Подорожі Україною

Закарпаття

Posted by Dzeko on 16 лис 2010 відповідей - 507
  1. хельга

хельга Well-Known Member

А ще враховуючи, що кожен район має свій говір, то можна відкривати окрему тему...

---------- Додано в 23:12 ---------- Попередній допис був написаний в 23:07 ----------

В сім"ї мого батька практично всі ці слова вживаються. Він з мукачівського району.

Є слова, які мають букви вимова, яких подібна до німецьких Öö Üü. В українській транскрипції цих букв нема, наприклад,в деяких словах буква "у" вимовляється як "Ü"

• Подобається Подобається x 5
  2. nikolas

nikolas Well-Known Member

Цікаво,що Бетлегем це автентична назва Вифлиєму,у нас на це дійство кажуть "Іроди".

---------- Додано в 23:27 ---------- Попередній допис був написаний в 23:17 ----------

У нас не кажуть погар(стакан),але на весіллях,коли дружби кричать запрошуючи гостей до столу,кричать так:"Гіпай-гоп-дзуб-дзоб-дзуб-дзоб,пуфтім ла погару"і далі текст вже йде українською.Тобто запрошують до чарки випити за чиєсь здоров"я.Це запрошення перейшло від румунів,погар-стакан.

• Подобається Подобається x 4
  3. smeet

smeet просто спілкуюсь

В цьому словничку зібрані слова з цілого Закарпаття, але в основному це слова які побутують в українців Закарпаття,а це такі райони як Свалявський, Хустський, Іршавський,(тут більшість українців) також частково Мукачівський,Ужгородський(біля кордону з Словаччиною),ВеликоБерезнянський(біля кордону з Польшею).Між іншим вже не пам"ятаю де але десь рік назад читав роботу одного науковця, так той робив дослідження і воно показало,що в древньому Києві часів Володимира і Ярослава говорили мовою.яка тепер нагадує закарпатський діалект української мови.
    http://www.youtube.com/watch?v=ZLR6x_gltfg&feature=player_embedded#!

• Подобається Подобається x 7
  4. Agaton

Agaton Well-Known Member

Це теж з мадярської - там це нормально, та ще кожне є в варіанті "коротким" і "довгим". :pardon:

• Подобається Подобається x 1
  5. хельга

хельга Well-Known Member

Я знаю, що то з мадярської, у нас це нормально. Але якщо б я на тут написала, що ці букви вимовляються, як в угорській мові, то мало б хто зрозумів. Тому навела приклад в німецькій мові, яка більш відома.
    Ó ó,Ö ö,Ő ő, U u,Ú ú,Ü ü,Ű ű - всі ці букви вживаються в закарпатських словах.

6. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

7. smeet

smeet просто спілкуюсь

Дуже важка мова. Я за 25 років крім рахувати до 10 і "модьор тудом бесолме?"(чи розмовляєте Ви угорською?)більш ні на що не спромігся.При СРСР угорці в національних школах дійсно вчили тільки угорську і російську мови,українську зовсім не вчили.ТОму і вони,покоління котре вчилося в школі при СРСР не знає української. З нацменшин на Закарпатті найбагатше живуть румини.Звдси в Солотвині і на підходах до нього в с. Діброва такі шикарні особняки-які хіба що є в Феофанії.Але Діброва славиться як і Мала Арнаутська в Одесі. Кажуть,що в гаражах Діброви підпільні цехи і коньяка і горілки любої марки і кава розчинна "Нескафе"-чого там тільки не роблять.Інколи підробки ліпші відомих світових брендів.Чомусь(не розумію чому) найбідніше живуть в угорських селах(тих що на Закарпатті а не тих що в Угорщині). Дуже багато людей виїхали в Угорщину,але багато і повертаються-не витримують життя в Євросоюзі(не таке воно і легке,як неам його показують).Щоб вижити в Євросоюзі потрібно мати ту ментальність.А ті совки,які народились і виховались при совку ті там бідують-це психологія така-привикли мати багато чого зАдарь(задаром-з зак.:)).Далі буде.

8. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Знаю. Колись була мрія вивчити угорську або фінську. Далі мрії не пішло. )

Знову ж таки, в Берегово в мене виникла думка, що там живуть найталановитіші на знання мов люди, я маю на увазі пересічне населення. Можете сказати, що як в Ужгороді знають угорську, так у Львові знають польську, але це не так. Брат мого колишнього чоловіка живе в Чопі, часто там буваємо, от їхня дочка, хоча вони вдома спілкуються українською, з сусідами розмовляє угорською, а коли буває у Тересві - розмовляє румунською.

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

:good:

Так багато інших слів, що навіть можна назвати її окремою мовою, а не діалектом української. :)

10. smeet

smeet просто спілкуюсь

А тепер можна розказати і закарпатський анекдот,з коментарями(з перекладом)
    Говорять дві сусідки. Одна з них розвішує порайбане цуря(випрану одежу).

