Он воно що.... Павло перслідував християн у своєму тілі.... Як цікаво... хто б міг подумати!!! Левко, вам давно пора теологічні книги писати. Я вже й назву придумав: "Страшне перо не в гусака".
Миху, ви ще не встигли прочитати, а уже перекрутили все з ніг на голову Переконаний, що ви навіть не читали ті два місця про колючку і не вникали в суть питання... В першому випадку Ісус говорить до ще не увірувавшого Павла, що він переслідуючи Його ніби б"є колючку. В другому уже віруючий Павло, котрого переслідують за Ісуса, просить, щоб Ісус забрав ту колючку(переслідування) від нього.
Левку, а для чого фантазувати? Ви ж знаєте з Писання, що Павло мав дошкульну хворобу, очевидно хворобу очей. В листі до Галатів розділ, здається пятий там більш ніж ясно написано. Щодо зцілення. Я вірю, якщо Божа воля. Але якщо Бог каже, досить, тобі пора додому, ми повинні підкоритися. А не влаштовувати шаманських концертів на кшталт Бенні Гіна.
Ні я не знаю, що Павло мав якусь дошкульну хворобу, тим більше хворобу очей!!! В Галатів такого не написано. Написано про колючку в тіло, а не про ніяку хворобу! Через те я вам і привів місце де Ісус вперше звертається до ще не увірувавшого Павла, коли той ішов до Дамаску і питає його для чого він Його переслідує і після цього наводить метафору- трудно тобі бити ногою колючку: Дiї.26:14 І як ми всі повалились на землю, я голос почув, що мені говорив єврейською мовою: Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш? Трудно тобі бити ногою колючку! Пізніше, коли Павло уже увірував, проповідував Ісуса, за що був сильно переслідуваний, він просить Його, щоб Той забрав з його тіла колючку. Я думаю, що Павло просить тут про те, щоб Ісус звільнив його від цих переслідувань.
13 І знаєте ви, що в немочі тіла я перше звіщав вам Євангелію, 14 ви ж моєю спокусою в тілі моїм не погордували, і мене не відкинули, але, немов Ангола Божого, ви прийняли мене, як Христа Ісуса! 15 Тож де ваше тодішнє блаженство? Свідкую бо вам, що якби було можна, то ви вибрали б очі свої та мені віддали б!
Подивіться від чого було немічне тіло Павлове: 2Кор.11:24 Від євреїв п'ять раз я прийняв був по сорок ударів без одного, тричі киями бито мене, один раз мене каменували, тричі розбивсь корабель, ніч і день я пробув у глибочині морській; у мандрівках я часто бував, бував у небезпеках на річках, у небезпеках розбійничих, у небезпеках свого народу, у небезпеках поган, у небезпеках по містах, у небезпеках на пустині, у небезпеках на морі, у небезпеках між братами фальшивими, у виснажуванні та в праці, часто в недосипанні, у голоді й спразі, часто в пості, у холоді та в наготі. Зауважте, що про якусь там хворобу ні слова немає. Дивіться, Педро, якщо я наприклад скажу вам, що готовий віддати вам останню сорочку. То хіба це означає що ви маєте потребу в сорочці? Це метафора, котра означає, що я ради вас готовий на все. Так само висловлювання про очі також є метафорою, котра була зрозумілою людям в ті часи як нам зараз метафора про останню сорочку.
Я перекрутив? Хіба я подав своє? Я ж виклав ваші слова. Ви пишите про колючку в тілі і тут же "здогадуєтесь", що ця колючка - то переслідування. Що це за переслідування в тілі? ---------- Додано в 01:05 ---------- Попередній допис був написаний в 00:56 ---------- колючка переслідування? як то забрав колючку переслідування? Забрав хворобу - зрозуміло, а як то можна забрати колючку переслідування? То, типу Павло не хотів переслідувати, але його тягнуло до переслідування і він просив Ісуса, щоб його покинула манія переслідування? Левко, може то кінець тижня далосі чути?
А що це за колючка в Ісусі? Що це були за колючки в тілах тих християнах, котрих Павло фізично переслідував до свого увірування? Дiї.26:14 я голос почув, що мені говорив єврейською мовою: Савле, Савле, чому ти Мене переслідуєш? Трудно тобі бити ногою колючку! Прочитайте 2Кор.11:24-27 і будете знати що це були за переслідування в тілі... З Павла ж не морально знущалися, його тіло по-справжньому катували і піддавали тортурам....
Я не з Павла знущаюсь, а з вашого тлумачення Письма. Таке враження, ніби ви його тлумачите находу, шо перше-ліпше в голову встрілить.
До чого ту манія переслідування? Павло просив Ісуса, щоб Той забрав від нього ті переслідування, котрі він терпів, ті гоніння за Христа. Хоча якщо вам це приносить задоволення, то перекручуйте собі далі... Я в принципі, з Педро хотів поспілкуватися по цьому місці Писання, а не з вами...
