Хто такі християни?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем demetris, 10 січ 2008.

1. Оленa

Оленa Well-Known Member

Коли блудний син дiйшов до дна, то його батько автоматично став винуватцем опущення чи може вiн перестав бути батьком? Люди грiшнi по своiй природi i Бог не винен у цьому, але Вiн чекає на своiх блудних синiв i весь суд вiддав Своєму Синовi, а не вам чи менi.

• Подобається Подобається x 3
  2. majolika

majolika Well-Known Member

Не підходить таке порівняння.
    Те саме із церквою - злочини, здіснені нею, протирічать самій ненасильницькій (і добровільній!) суті християнства - люби Бога і ближнього. Порушені фундаментальні принцити, завіщані Христом.
    я не претендую на роль судді. Але маю повне право на оцінку усіх дій, що стосуються мене. А особливо, коли питання зачіпляє добре ім'я Ісуса Христа.

• Подобається Подобається x 2
  3. Оленa

Оленa Well-Known Member

Люди дiяли як вважали за потрiбне, до чого тут Христос. Хiба Церква змiнила Христове вчення чи перекрутила Бiблiю? Ви вимагаєте вiд iнших iдеальностi нiби самi вже iдеальнi. Я нiкого з людей минулих столiть не вигороджую, просто думаю, якою я була б якби жила в тi часи i в тих умовах. Чесно скажу - не знаю. Але менi смердить, коли люди живучи в хороших умовах, судять те, чого не знають i не вiдчули на собi.

• Подобається Подобається x 5
  4. majolika

ще раз наголошую - не просто люди. Це була позиція церкви. Церкви, яка проголошує, що виступає від імені Христа.
    Різницю розумієте?

Так, саме так.
    Я нічого не вимагаю. Посто констатую факт.

До чого тут часи? Біблія одна на всі часи. Які б часи не були, ніхто, ніколи і нікому не давав права чинити зло, прикриваючись Богом.

А зло, вчинене вашою церквою вам не смердить? і не болить?.
    Дивина та й годі....

І мені не потрібно жити в якісь інші часи, щоб розуміти різницю між добром і злом.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

А ви не думали про те, що багато літератури про інквізицію написано ненависниками католицької церкви, що процентів 80-90, все це вигадка, яка немає історичних фактів, а просто: так прийнято.

6. majolika

не сперечаюсь, завжди будуть і вигадки. Але фактів теж предостатньо.
    Тоді 10-20% - то правда.
    На хлопський розум - якщо християний уб'є 100 людей - то гріх. А якщо десять людей, чи одного - це буде гріхом? Звичайно буде. Бо справа не у кількості, а у принципі.

7. Oxid

Oxid Well-Known Member

Абдурахмане, ви скоро віршами заговорите:), ви ліпше знайдіть ті документи, конкретні документи, де Папа вибачався за Інквізицію і за хрестові походи... Не треба ля-ля, Папа побачався саме за помилки і гріхи окремих членів Церкви...
    А хто заперечує існування інквізиції?
    Почитайте спочатку щось науково-популярне, але написане професіоналом-істориком
    http://www.unavoce.ru/library/hitchcock_inquisition.html
    А про гуманність інквізиції - то не моя думка, в позаминулому столітті був такий собі історик Генрі Чарльз Лі, про якого як про творця міфу про інквізицію пише Кара-Мурза
    http://www.kara-murza.ru/books/manipul/manipul38.htm
    Що ви знаєте про добро і зло? Якщо взяти медицину - зробити боляче хворому - зло чи добро? А якщо взяти суспільство - правоохоронні органи, армія - зло чи добро? Якщо суспільство залишити без нагляду, без влади - це добро чи зло? Відлупцювати неслухняну дитину - зло чи добро? Непротивлення злу - це добро? Церковний нагляд у вигляді інквізиції - поганий, але нецерковний - набагато гірший і кривавіший - згадайте Французьку революцію, чи події після Жовтневої революції... Ви спрощуєте Біблію, вкладаєте її у власну схему... А світ багатоманітний і навіть заплутаний...:preved:

8. Romko

Romko Дуже важлива персона

Точно....

• Подобається Подобається x 4
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Просто є багато стереотипів.
    Питання: хто приймав участь у інквізиції?
    І першу "ліпшу" відповідь ви почуєте: католицька церква. Але протестанстські церкви теж брали участь у тому. Про це ніхто нічого не каже. А може то були такі часи? Не виправдовую, Папа Римський вибачився. А як бути з іншими церквами? неважливо? Чому всі решту "святі"? Раніше, за крадійство відрізати руку було гуманно, бо ж не повісили, а зараз? Чому заступники відьом і чаклунів не згадують про діяння самих відьом і чаклунів, які тероризували насамперед саму владу і яка сама була ініціатором утворення інквізиції. Ну а яка влада не використовує церкву у своїх цілях?

---------- Додано в 00:47 ---------- Попередній допис був написаний в 00:42 ----------

Ніхто не читав того вибачення, а маніпулюють, хто як може. Народ вийшовший з совка, совком залишиться, там так вчили. Атеїстична пропаганда добре всілася в голови людям. А МП все це не без успіху підтримує.
    Доречі, сплав МП і компартії гірше всякої інквізиції... але хто то бачить?

