Біда в тому, що й по той бік кордону було полишалося багато українських сіл. Але знаю що вони асимілювалися давно, третє покоління вже й поняття не має що вони українці. А от Україна асимілювати не вміє, і це дуже погано. Так і є. Дуже дякую
Якщо ви про угорців, які живуть на території України і ще не стали українцями (я так зрозуміла ваші слова) то справа в угорцях - вони дуже сильні націоналісти і ніколи не відмовляться від свої національності і мови. Тому вони принципово не вивчають мову. І це не тільки закордонні угорці, навіть в самій Угорщині - важко спілкуватись з ними навіть англійською. Звичайно, що напрошується питання, чому вони тут а не в Угорщині? Багато хто виїхав на свою батьківщину. Але не так то і легко взяти і поїхати в іншу країну, бо вони типу угорці. А частково угорка, але доказати це не можу і відповідно ніхто мені не дасть дозволу стати громадянином Угорщини. Мій чоловік не угорець, але угорську мову знає (народився і виріс в Берегові). Але тільки із знанням мови теж не дають громадянство. І ще багато українськиї угорців думають, що саме Закарпаття і є їхньою історичною батьківщиною.
Не на Володимирській гірці, а на Печерському піднятті, між Маріїнським парком та стадіоном "Динамо". А сам пішохідний міст кияни так і називають "міст закоханих". Зараз навіть така традиція з'явилась, наречені у день весілля обов'язково їдуть туди, щоб почепити замочки на знак свого вічного і нерозривного кохання. Ще одне повір'я, яке пов'язано з цим мостом, що пара, яка поцілується на ньому, матиме міцні і довгі стосунки, але ні в якому разі не можна цілуватися на день Валентина, бо тоді закохані точно розійдуться. А щодо Закарпаття, то особисто мені там сподобалось. Минулого року мала з друзями 2-не турне (самі організовували маршрут). Дуже вразило Мукачево, в позитивному сенсі цього слова. Тихе, затишне, гарне, невелике, більше схоже на якесь європейське містечко.
Так і є. З десь 1500 р проходить по документах як Берегсас. До 1946 р. А враховуючи, що більшість в Берегові мадяри-нічого дивного ---------- Додано в 12:57 ---------- Попередній допис був написаний в 12:37 ---------- Інакше. Ця частина України майже ніколди не належала їй. В княжі часи була якась возня між руськими князями і мадярськими королями. То воювали, то женилися... А так Закарпаття було весь час під мадярами, Лиш в 1920 відійшло до Чехів. Ппро ці часи закарпатці найтепліше якраз і згадують (як ми про бабцю Австрію). А потім мадяри забрали (1938 рік) південь - Сваляву,Мукачево, Ужгород і Берегово. В решті частині була проголошена українська Прикарпатська Русь з президентом Августином Волошином. Яку зі згоди Німеччини мадяри знищили менше ніж за рік. А далі після війни автономія з комуністичним режимом і приєднання до УРСР (за бажанням трудящих)
Про ці часи і мій дід (по маминій лінії) найтепліше згадує. А от брата моєї бабусі (по татовій лінії) розстріляли за занадто українські погляди.
Ось-ось, моя мрія щоб і українці так поводили себе, а не розчинялися моментально в першому-ліпшому мовно-історичному середовищі.
Gunner, так в чому проблема, що ви не можете приїхати в гості на Закарпаття? Не знайти українців чи "криміногенна обстановка"? Доречі, справді, в часи помаранчевої революції Донецьк вислав нам підримку, допомогу по боротьбі з криміналом. Сиділо тут кількасот ментів, сємки гризли, приставали з перевіркою документів, до звичайних груп молодих людей..... то все "проіски політики"
То приїжджайте - повірте, те, що інші кажуть не завжди співпадає з реальністю. Все побачите своїми очима і зробите свої висновки. Доречі, буде цікаво їх почути. Будуть вони позитивні чи негативні, то вже немає значення. Закарпаття, то не інша планета, то мальовничий, колоритний куток України. Але вже краще приїхати взимку, або в травні. Наразі в нас пасмурна глибока осінь...
Что забавно после выборов 2004 в Донецк прислали ментов с Черкасс и еше откуда то. Им видно такое рассказали о нас, что они ходили только по центральным улицам
Вже вибирався минулі новорічні свята, але щось не склалось. Я взагалі більше по горам. Драгобрат весь час "на слуху", Боржава. Значить і румуни поводять себе так, як мені хотілось би щоб поводились українці. Але українці тільки починають - зразу починається "фашистська" істерія.
