Не всі українці Закарпаття називають себе русинами. Коли лунали сепаратиські заяви очільників "русинського руху" про "окремішність русинів" і прагнення ввійти до складу іншої держави, жителі Рахівщини були налаштована проти і навпаки говорила, що в такому випадку хочуть до Іванофранківської обл.
Ну навіть не знаю що це. Боюся припустити що знову фірмова українська "поколотість". Якщо в такій невеликій громаді всі думають по різному то доживемося що в кожній сім'ї пів-сім'ї хотітиме в Європу, а пів - в Азію.
Будь-ласка, уточніть "українці тільки гуцули". Ви маєте на увазі, чи є в Рахівському р-ні інші національності? Якщо так, то крім українців - є румунські села, є трохи угорців, навіть є нащадки німецьких колоністів, які розчинились і залишились тільки німецькі прізвища(с.м.т. Ясіня). бо в Тячівському р-ні є с.Усь-Чорна, де збережена нім.мова така якою говорили 300 років тому.
Згадайте Енштейна.Теорія відносності.Так от Київська Русь, була могутня держава, і жителі розселилися від Чорного моря до Європи. Жителів Київської Русі,називали по всякому(я не буду перелічувати всі назви) одна з останніх назв була русин. Закарпаття завжди було під чиєюсь владою.Але і у угорців і у чехів так і збереглася назва етносу.що проживав у передгір"ї Карпат(мається на увазі ця закарпатська сторона Карпат) русини.Згодом еволюція пішла вперед,на території сучасної України, люди стали неазиватись українцями.а оскільки Закарпаття розвивалось окремішньо,то назва русин тут так і збереглася.Вже потім, після приєднання Закарпаття до СРСР русинів стали називати українцями і не було з цим проблем,але....проблеми з"явилися,як тільки Україна відділилася від СРСР, компартійна номенклатура,як завжди, хотіла себе відмежувати від галицьких "вічних революціонерів" тому з старого комода було віднайдено слово русин і пішли заяви про якусь окремішність русинської нації.Потім ситуація стабілізувалася, з"явилися свої олігархи,які побачили,що не так вже й пілло(погано) їм жити в Україні,тай більшість бувших чиновників стала нинішніми чиновниками,вони стали непомірно красти народне багатство(ліси,озера і ріки),тему русинства ворушили хіба що декілька затятих пенсіонерів з бувших компартійних чинуш.Але коли в Україні з"явився головний сантехнік країни,котрий узурпував право розпоряжатися президентом Ющенком,і це не сподобалось бльшій частині українського політикуму,він розкрив знову скриньку Пандори і профінансував так званий з"їзд русинів,де вони зробили світові низку неприємних для України заяв.Але тепер даний чиновник знову при владі ірусинська проблема знову відложена до "потрібного" моменту. Ще скажу два положення .Перше. Все було б не так сер"йозно,якби ця тема не підігрівалася з Москви.Ряд російських псевдо вчених взялися за цю справу і договорилися до того,що русинська нація більше російська ніж українська,і вони повинні мати автономію,але бути в складі Росії(так як Калінінград).Особливо р"яно це роздмухує так званий священник УПЦ РП Сидор.В нормальній державі,така людина давно мала б спочивати на нарах,але він служить в одному з найбільших соборів Закарпаття в Ужгороді і активно займається проросійською політикою.Навіть в минулому році стався прикрий дня нього трафунок-під час сильного вітру з церкви впав хрест. Всі люди говорили,що це поганий знак-це кара господня за його зовсім не Божі діла. Друге Я казав,що я родом з Львівщини,з гірської її частини. Там є таке село Гребенів.Так от воно по ту сторону Карпат ,Львівську. Але в тому селі є багато прізвищ Русин. Та й на більш рівнинних територіях ці прізвища є.Шкода що не знайдеться який небудь вчений,який би проаналізував цю проблему і довів би цю лжеправду про русинську проблему.Я не фахівець,але проаналізувавши багато слів,якими користуються жителі передгірських і гірських територій Карпат з того і цього боку зрозумів,що корені майже 90 % слів одинакові,тільки наклало свій відбиток проживання під різними окупаціями(на Закарпатті,так як і на Прикарпатті,кожна окупаційна влада мала свою школу-і мову навчання-угорську,чеську і т.д, так як на Прикарпатті польську)Тому то і мова трохи відрізняється,але основа слів та сама-над цим повинні б попрацювати філологи пожити там і там і порівняти вони це вміють, а це потрібно,щоб раз і назавжди покласти крапку в інсинуаціях.Я живу між людьми і бачу скільки людей переймаються русинським питанням на 100тисячний район затятих русинів може 5-7 чоловік, а на все Закрпаття може 40-50 чоловік.Ось вам і вся ціна цього питання.Плюс іще іде шантаж простого населення,ось як вам недобре живеться при Україні,економічні негаразди,а якщо ми би відділилися від України настав би економічний рай-і ви знаєте,є такі дурні що на це купуються. У мене хороший знайомий електрик-його дружина викладає в школі русинську мову-в деяких школах під тиском політиків ввели такий предмет.Так от розмовляю я з ним. Він почав говорити,що добре було б якби Закарпаття відділилося,то б стало краще жити.Я питаю-звідки така впевненість.Він каже що якби признали русинів окремою нацією,то б вони стали нацменшиною, то світова спільнота стала б фінансувати нацменшину-ось бачите які байки їм розказують ці горе-політики. Я йому сказав,ти поцікався у угорської нацменшини чи їм платять за те що вони нацменшина.........
