Щось я не помітила того криміногену. Справа в тому, що в нас багато угорців, словаків та інших національностей, які за советів вчили російську мову в своїх школах (угорських, словацьких і т.д.) і відповідно зараз спілкуються російською. І нещодавно спілкувалась з закарпатськими угорцями, то сказали, що російською їм легше спілкуватись. Українська для них складна. Напевно кожен регіон маєш щось цікаве. Коли я була на фестивалі "Шешори", то зовсім не розуміла бабу Параску, в якої ночували. В Франківщині теж є специфічний говір. Це таки справді окрема тема. Голова міста, який зовсім не переймався чистотою, міста, який відповідно показував приклад іншим, що можна зневажати своє місто. Сама йього не розумію, звідки в людей стільки пофігізму до свого рідного міста. Зараз прийшов до влади новий мер - можливо, щось змінить. По Україні я не так багато і подорожувала, але Ужгород для мене найкращий
хельга, як добре що ви з'явилися! З перших рук можна все дізнатися. Про криміногенний рівень я десь чув з повідомлень державної адміністрації, не знаю. То скажіть, чому Закарпаття традиційно віддає перевагу Партії Регіонів? На Сході України люди при цьому нічого не знають про це, і рахують що якщо Закарпаття сама західна Україна - то там найгірші бандерівці.
Un.Known, у вашому блозі ви вказали фото , насправді це в минулому синагога, яку успішно зашили бетонними блоками радянські архітектори до після ---------- Додано в 14:58 ---------- Попередній допис був написаний в 14:53 ---------- Насамперед скажу, що зовсім аполітична людина. То ж про політику трохи важко спілкуватись. Наскільки правдива інформація наразі йде через медіа, важко дізнатись. Якщо на Сході про це мало хто знає, то можливе це просто Піар. Як варіан може бути і таке - Закарпаття пережило, за відносно короткий відрізок часу, багато політичних змін і, напевно, закарпатці просто намагаються пристосовуватись до того, що є і не боротись, а просто жити своїм звичайним налагодженим життям.
Я в шоці. Дякую. А ми її обходили стороною завжди. Нічого, я до Берегово з радістю повертаюсь... Цікаво, а інтер'єр також так заховали? В готелі "Золота пава" ми натрапили на покоївку, котра не знала ні української, ні російської. Дуже хороший ресторан є у готелі "Прага".
Закарпатці взагалі якісь відсторонені від життя країни. Я багато де бував по Україні і зустрічав мешканців різних регіонів з приблизно однаковою переіодічністю, а от закарпатців за все життя зустрів лічених двох чи трьох. Невже всі будують своє життя в Угорщині?
То угорці так єрепеняться. Не розумію, як вони живуть в країні де є державна мова українська і не хочуть її вчити. В мого чоловіка є друг, який ледве говорить російською. Але то в основному в селах, де все спілкування на угорській мові і навіть в школах. Скоріш за все та покоївка з якось ближнього села. Коли я здавала вступні іспити в училище, то диктант можна було здавати на трьох мовах українській, російській і угорській. Маю подругу, батько якої військовий і їхню сім"ю просто перевели в Ужгород, то вона принципово не хоче вивчати українську мову. Все залежить від самих людей. Але, за такої різноманітності національностей, закарпатці не створюють мовних проблем. ---------- Додано в 15:23 ---------- Попередній допис був написаний в 15:20 ---------- А хіба є варінти будувати своє життя десь в Україні? Ще багато в Чехії, Словваччині, Португалії, Італії... Сама часто їжджу в Угорщину за деякими речами - і якісніше і дешевше.
Зрозуміло. В нас повне братство народів. Крим душею в Росії, Закарпаття в Угорщині, Буковина в Румунії. Дивовижно як це все чисто формально тримається купи.
Власне, переважно чула російську, але коли зверталась українською ніхто не реагував, ніяк, відразу переходили на українську. В мене склалось враження, що на Закарпатті немає в людях якогось національного стрижня, може саме через дуже змішаний національний склад.
Я вже писала, Закарпаття за недовгий час пережило декілька влад, кожна навязувала своє - Австро-Угорщина, Чехословаччина, СРСР і тепер незалежна Україна. А до СРСР закарпаття приєднали лише в 1946 році і то радянські визволителі зробили липовий "референдум". Люди підписувались за міх цукру, а насправді, проголосували за приєднання до СРСР (але то так кажуть - правда чи ні - не знаю). Спитала я свого діда, який жив за всі ці влади - коли було краще на Закарпатті, то він сказав, що за Чехів....
а нам подобається Ужгород, Мукачево, Берегово і ціла купа маленьких містечок та сел. А от до Рахова - відраза. Не згодна з тим, що там живуть гуцули. Румуни, чи цигани, кому як завгодно. Таку природу так занехаять ---------- Додано в 19:44 ---------- Попередній допис був написаний в 19:40 ---------- А щодо мови - у Берегово кілька разів зверналися угорською. Коли казала, що не розумію - переходили на українську. І жодного разу ніяких проблем не виникало. Для порівняння - бачили би ви як в Сумах чи Харкові реагують на щиру українську...соромно
Ну почему же, а Деца у нотаря, Унгвар (очень рекомендую), а кавярни не хуже львовских ---------- Додано в 21:07 ---------- Попередній допис був написаний в 21:04 ---------- Не верю, мне всегда отвечали на русском ---------- Додано в 21:23 ---------- Попередній допис був написаний в 21:07 ---------- Какой референдум, в Ужгороде состоялся съезд народных комитетов который и принял решение о присоединении к УССР ---------- Додано в 21:29 ---------- Попередній допис був написаний в 21:23 ---------- Да ничего подобного, многие донбасяне зимой ездят в Закарпатье и прекрасно знают, что найгірші бандерівці живут в Станиславове ---------- Додано в 21:33 ---------- Попередній допис був написаний в 21:29 ---------- В Закарпатье процветает контрабанда, переправка нелегалов, производство паленой водки, коньяка и вина. А насчет грабежей и рекета Галичина опережает
Gunner, а що в вашому розумінні "звична Україна"? Так і сторично склалось, що ча частинка України деякий час не належала їй. Мій прадід, коли була Австро-Угорщина з сім"єю переселився в другу частину А.-У.(Закарпаття) і коли А.-У. розпалась, то він залишився на території Закарпаття і так багато угорців, румунів, німців... Як ділили кордони я не знаю, але в нас є багато чисто угорських, румунських, словатських сіл, з відповідно до національності назвами, і багато цих сіл і міст переіменовували в часи радянської влади. Я ще глибоко не занюрувалась в історію Берегова, але цілком можливо, що Берегово не переіменували, а просто повернули історичну назву. А на Східну Україну ви їздите? З того, що я чула з пресси, мені страшнувато поїхати в Донецьк і заговорити українською, чи поїхати до Львова і випадково вжити русизм. А у нас на Закарпатті з вами нічого не зроблять, щонайменше просто не зрозуміють. А якщо ви хочете в Карпати - не хвилюйтесь, угорців в горах мало, вони ближче до кордону. Ви зможете там порозумітись, так само як я в Шешорах. Не хвилюйтесь - ласкаво просимо в сонячне Закарпаття! Будемо раді вам, на якій мові ви б не говорили