Тим22, конечно можете не верить правило вежливых людей (либо хорошо воспитанных, если угодно) - отвечать на языке собеседника, разумеется если им владеешь
Я добре знаю Рахівський р-н. Закарпаття, тому можу сказати, що найбільша помилка у розумінні Закарпаття - сприймання області як чогось рівномірного суцільного, однакового ("однорідною системою"). Це зовсім не так. В цій області дуже відрізняються не тільки райони, а і окремі села, селища, містечка в межах району. Відрізняються національним складом, мовою та політичними симпатіями. Можу сказати, що місцеві жителі досить болісно реагують на узагальнення їх, як угорців, румунів, чи тим більше циганів. В Рахівському р-ні живуть переважно українці-гуцули, за винятком кількох сіл на кордоні з Румунією, де живуть румуни. Від с.Ділового і далі вниз за течією Тиси, кордон провели по руслу річки, тому і виявилось, що частина українських сіл (деякі села розділені між двома країнами) опинились в Румунії, а румунські села деякі виявились в Україні. Українці Рахівського району говорять гуцульським діалектом, політичні симпатії переважно українські сили (приклад вибори президента: Тимошенко- 67,64%, Янукович - 27,27%; проти всіх - 2,5) Радянська влада загравала з румунами, (одним із прикладів - спрощений дозвіл відвідувати "родичів" в Румунії, школи з мовою викладання румунською і російською, без української), тому у румунів і така ностальгія за союзом, і вони на виборах завжди голосують за ті сили які на проросійській риториці здобувають їх прихильність (які їм обіцяють життя як було в союзі).
Брешут. Практика показала, что нормальных людей гораздо больше. Та невже? А чому коли я там був - постiйно падав дощ?
Чудовий край,дуже подобається цей мадяро-словацько-румунсько-гуцульський колорит.Не приємне враження залишає лиш чистота Ужгорода(відсутність),цигани і рос.мова там де її не має бути природньо.Дуже схоже на Буковину,лиш Чернівці чистіші і циганів мало,майже нема. ---------- Додано в 10:54 ---------- Попередній допис був написаний в 10:51 ---------- Чому схоже?Воно таким і є. ---------- Додано в 11:03 ---------- Попередній допис був написаний в 10:54 ---------- Румунські українці(вірніше русини півд.Буковини) вже давно майже асимільовані.Чули б Ви,що вони витворяли в 1918 - 1940рр.на Буковині.Моя бабця розповідає,що навіть за необережно сказане українське слово в школі,били прутом по долонях рук так,що шкіра тріскала.
Така сама ситуація і з Буковиною,мені теж якось не приємно,що є якийсь стереотип,який не знаючі люди сприймають за правило.
Як вже писала TesTanya, Рахівщина - це гуцульщина, аж по В.Бичків. В горах з гуцулами межують закарпатські бойки, від рік Ч.Тиса, Тересва і до Ужу і Сяну.(підніжжя Свидовця -Усть Чорна-Колочава-Синевір-Торунь). На Заході в Перечинському районі - переважають лемки. А решта районів з перемінним успіхом-українці, румуни, чехи, мадяри. Залишилася навіть німецька колонія - Німецька Мокра (Комсомольськ). І, звичайно, цигани
Про чистоту міста вже писала - сама не можу зрозуміти, таке зневажливе відношення населення до свого рідного міста. Надіюсь, найближчим часом все зміниться. Цигани - це проблема, тим більше після збільшення виплат за народження дитини. Але велика кількість циган дуже зручна політично, ними легко керувати, щось пообіцяти, позагрожувати і вони будуть голосувати за того кого треба, ось і є підходящі результати на виборах, це до прикладу. Російська мова на Закарпатті - І не тільки ви так думаєте. Тут реально багато саме росіян, а не російськомовних українців. Привабливий край. Маємо в місті гарний комплекс старих чеських будинків (у Львові я бачила подібні, певно польські) з великими квартирами в яких є навіть каміни. На лавицях, біля тих будинків сидять бабуськи, які мило щебечуть російською, бо, коли змінилась влада, то частина чехів повтікала, а частину виселили і заселили росіян.