вислів - та побійся Бога, за те що зробила щось добре.
Я перепрошую, п.Миху, але мені здається, що ви щось переплутали на рахунк дарів і плодів. Ось в посланні до Галатів написано про те, що є плодами Духа : Гал.5:22 А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість В принципі, страх Божий які усі решта наведених вами якостей також можна би було радше віднести до плодів Духа, ніж до дарів. А ось ап.Павло пише про 9 дарів Духа Святого: 1Кор.12:1 А щодо духовних дарів, то не хочу я, браття, щоб не відали ви. Одному бо Духом дається (1)слово мудрости, а другому (2)слово знання тим же Духом,а іншому (3)віра тим же Духом, а іншому (4)дари вздоровлення тим же Духом, а іншому (5)роблення чуд, а іншому (6)пророкування, а іншому (7)розпізнавання духів, а тому (8)різні мови, а іншому (9)вияснення мов
В Католицькій церкві, якщо не помиляюсь, ці плоди Святого Духа ще зараховують до чеснот. Я дуже часто повторюю своїм дітискам і чоловікові цей вислів - Patience, is a virtue! тобто Довготерпіння - це чеснота! ---------- Додано в 13:20 ---------- Попередній допис був написаний в 13:19 ---------- обов’язково. Ней знає!!!