Заздрість

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Гелена, 31 жов 2007.

1. lanka

lanka Well-Known Member

Відповідь: Заздрість

Як на мене, це те саме, що мати кумира

• Подобається Подобається x 1
  2. консультант

консультант Дуже важлива персона

Можливо і так, можливо і ні... . А можливо біла заздрість є однією із складових захоплення.

3. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Заздрість, на мою думку, виникає як результат нашої оцінки свого місця в суспільстві і оцінки справедливості нашого становища. Безпосередньою причиною заздрості вваажаю відчуття несправедливості свого становища, тобто ми заздримо тоді, коли вважаємо, що якась людина, яка нічим не краща від нас (рівна нам) отримує щось, чого ми не отримуємо. Виходить невідповідність рівності нашого становища отриманим нами (різними) результатами. Причому це стосується всіх галузей: від здоровя: "Чому сусід курить, пє, але здоровший від мене, спортсмена, а я хворію?" і до матеріальної сфери: "Я працюю так само, а премію мені дали меншу ніж Іваненку?".
    Якщо дивитися в ретроспективу, то про це ж свідчить і історія:
    Ви, Шреку, тільки промовчали про те, що стало причиною Каїнової задрості і злочину? А причиною стало те, що Каїн? як і Авель? працював і приніс, як і Авель, свої жертви Богу. Різниця полягала тільки в тому, що Авель був скотарем і його жертва сподобалася Богу, а от Каїн був землеробом, і його жертви (продукти його праці) Богу не сподобалися. Каїна цілком можна зрозуміти: кожен з братів працював у своїй галузі, кожен очевидно працював успішно (бо були результати), кожен однаково віднісся до Бога (приніс в жертву плоди своєї праці). Але далі настала неадекватна розвязка: Бог високо оцінив результати праці Авеля, і не оцінив праці Каїна. Ось тут то і виникла заздрість.
    А далі ми переходимо до питання білої і чорної заздрості. В чому відмінність? Заздрість розпалює в нас певні бажання по відношенню до того кому ми заздримо. Як тільки ми позаздрили комусь, у нас на підсвідомому/свідомому рівні виникає побажання до цієї людини: або побажання добра: "який він молодець! так і треба робити!"; або зла: "а щоб тобі..., а щоб у тебе...". Причому побажання можуть вилитися і в дії, як у випадку Каїна, коли ми можемо спробувати виправити існуючу несправедливість.
    Тому мій висновок такий:
    1. Заздрість виникає у всіх людей, як тільки вони порівнюють себе з іншими рівними їм людьми. Тобто заздрість притаманна всім людям.
    2. Біла і чорна заздрість існують і залежать від того які у нас виникають побажання по відношенню до людини, котрій ми заздримо.
    3. Чорну заздрість потрібно стримувати вольовим методом: гнати від себе, переконувати себе в некоректності своїх порівнянь і т.д.

• Подобається Подобається x 7
  4. lanka

lanka Well-Known Member

Заздрість це як хвороба, яка з'їдає тебе зсередини, тому намагаюся не використовувати цього слова і не думати про його поняття. Ну здається часом, що комусь краще, ніж тобі, але якщо поставити себе на місце цієї людини, то я розумію, що багато речей мені не до вподоби, що це не моє, що заради чогось треба пожертвувати чимось.
    Щоб не заздрити треба пам'ятати, що мрії мають здатність збуватися, тобто людина досягне того, що вона хоче, тому навіщо комусь заздрити

5. bora

bora Well-Known Member

Щаслива, бо ще не знаю, що це таке.
    Здається куди природнішим радіти за оточуючих, що в них є якісь радості, здобутки, розділяти з ними ці щасливі хвилини. Було б побільше таких нагод в усіх, - глядиш і рівень життя загалом в країні став би кращим, - бездомних поменшає, сиріт не стане, вулиці будуть безпечніші...
    Бо, мабуть, ті хлопці, що накидаються за сумочку чомусь заздрять.. імхо