Ну то вже Левко ляпнув щось лишнє. Думаю, йому знайомі слова Ісуса - переслідували мене, будуть переслідувати і вас. І це стосується всіх послідовників Христа і апостол просто не міг того говорити. А то що Павло хворів дошкульною хворобою очей є абсолютно ясно з Писання. Та й історики, здається, це підтверджують. Більше того, якщо ми віримо, що Ісая в 53 розділі пророкував про Ісуса, то там також є слова, що Ісус хворів... 1 Хто нашій спасенній тій звістці повірив, і над ким відкривалось рамено Господнє? 2 Бо Він виріс перед Ним, мов галузка, і мов корінь з сухої землі, не мав Він принади й не мав пишноти; і ми Його бачили, та краси не було, щоб Його пожадати! 3 Він погорджений був, Його люди покинули, страдник, знайомий з хоробами, і від Якого обличчя ховали, погорджений, і ми не цінували Його... Ісая,53
У Левка церкву перетворили у здравницю тілесних недуг. А працює воно наступним чином: Іван сказав хворобі вийти, а Бог мусить виконувати. Хвороби "нема".... В смислі як вже там вийде. 7. А щоб я через пребагато об'явлень не величався, то дано мені в тіло колючку, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався. 8. Про нього три рази благав я Господа, щоб він відступився від мене. 9. І сказав Він мені: Досить тобі Моєї благодаті, бо сила Моя здійснюється в немочі. Отож, краще я буду хвалитись своїми немочами, щоб сила Христова вселилася в мене. 10. Тому любо мені перебувати в недугах, у прикростях, у бідах, у переслідуваннях, в утисках через Христа. Коли бо я слабий, тоді я сильний. 11. Хвалячися, я став нерозумний, до того мене ви примусили. Бо хвалити мене мали б ви, бо ні в чому я не залишився позад від найперших апостолів, хоч я й ніщо. (2 до Коринтян 12:7-11) Як бачимо, змагання, хто більше вилікує - пусте... і не є ознакою віри.
Зовсім не ясно з Писання! Я уже писав вам, що це звичайна метафора, така сама як метафора про "останню сорочку". Але ж говорив... Педро, я також так думав колись. Думав так поки не прочитав віршем нижче: Iс.53:4 Направду ж Він немочі наші узяв і наші болі поніс, а ми уважали Його за пораненого, ніби Бог Його вдарив поразами й мучив... В російському перекладі ще більш чіткіше написано, що Ісус забрав на себе наші хвороби: Ис.53:4 Но Он взял на Себя наши немощи и понес наши болезни; а мы думали, [что] Он был поражаем, наказуем и уничижен Богом. Багато церков протестанських, вже не кажу навіть про традиційні, досі вірять в те, що тут написано про те, що Ісус мав якісь хвороби, а насправді, Він взяв наші хвороби на Себе!
Не розписуйтесь за когось, Левко. А не припускаєте, що тут йдеться про хвороби душевні, а не тілесні.
Ісус взяв на себе наші хвороби як і душевні, так і тілесні, тому, що постраждала не тільки його душа, але постраждав Він і в тілі Своєму. Ісус, до речі, не зціляв тільки душевні хвороби в людей, коли ходив по землі, Він також зціляв фізичні хвороби, тіла людські зціляв від хворіб.
Нема заперечень. А як вам оце: 10. Тому любо мені перебувати в недугах, у прикростях, у бідах, у переслідуваннях, в утисках через Христа. Коли бо я слабий, тоді я сильний. 11. Хвалячися, я став нерозумний, до того мене ви примусили. Бо хвалити мене мали б ви, бо ні в чому я не залишився позад від найперших апостолів, хоч я й ніщо. (2 до Коринтян 12:7-11)
Тут слово "немочі" - не означає хвороби, а "безсилля", "слабкість", "нездатність самому щось зробити". До речі в перекладі Куліша так і написано: 2Кор.12:9 та він сказав мені: «Досить тобі моєї благодаті, бо моя сила виявляється в безсиллі.» Отож, я краще буду радо хвалитися своїми немочами, щоб у мені Христова сила перебувала. Або в перекладі Українського Біблійного товариства: 2Кор.12:9 «Досить для тебе милості Моєї, бо сила Моя повністю здійснюється у слабкості». Тож я маю бути дуже щасливий з того, що хвалюся слабкостями своїми, - аби сила Христова спиралася на мене. Павло говорить, що йому любо перебувати в немочах, у власній слабкості, чи безсиллі і бачити як Божа Сила потужно проявляється через нього. Просто багато деномінацій, помилково трактують це як хвороби тілесні, мовляв, навіть сам ап. Павло хворів! Більше того, беруть уривок з Ісаї і кажуть, що навіть Сам Ісус хворів! Це взагалі уже... Хоча я розумію таких християн, якось треба виправдати своє безсилля і небажання вірити Слову...