- Маріко, ти усе знаш, коли буде файна погода. Удкідь(звідки), до фраса(до дідька), повіш ми(скажи мені)?
    - Пак то гет (та то дуже)просто: рано позирашся чоловікови пуд поплонь(дивишся чоловікові під ковдру) - кедь(якщо) наліво лежит, - на дощ, кедь направо - на сонце.
    - Ко(хто) би думав, но! А кедь стоїт?
    - Здурілась!? Та ко у такі празники райбає!!!!
    Кого цікавить,є доволі велика збірка закарпатських анекдотів на тому ж таки сайті http://www.kolyba.org.ua/humor
    Є і авторський гумор закарпатських гумористів
    Наприклад Михайло Чухран

У Лукомор’я дуб зелений
    Горі болотом дуб зелений,
    Ланцом обвитий золотим,
    І динь и нуч мацур учений
    Самий там лізат,ні за ким.
    Направо цабле-штось моркоче,
    Наліво цабле-морконит,
    Біда го знає, што ун хоче,
    Чого заязаний сидит!
    Усяка вокул там неволя,
    Де лиш такоє ся й найшло-
    З води уходит тридцять троє
    (Ни знати, кулько їх зайшло?)
    Дурний Іван за вовком втіче-
    Тот Марю, царську доч, везе;
    Кощей кустлявий гроші лічит,
    А їх інфляція гризе,
    На путь звірі наклали дикі,
    Та так,што щи ни відів світ...
    Якась там хижка нивелика,
    Пудперта коликом, стоит.
    Закриті окна,двирі глухо,
    Кругом фляшки пусті лежат...
    Ба чим туй пахне?
    Руським духом?
    Туй, значит, палинку варят.
    Ймив босорканю я псовати:-
    Чого ж отрову ти женеш?!
    Она ми каже:
    - На зарплату
    И в казці вже ни проживеш!

---------- Додано в 16:33 ---------- Попередній допис був написаний в 14:53 ----------

Всі ми талановиті,якщо нас поставити в такі умови.Адже при СРСР нас ставили в умови,що ми знали ідну українську і мусили знати нерідну -російську. Нші батьки жили за Польщі,то знали польську,хто за мадярів-той вчив мадярську в школі. Я дуже багато розмовляв з старожилами. Між іншим вони,особливо ті що вчились в Хустській гімназії при Карпатській Україні великі патріоти України.Мені вечером тайком ще при СРСР співали Ще не вмерла Україна і стрілецькі пісні,знали весь уряд Карпатської України з Августином Волошином на чолі ,тут був центр січовиків(Січових стрільців).Так як і під Крутами,тут воювали в нерівному бою гімназисти,захищаючи від угорських фашистів Карпатську Україну.На Красному полі під Хустом стоїть монумент загиблим захисникам .

11. nikolas

nikolas Well-Known Member

Стосовно мадярів закордонних і наших закарпатських,одного разу я з Чопа взяв таксі до Ужгорода.Попався мені таксист мадяр,говорили він на рос. я на українській мові без проблем.Так от він мені розповів,що мадяри закордонні не дуже братаються з нашими,вони наших вважають "полукровками".Це правда чи нє?

12. smeet

smeet просто спілкуюсь

Та так, як всюди. До мене заходила жінка-пенсіонер,яка проживає в Угорщині,дуже жаліється,особливо на медицину,Хоча за гроші там медицина гарна,недаром багато людей з Закарпаття їдуть на складні операціїх в Угорщину,але пенсіонер є пенсіонер-вона приїжджає раз на рік сюди,підлічиться трохи і їде назад.Каже що в їхньому селі в Угорщині,в амбулаторії ні ліків, ні лікарів нормальних,а скоріш за все нормальні там роблять за нормальні гроші, а на пенсіонерів залишають так як і всюди.....Мав бесіду з молодою сім"єю,яка виїхала туди,прожили років з п"ять-вернулися.купили будинок вже тут(в Берегові можна недорого купити будинок в тих хто від"їзжає на постійне проживання в Угорщину) і кажуть,що ніколи нікуди вже більше не поїдуть.Тут найліпше.

13. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А чого мені дорікають що я вважаю "полукровками" українців-східняків?

14. smeet

smeet просто спілкуюсь

Правильно,бо ці слова не українського походження.Хто знає закарпатську не пропаде в Європі. Я і в Туреччині і в Югославії, і в ГРеції за допомогою закарпатської міг порозумітися з перехожими. Тут багато угорців,німців,словаків,поляків.чехів, французи є-с.Тур"я Ремета(там жаб готовлять)румун. Дужебагато релігій. Між іншим має свою історію і РПЦ МП.Це до питання,чому багато голосів виграє на Закарпатті ПР.Дуже багато приходів і церков,монастирів Московського патріархату.

---------- Додано в 18:10 ---------- Попередній допис був написаний в 18:08 ----------

Та тому що вони як і Ви живуть в Україні а угорці-полукровки,живуть не в Угорщині а в Україні-різницю відчуваєте?:)

• Подобається Подобається x 5
  15. хельга

хельга Well-Known Member

Це мій улюблений :))

Ще один файний

16. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ну й що, зате вони говорять однією мовою і мають одних героїв, і одну офіційну історію, а ми - ні.

17. smeet

smeet просто спілкуюсь

Розумієте,у Вас наприклад дочка і син у мене дочка і два сини,то що тепер я має єнного сина встрілити,бим був такий ги Ви?;)

• Подобається Подобається x 2
  18. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

----Шо-шо?

19. smeet

smeet просто спілкуюсь

Не зрозуміли? У них така ситуація у нас інша.Ви що пропонуєте пів-України знищити,за те що вони не такі,яких би Ви хотіли бачити. Знаєте теорію відносності Енштейна, Ви думаєте,що вони не такі,вони думають, що Ви не такий-як бути? З цим треба якось жити. Чи Ви як Сталін хочете всіх не таких як би Ви хотіли,нагнути,щоб вони через місяць заговорили українською, і ходили в вишиванках? Схаменіться-Україна така яка вона є.і ні Ви ні я ні Янукович,ні Ющенко її інакшою не зробить.Треба вчитися жити одне з одним,вчитися розуміти,навчитися поважати і головне не робити різких рухів-вони інколи зайві. Ви ніколи не думали про те,що Янукович при владі-це результат різких рухів Ющенка?

20. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

То скільки вже жити з цим? Ще трохи, і стане як Росія знову. А ви будете далі сидіти на своєму "така яка вона є". Зате не така як повинна бути.

Менше з тим, все одно я рахую підкацапників напівкровками.

а де твій аватар? :)