• Подобається Подобається x 5
  6. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Не вірю. Посилянячко якщо можна.:no:
    Кумир-це крайнощі. Люди в мене викликають різні почуття, буває що й захоплення, коли у людині мені щось дуже сподобалось.
    Взагалі вважаю заздрість недобрим почуттям, хоча Консультант стверджує, що є і добра заздрість. Не знаю. Більше погоджуюсь з Ланкою, що це хвороба і найкраще як у Бори
    :ninja: ;)

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

А воно у кожного є. В одних воно спить, в інших дрімає... І коли людина каже у мене того абсолютно нема, то я б не зарікався, бо людина не в стані самій побороти тих духів (без Божої допомоги), а тому ніякі гарантії неможна давати. Вірний спосіб забути і не чіпати духа, як би не потрапити в його тенети.

8. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я так дивлюся переважають дописи, що заздрості або нема, або то біла, тобто хороша заздрість :)
    і світ ідеальний і люди ідеальні :)

а чого ж люди в лиці міняються і тон міняють як скажеш що "в мене все класно"?
    от я сказала що маю фірму - мені прямо кажуть: "не хвалися"
    а де межа між "хвалитися" і "повідомити"?
    як кажеш: я маю час на каву - просто повідомляєш факт, а кажеш: я маю фірму - ти хвалишся
    висновок? паршивий. те не кажи, се не кажи, так не кажи, сяк не кажи, бо когось жаба давити буде і він і тобі і собі настрій зіпсує
    ну або кажи що хочеш але про те як тобі погано - тоді все ок
    мало того - щоб не заздрити люди починають іноді тобі ж про тебе ж казати - та ні, не все в тебе добре :)

а поміж тим всім - звичайно, всі люди хороші :)

• Подобається Подобається x 2
  9. консультант

Сама сильна заздрість - це тоді, коли від побаченого в знайомої тебе кидає в жар, ціла гориш, руки трусяться. ноги не слухаються, пропадає сон і апетит, світ тобі не милий. З того всього виганяєш чоловіка на заробітки, а сама живеш в темній холодній хаті, економлячи гроші, щоб
    "переплюнути" знайому. І коли чоловік не повертається додоиу, в розпачі думаєш, що тобі ніколи не дігнати знайому... .

10. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Та немає білої заздрості, так само, як немає меншого зла.

• Подобається Подобається x 3
  11. Liliyah Romanova

Люди люблять себе оправдовувати і відбілювати. І чорне називати білим.
    Самообман такий солодкий, що годі від того відмовитися.

12. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Заздрість - це не просто слово, це почуття. Важливо не те, як називається, а те які емоції і переживання вкладаються в поняття.

Можна сказати: біла заздрість чи захоплення, чи радість за когось - основне, що ти не бажаєш людині поганого.

А буває, що ніколи б не призналася людина сама собі, що заздрить іншій, і слова такого не знала, а точить зсередини якийсь хробачок, і не дає спокійно думати про чийсь успіх.

13. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

А, хто нас не без гріха?;) Мене також гризуть деколи заздрощі: "А чому я не...", " А, чому в мене не..."... Зупиняю цю біду дуже швидко. Просто кажу собі: "Чого ниєш? Руки, ноги є? Голова на плечах присутня? От і все, це вже добре, це вже ЩАСТЯ":p

• Подобається Подобається x 7
  14. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Заздрість як і ревнощі-деструктивні почуття, від яких жодної користі, тільки шкода собі і оточуючим. Якщо для декого заздрість є рушійним стимулом, то переплюнувши одного знайомого, з’явиться інший, якого захочеться "переплюнути". Доки є заздрість, межі не існує :D :D

От-от. У мене є коліжанка ось така любітєльніца поскаржитись на усе у світі, ще й постійно ображається на мене чого я не дзвоню і не заходжу. Мені набагато приємніше поспілкуватись з людиною, яка говорить не тільки про неудачі і негатив, але й про позитивні і гарні речі, які стаються у її житті.

