Запитання електрику

Тема у розділі 'Будівництво, ремонт, нерухомість і господарка', створена користувачем yasam, 16 гру 2013.

Спонсор розділу - Енциклопедія новобудов: Енциклопедія новобудов
  1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

... тільки у профіль. :)

2. liyama

liyama Well-Known Member

по суті - зараз на міді економлять, тому беріть кабель максимального доступного по бюджету перерізу з міді - там все одно не мідь а сплав . Я от брав ПВС 2*2,5 мм для 1,8 кВт меньше не раджу . Але врахуйте що "автомати" повинні бути чітко розраховані на потужність БЕЗ запасу ! не вішайте на 1 автомат двох потужних споживачів до прикладу не бажано електродуховку+електро - чайник, або духовку + холодильник, чи чайник + плита ну і т.п. У мене до електродуховки від щитка (у квартирі) йде окремий провід (можливо 2*3мм не пригадую) й на неї окремий автомат. Електро - чайник - зло !

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

чого це?

4. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

В ньому живе злобний дух, який чимось клацає по ночах... :mocking:

5. liyama

liyama Well-Known Member

бо чайник це 1,5 кВт і більше, якщо доплюсувати туди ще пралку 2 кВт або мікрохвильовку, або холодильник з пусковим током 5 Ампер *220 В = ~ 1 кВт
    от і виходить - непомірно велике навантаження на автомати і проводку , що див. вище , підібравши автомат на максимальний ток = щоб не вибивав, при включенні одночасно чайника нехай 2 кВт + пуск холодильника 1 кВт + ще щось типу лампочок розжарювання і це вже 16А автомати треба ставити, якщо не більше :facepalm: от вони і втратять свою функцію = просто не спрацюють вчасно при реальній потребі :crazy: як наслідок пожежа і т.п. і т.д. У мене на житлові кімнати якщо не помиляюсь 6 чи 8 Ам автомати, а ось на електродуховку \ пралку окремі теж підібрані впритик.

6. coolzak

coolzak Well-Known Member

А в нас тут в щитку на хату завжди нуль заземлений.просто стоіть перемичка і все.але від щитка йде розводка завжди дротом 2.5 квадрати фаза .нуль.земля.всі розподільчі коробки металеві ,мінімальний розмір автомата 15амп.лініі на кухню 3 .2 квадрати і 20 амп автомати.стандартно земля то ввід води в хату.тут це мідна труба дюймовка.

7. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Автоматичні вимикачі мають тепловий і електромагнітний розмикачі.
    Тепловий спрацьовує при сумарній силі струму, більшій номінала. Розмикання проходить через нагрівання біметалічної пластини. А електромагнітний - миттєвої дії. Не зважаючи на те, що електромагнітний розмикач спрацьовуєжє при десятикратних номінальним струмах, але в момент КЗ це якраз і відбувається.
    Все перелічене з техніки має до 8 кВт сумарної потужності. При цьому реальна довготривала не перевищуватиме 6, бо все за раз ніколи не працюватиме. Холодильник завівся і вийшов із піку, чайник нагріває воду за хвилину, пралка гріє воду теж не довго. Але Бог із ним. Нехай буде 8 кВт. Це 35 А. Радять ставити 4 квадрати, хоча цього забагато. Достатньо 2,5.

• Подобається Подобається x 1
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Це можливо, але при умові, що таке є в кожного.

Запитання:

перемичка стоїть до лічилиника, чи після?

9. coolzak

coolzak Well-Known Member

після

10. IgorLvivM

IgorLvivM Well-Known Member

О! А я гадаю, чого ж то крани чи батареї струмом луплять!

---------- Додано в 00:36 ---------- Попередній допис був написаний в 00:34 ----------

Вбити - ні. Але шарахає капітально! Власне, що сусіди так "економили".

---------- Додано в 00:45 ---------- Попередній допис був написаний в 00:36 ----------

Хіба додам, що кабель 2,5 і кабель 2,5 - можуть бути різними!!! У дешевому дроті скрутка 2х2,5 влазить у наконечник 4 квадрати.
    А якщо ще врахувати "мідь", яка в ньому, то отримаємо, ледь не 1-1,5 реальних квадрати.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

тема електрики нескінченна, як нічне небо.

12. Den Den

Den Den New Member

Доброго дня я студент мені 17 років в завтра здаю залік на 3 розряд електрик допоможіть з однією задачю буду дуже вдячний сам ніяк не можу зрозуміти
    Задача
    R=80 OM
    XL=140 OM
    XE=80 OM
    U=10 B
    Найти повний опір Z, діюче значення струму І, активну Р і реактивну Q коефіцієнт потужності
    Ось схема [​IMG]

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

X = XL-XC = 140-80 = 60 (Ом)

I=U/Z = 10/100 = 0,1 А

Ur = I*R = 0,1*80 = 8 Вольт.
    Ux = I*X = 0,1*60 = 6 Вольт.
    P = Ur*I = 8 * 0,1 = 0,8 Ватт. (або за формулою Іквадрат * R)
    Q = Ux*I = 6* 0,1 = 0,6 Вар. (або за формулою Іквадрат * X)

Коеф. потужності, він же косінус фі = R/Z = 80/100 = 0,8 (не має розмірності)

Студенте! Треба вміти це вираховувати усно, миттєво, бо від цього залежить твоє або чиєсь життя, а також пожежна безпека і гроші власника електроустановки!

Щоби краще розуміти: прямокутний трикутник, теорема Піфагора.
    Активний опір (R) і напруга на ньому - горизонтальний катет.
    Реактивний опір і напруга на ньому - вертикальний катет.
    Х індуктивності має знак плюс і малюється вгору,
    Х конденсатора має знак мінус і малюється вниз.
    Х загальне дорівнює різниці і малюється в залежності від знаку результата.
    Гіпотенуза трикутника - це повний опір (Z). До гіпотенузи прикладається вхідна напруга (у задачі - 10 Вольт).

Останнє редагування: 27 гру 2013
а де твій аватар? :)