• Подобається Подобається x 1
  10. majolika

гравюри 15 століття - підробка? інструменти катувань, що дійшли до нашого часу, історичні факти про массові вбивства "єретиків" (наприклад альбігойців, "відьм" і просто невгодних) теж підробка?

Читати вмію, думати - також.

давайте не змішувати все і купу. Світська вслада - це одне, церква - інше. Світська влада хай займається чим хоче - це не стосується до Христового вчення.
    Церква - це теократична інституція, яка повинна повністю підкорятися Божій владі. Справжня Церква керується Христом, чи не так? Отже все, що церква провадить, походить від Христа?

Покажіть мені в Біблії хоч слово про те, що на християнських провідників Ісус покладав завдання боротися з "єретиками" і знищувати їх? Чи іншим чином "Відлупцювати неслухняну дитину" ?

Я не спрощую, просто не ускладнюю. Бо куди ще простіше - виконувати заповіді Христа, а не займатися самоуправством

11. Saszko

Saszko Well-Known Member

Про все, що ви пишете, ви знаєте з совкових підручників і таких же газет. Ви хочете назвати абсолютною, повною і самодостатньою правдою той кавалочок інформації, пропущений через ваше сприйняття, котрий вам хтось дав.
    Я усвідомлюю, що в питаннях минулого мушу довіряти комусь. Усвідомлюю, що певні кола завжди мали певний зиск у викладі публіці інтерпретованої історії. І я не історик, часу і освіти не маю, щоб все розгребти. Тому вважаю невдячним ділом дивитись однозначно на когось через призму недостовірного неоднозначного викладу історії, якщо я можу дивитися зараз на конкретні справи. В наш час. І не оправдувати себе тим, про що майже нічого не знаю.

12. majolika

а ви знаєте? все, що ви зараз так упевнено коментуєте, ви знаєте з моєї голови? ні? ну то не приписуйте мені свої власні комплекси чи недовчення:)

Але -
    Навіть якщо полишити духовний аспект питання (хоч він є найважливішим, шкода, що мало хто це розуміє....), а залишити лише людський, то в мене виникає таке (риторичне?) питання:
    чому?
    ті самі люди, які на інших гілках засуджують сталінський террор,
    на цій гілці намагаються виправдовувати церковний террор - мовляв часи були інші, у мене вголові щось не ті і бла, бла, бла...?

13. Saszko

Saszko Well-Known Member

Крім романів про більшовицький терор є ще свідчення конкретних живих людей про те, як люди пропадали в чорних воронках. Той терор був не так давно і дослідити можна. Церковний терор... Обгрунтуйте, будь ласка. Скільки, ким засуджено до якого покарання, згідно з якими статтями яких нормативно-правових актів? Скільки вироків, що нас цікавлять було виконано? Якби хто дав мені авторитетну відповідь, я би задумався і оцінив би.

П.С. Мій попередній пост звернено не лише до Вас, пані Майоліка, а до всіх, хто вважає достатньою свою обізнаність по темі, щоб робити гучні заяви.

П.С. П.С. Я ж підкреслюю, що не знаю всієї правди, тому утримуююсь робити однозначні висновки.

14. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Пані Майоліка, а ви впевнені, що ті хто проводили інквізицію були насправді християнами? Я можу завтра себе оголосити буддистом, післязавтра кришнаїтом... Буду я ними? Звичайно, ні.
    Ось так і в середньовіччя - якийсь герцог мав три сини. Старший готувався прийняти герцогство, середній ставав військовий а найменший за традицією ставав священником, який швидко піднімався по ієрархічній драбині.
    Скажіть, кардинал Рішельє (а його Дюма показує дуже правдиво) був християнином? Не думаю. І ось такі решельє могли робити що хотіти - мали десятки коханок, посилали на смерть людей, які чимось їм не вгодили.
    Іноді вони ставали папами...
    В Євангелії є ясні критерії, хто такі християни. Головна умова - народження згори, віра в Ісуса Христа, яка виявляється в житті людини, плоди цієї людини. А такі люди не здатні на інквізицію, а весь суд віддають в руки Бога.

15. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Золоті слова.
    Середньовічна церква(духовенство) - це збір християн, чи ні?

16. majolika

впевнена якраз в протилежному :)
    абсолютно вірно.
    Але інквізицію вигадали і провадили не якісь нелюди самі по собі. Вони виконували розпорядження церкви. А як бути з цим? Якби церква була дійсно християнською, то вона була би не здатна на інквізицію?
    Якщо поміняти у вашому дописі слово людина на слово церква....

Однак, в першу чергу кожен за себе дасть відповідь Богу.

з вікіпедії

17. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

оце загнули!!!!! :))) То, на ваш погляд, Христос автоматично винен у гріхах, які коїть кожна людина окремо?!
    А Бог-Отець автоматично винен у тому, що створив людину і дав їй свобідну волю, давши таким чином можливість грішити, переступати Закон Божий?!
    В чому звинуватите Святого Духа, який "всюди єси і все наповняє"?