Шедевр, подлинный шедевр! з.ы. Будет время, напишите в отдельной теме полный состав "российских учёных"
Особливо актуально в контексті падіння вінків на голову іншим великим діячам. Хіба немає досліджень на цю тему?
Шановний borkhes. Я хочу Вас заспокоїти,і сказати,я сам проти узагальнень,і я зовсім не хотів ображати всіх російських вчених.В Росії як і в Україні,як і у кожній країні є нормальні люди,а є моральні уроди,і відсоток їх приблизно одинаковий в кожній країні. Я ВСІХ людей,котрі займаються псевдо наукою, котрі каламутять воду і натравлюють одних людей на других називаю моральними уродами. Доказувати,що в Закарпатті живе окрема національність русинів,які немають нічого спільного з українцями і мають спільні корені з Великою Росією можуть тільки моральні уроди або психічно хворі люди.Вони завтра докажуть що індіанці Аляски мють словянське коріння. Выпускника и профессора Московского университета Федора Федоровича Аристова (1888-1932) можно с уверенностью назвать крестным отцом Карпатской Руси. «Виртуальный русин» посвятил всю свою научную жизнь Карпатам, в которых никогда не был... Это не помешало ученому написать основополагающий труд «Карпаторусские писатели» в 3х томах, из которых потомки познакомились только с первым, и «Историю Карпатской Руси» в 3х книгах, которые так и не были изданы. Русский ученый,знаток Карпатской Руси Ф.Ф.Аристов. ---------- Додано в 23:21 ---------- Попередній допис був написаний в 23:19 ---------- А Ви прямо запитуйте,я не зрозумів Ваших натяків. ---------- Додано в 23:49 ---------- Попередній допис був написаний в 23:21 ---------- Тут ще є перли читайте: Православная миссия осуществлялась через воспитание и поддержку в лоне галицких , закарпатских, холмских и белорусских униатов мощных культурных сил, которые подготавливали возвращение в лоно отеческой Православной веры не отдельных личностей, а целые области и народы, возвращение отторгнутых западнорусских территорий в лоно материнского государства Российского. Национальная катастрофа России 1917 приостановила процесс возвращения Галицкой и Карпатской Руси. Галицко и карпаторусское возрождение было искусственно подавлено в Австро-Венгрии путем первого в двадцатом веке геноциде, когда на Галичине в концентрационных лагерях и прямо в городах и селах было уничтожено более 60 тыс. человек, идентифицировавших себя как русские и симпатизировавших Православию. Идеологическое обоснование этого геноцида было осуществлено марионеточной "австро-украинской" партией во главе с униатским митрополитом Андреем Шептицким - идейными предтечами нынешних "мазепобандеровцев". http://www.otechestvo.org.ua/main/20104/3044.htm Такою їжею годують російськомовних обивателів пане borkhes. Так само виписана місія РПЦ МП в Україні-"возвращение" України "в лоно материнского государства Российского. "І чого їм "неймется"?
Перепрошую Просто нагадав, що джерела русофільства саме з галицького і закарпатського прикарпаття. А сьогоднішнє русинство в наших умовах і є відрижкою русофільства тих часів.
На останніх місцевих виборах в Закарпатті переміг "Єдиний центр" Балоги. Віктор Балога дуже швидко після цього був призначений міністром в уряд Азарова. Чи не політичний хабар, щоб через Балогу добре контролювати регіон?
А Ви зайдіть на гілку форума "Помогите разобраться с украинским языком", там про Талєргоф взялися писати. І навіть не треба витягувати забуті книжки русскіх брєдописців. Є такий сайт http://igormelika.com.ua/news-uk/festival-zakarpatske-bozhole.html . Цікаво людина описує різні фестивалі на Закарпатті і не тільки, з фотографіями. Інколи люблю почитати. Мо" й комусь сподобається
Москвофільство в Галичині зародилося після революцій 1848 р. Спочатку скучкувалися русини-майбутні українці. Створили Народну Руську Раду. (1848 р.) У свому маніфесті оголосили себе частиною єдиного великого руського (не плутати з "русского") народу з єдиною мовою. Тут же були створені ще декілька партій. Власне карпатські русини і дали початок москвофільству, утворивши свою партію і задекларували, що літературною мовою не може служити мова народна-лише церковнословянська. А від них москвофільство поширилося на всю галичину (Так книжки пишуть)
Одним словом України тоді не було шоб до неї приєднатись, а коли зявилася вони все одно так і лишились руськими.
Може я не чітко написав або не зрозумів Вашої репліки. Серед партій, які створилися після 1848 основними були руська, русько-польська, русько-австрійська і москвофільська. Саме створення москвофільської започаткували карпатські русини (карпатороси).