15. EntOther

EntOther Well-Known Member

Заздрість - це така суперечлива річ , яка може кардинально змінити людину ,як і в одну так і в іншу сторони ( маю наувазі в кращу чи в гіршу ) ..Наприклад якщо людина заздрить іншій(бо в неї там все так вдаєтьс я, хороша сім'я....), то вона може піти двома шляхами.Перший шлях полягає в тому що там наприклад завдавати морального чи фізичного болю тій людині, це завдавання болю може їй "сподобатися" та вона буде надалі продовжувати чинити такі можна сказати злочини - це той випадок коли заздрість змінила людину в гіршу сторону...А тепер другий шлях : вона може просто захоче теж бути такою , або навіть кращою ( перевершити ту людину якій заздрить, тобто захоче здобути таких та навіть більших висот ), з цим вона теж може кардинально змінитися в кращу сторону..Про заздрість можна довго та нудно вести мову, тому що ця тема дуже актуальна..Але суть полягає в тому що це дуже делікатна річ..О , доречі ще один шлях полягає в тому що просто не приймати будь-яких рішень.....

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Може знищити людину.

17. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Буду говорити про себе. Не хочеться відчувати це деконструктивне, надзвичайно руйнуюче почуття, але часто воно з"являється в думках якось само собою. От розповідає хтось про щось добре захоплююче і закрадається ідея, а чому я не на його місці, чому у мене цього немає. І таких десятки прикладів буденних навести можна. Інколи заздрість навіть непомітна, красиво завуальована мріями чи уявленнями, але все ж присутня у серці і не дає довго спокою, аж поки причинно-наслідкове розмірковування і зусилля волі та духу не допомагають її витіснити. Чудовою противагою для заздрості є радість (як сказала вище Zoom, радість життя, творіння, миру та спокою).

Оскільки прошу Бога, щоб мудрість мені дав, то загалом стараюся одразу будь-які заздрісні бажання поховати і викорінити повністю (а Бог дає силу для цього!). Вважаю, що найголовніше розуміти чітко, що є чим і старатися одразу реагувати на негативи.

P.S. Погоджуюся, що заздрості білої не буває. Як і чорної любові, наприклад.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

У мене нема заздрості, або у мене нема лінивства, або у мене нема брехні.... Я в то не вірю.

І взагалі недобре так мовити, бо по-перше без Бога ми ті недоліки побороти не можемо, а тому дякуймо Богові, що воно не забирає у нас мир і спокій. Краще не зарікатися. Бо коли ми так говоримо, то у нас закрадається гордість за себе і це ранить нашу душу, забирає сили і коли прийде заздрість, то ми вже будемо знесилені. Не все так просто у цьому житті і у ворога більше хитрості, ніж у нас....

19. Liliyah Romanova

Часом можна сказати, що "я щаслива, я не знаю заздрості" і не додавати, що Бог мені то відчуття дає, відчуття щастя і повноти. Це і так видно по людині, тому в неї нема потреби всюди додавати "дякувати Богові". Все і так зрозуміло, відчутно...
    І коли такій людині сказати, ти так не тішся, бо то Бог тобі дав, вона подивиться у відповідь з великим здивуванням і щиро розсміється "само собою, що так". :)

20. консультант

Хто Любить Бога і живе з Ним, той не має часу заздрити. Він кожну вільну хвилину буде думати про Бога. Так само напевно немає білої і чорної заздрості, лише чорна. Те, що називають білою - це ї є бажання собі добра на основі побаченого без пожадливості на чуже добро. Це Любов і прагнення до добра і справедливості без внутрішнього натяку на зло. Коли серце зайняте Любов"ю, там не буде місця для зла... .

• Подобається Подобається x 5
а де твій аватар? :)