Я нікому не заздрю. Колись на власній шкурі відчула що таке заздрість. І добре знаю, до чого вона може призвести.
Вот если учитель или врач берут вознаграждения, не требуют, а их просто благодарят? Но коллеги их называют взяточниками. Разве одни завистники отправили Христа на голгофу? Чем Коран, отличается от Библии? Да и 10 заповедей были до рождения Христа. И Иоан крестил Христа уже взрослым. И как я понял, по Вашему гордыня = гордость.
Заздрість завжди зла, вона заважає людям нормально спілкуватися. Двох однакових людей не буває взагалі. Є такі, яких природа і доля обдарувала чеснотами і надбаннями. Інші їх мають менше, але це не означає що всі заздрісники обов'язково фізично або матеріально збиткові. Серед них трапляються люди вище середніх здібностей і становища в суспільстві. Ситуативну заздрість напевно хоч раз випробував у житті кожен, але іноді вона стає стійкою рисою характеру і призводить до моральних та етичних проблем. Іноді вона може набувати соціальний характер.
Усі без винятку заздрять, щоб там не говорили. Сама іноді заздрю, знаю що це погано, але нічого з собою не поробиш. Але це не означає, що людина погана. Щоб протидіяти цьому, на мій погляд, треба частіше дивитися на себе, менш критичним поглядом. Згодом починаєш розуміти, що в тебе все є, все гаразд і нічого, як у інших, тобі не потрібно.
неправда, не заздрю, ніколи і ніколи не заздрив якщо ж кажу "заздрю тобі" -- то тільки з причини зробити таким чином комплімент щось на кшаталт "та це маєш/досягнув -- значить ти цього достойний/достойна"
Сусідка одного разу відкрито сказала мені, що коли розмовляє з людиною, мусить ніби непомітно оглянути її з ніг до голови. Якщо побачить щось таке, що в неї нема, то кілька днів ходить сама не своя. Сама працює медсестрою і свідомо визнає, що це не добре, але нічого вдіяти з собою не може... .
Бо, певно, й не пробувала? Раз визнає - це вже дуже добре, залишилося лише позбутися цієї звички, знайшовши її основну причину.
Ну так... це щось на кшталт, всє ми баби стєрви. Я не заздрю, бо нераз он собі подумала, ой а товаришка розказує, що у неї так все чудово в родині. Потім подивлюсь на ту родину і розумію, що її чудово для мене ген не пасує. Її чудово це її, а моє чудово це моє. Нераз прикро, що мені не вдається чогось досягти так швидко як сусідці, тут можу навести приклад з похуданням, але водночас це ж не означає, що я така сама і що у мене повинен бути такий ж результат. У мене буде інший, і він нічим не гірший. Хоча приклад жаби, яка дусить наше галицьке населення, відчуваю і на собі. Шкода, але що поробиш. Кожен сам обирає.
заздрісні люде ті, хто з дитинства має багато кому батьки усе давали, але ще в дитинстві він/вона хотіли не все, а скромну іграшку іншої дитини бо тої іграшки не мали
Та ні, це називається гамноїдство. В мене в дитинстві були дуже гарні іграшки - батьки купували в спекулянтів імпортні, з Німеччини. А я все виносила в двір дітям, щоб разом бавитись.
100% гарантую, що не позбудеться. Вона одне говорить, друге робить, а третє думає. Це її стиль життя: осудити когось, посміятись з когось та при нагоді нахамити комусь, хоч у самої психологічних та інших проблем в сім"ї не дай Бог ще комусь... .
Може, якраз тому вона і постійно прагне ? Якесь таке викривлене самоствердження. Не кожен вміє вирішувати проблеми. Є люди, в яких одна проблема породжує більшу, а та - ще більшу, і так до безконечності.
Психологи дослідили, що людина ніколи не буде почуватись щасливою, якщо заздрить. Заздрість завжди викликає почуття роздратування і людина не може насолоджуватися тим добрим що у неї є, навіть якщо є дуже багато. Це наче злоякісна пухлина яка знищує особу. Психологи дослідитили це відносно недавно але у Біблії уже давно були відкриті ці істини. На противагу заздрості Біблія відкриває одну цікаву істину "Більше щастя давати ніж брати". (Дії 20:35) Людина яка постійно тіки бере, складає, нагромаджує, використовує інших і нічого ніколи не дає (і тут мається на увазі як матеріальні так і нематеріальні речі) в результаті неможе мати почуття щастя. Багато людей переконалося на власному досвіді, що отримують глибоке задоволення а їхнє життя набуває справжнього змісту коли вони роблять щось для інших. Наприклад віддають свій час і сили допомагаючи тим хто в біді.