Яка різниця, ким прикривається демонічна натура?! Вона запросто може прикриватися Христом, Буддою, Магометом, Конфуцієм, Вішну, Св. Ап. Павлом, Андрієм Первозванним чи ще кимсь... і при цьому робити свою чорну справу.
    В англ. мові є прислів"я: "диявол, який цитує Біблію". Як не прикро, але у наш час то не дивина. Подивіться навколо: добре відомі всім політики, які видерлися на вершину владної піраміди, обдирають власний нарід і ходять до церкви (різних патріархатів, члени різних сектантських рухів і т.п.), начебто моляться, але при цьому не виконують ГОЛОВНОГО СВОГО ОБОВ"ЯЗКУ: НЕ ДІЮТЬ В ІНТЕРЕСАХ НАРОДУ, НЕ ВЕДУТЬ ЙОГО ДО ЩАСТЯ. Роблю висновок: вони навіть не знають, що таке ЩАСТЯ :sad:

Не церква винна у тих злочинах, які були, а конкретні люди із чорним серцем, які засліплені жадобою матеріальних насолод. Вони, носячи атрибути святості і прикриваючись ними, чинять ГРІХ. Ісус учив дивитися не на слова, а на справи.
    Якщо священик у якомусь селі обдирає парафію, то в цьому винен персонально Папа чи єпископ?!

між "вибачався" і "просив вибачення" є принципова різниця. 1 слово означає "просити пробачення у самого себе". Відповідно до норм літературного слововживання, рекомендується використовувати 2 словосполучення :)

ні, правильно зробив, що визнав ці помилки. Більше того, мине якихось 200-300 років і церква ще багато чого визнає :) але до того треба "підготувати" свідомість християн. Не все відразу.
    От би залізти у Ватиканську бібліотеку!!!!! :) Кажуть, там є цілий зал літератури, у якій розповідається, де ж був Ісус у період із 15 років до 30 :) Не знаєте, чому в Біблії про цей період ні слова, Абдурахмане? :))

18. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

ні, це була позиція людей, які обіймали керівні посади у церкві. Аналогія:
    гвинтівка у руках нападника (церква під проводом грішників) - це зло, у руках захисника рідного дому і сім"ї - це добро (навіть якщо він завалить кілька сотень нападників, поміж якими будуть і більш-менш добрі люди, в яких дома кіндери... вони не послухали голосу Істини, а послухали голос людини). Ось така "математика". І смерть тут жодного значення не має, бо душа вічна...

справжня - так, але ми в це слово можемо вкладати різні значення :) Якщо копнути глибше, то причиною всього є Господь :) Але за такими філософствуваннями я от зловив себе на думці, що коли б менше цим собі забивали голову, то більше б часу було на молитву :) Повторюся: ніж у руках гопа - це зло, ніж у руках господині, яка мусить щось різати для того, щоб зварити обід, - ДОБРО.
    Треба просто визнати, що церкву також можуть взяти під свій контроль демонічні натури, для них нема нічого святого.

а чого ви напосілился на церковний терор? у вас якісь особисті рахунки із церквою? :)
    Може, краще клеймити сектантів, які "розривають лоно єдиної церкви і ведуть наївних овець Божих у геєну вогненну"?

у народі кажуть: за деревами лісу не видно... гарне прислів"я для медитації... просто як японський сад, де 1 каменюку завжди не помічаєш... :)

---------- Додано в 02:15 ---------- Попередній допис був написаний в 02:10 ----------

якщо вас тоді не було, то, мабуть, ні... :haha:
    Але мене в школі вчили (а потім і я мав нагоду повчити трохи дітваків), що в кожному правилі є винятки... які, у свою чергу, є найкраим підтвердженням правила. Осильте цю мудрість!

19. Saszko

Saszko Well-Known Member

Це не підстава говорити, що Церква не є Церква. Я поставив конкертне запитання - Ви не дали відповіді.
    Ось копірнув чийсь коментар цитованої Вами статті із Обсуждения. При нагоді прочитайте ще й передостанній коментар в тому Обсуждении.

20. Oxid

Oxid Well-Known Member

На мій погляд, інквізитори дуже навіть потрібні Церкві, для самозбереження Церкви, в Церкві з"являються єресі, секти, напр догналівці чи ковпаківці - це тільки за останніх кілька років... А за 2000 - ого...:scratch_one-s_head:
    Без інквізиції, хрестоносців Церкви не було б, вона б не вижила, це був би якийсь у кращому випадку клуб Богословів-любителів, де кожен сам собі Церква, Біблія була б дефрагментована, та й невідомо чи дойшла б до наших часів... Християни - далеко не пацифісти. хоча є християни-пацифісти... "Не судіть, щоб і вас не судили" (Мт.7:1). Якщо абсолютизувати суть цього вірша, то може треба відмінити всякий закон і суд в суспільстві і в церкві... До чого це веде - до свавілля і анархії...:dntknw:
    Звичайно, так... Але є нюанси

а де твій аватар? :)