Хто придумав, що Бог дав людині волю? Яке джерело цього твердження? Я десь таке положення в Біблії чи це церковна наука?
А ви поставте зворотнє запитання. Ви можете вийти на вулицю і допустимо, вбити кота, а може зробити щось корисне. Хто вами керує? Ви самі вибираєте що робити.
В даному випадку, можна сказати, Бог дав людині волю. Але є ситуації та випадки, коли не можна стверджувати, що Бог дав людині волю. Наприклад, Бог не дав волю психічно хворій людині: https://credo.pro/2014/08/121835
Це просто. Маємо два варіанти: -Бог не дав людині волю. -Бог дав людині волю. Якщо Бог не дав людині волю, то вона як робот і від неї нічого не залежить. Людина не куштує забороненого плоду, бо в її програмі записано - не їсти. Не передбачено в програмі їсти плід і все. Людина себе поводить, як робот. І вона виконує тільки те, що передбачено у її програмі. Чи може така людина бути грішною? Ні! Адже все, що вона робить є лише Божа воля, котра закладена в її програмі життя. Якщо Бог дав людині волю, вона може робити багато речей на свій розсуд. Може їсти плід, а може не їсти. Може грішити, а може не грішити. Замість жорсткої програми робота Бог дав дві речі: волю вибору і правила поведінки - 10 Заповідей. А вкінці життя - відповідальність за порушення цих правил. Чому Бог так зробив? На мій погляд, тому, що напевно Йому не потрібні примітивні роботи. Йому потрібні самостійні особи, котрі, маючи власну волю, обирали Бога, могли любити Бога, бо це найвище почуття у світі.
Ви може пам'ятаєте шкільну геометрію, в якій багато теорем використовували метод доведення від протилежного. Мені так суб'єктивно думається, що ви хочете застосувати такий самий підхід при вирішенні цього питання. Але суть та природа цього питання є іншою, бо в даному питанні немає тільки двох чітких варіантів, як в тих геометричних теоремах. Є різні люди і є різні ситуації. Є ситуації, в яких є вибір між такими двома варіантами чи сценаріями. А є ситуації, в яких людина не має вибору варіантів або має багато виборів варіантів. Мені навіть тут важко описати всі варіанти, які можуть бути. Мені навіть тут важко описати всі типи людей, які можуть мати вибір, мати обмежений вибір варіантів чи взагалі не мати варіантів вибору. Моя думка така, що Бог не дав всім людям волю та у всіх ситуаціях.
У вашому запитанні передбачено два варіанти відповіді: або дав, або не дав. Кожна відповідь на кожне запитання напевно не є абсолютною і незаперечною. Ось просте запитання: У нас є війна? - Так є! А я вам приведу масу прикладів, де буде говоритись про те, що у нас нема війни. Наприклад: Якби у нас була б війна, у нас б був "стан війни" - юридичний термін, між іншим. Аргумент? Але все ж таки, правильна відповідь - У нас є війна. Чи Бог дав людині вільний вибір? Я не знаю, може є такі випадки, хоча навіть в час неминучої смерті в людині є вибір: бути з Богом, чи не бути з Богом. Може людина померла раптово і втратила свій шанс спасіння перед смертю. Та все ж правильна відповідь: Бог дав людині вибір. Якби це було не так, то людину б неможливо було звинуватити у гріхах.
Дурість, а не аргумент. У нас немає Закону про правовий режим стану війни. Натомість є лишень "воєнного стану".
Slav, ти бачиш різницю в темах, котрі ти наплодив? Хто придумав, що Бог дав людині волю? Чи дав Бог людині волю? Брехня, що Бог дав людині волю
Бог дав людині волю у межах закону, а диявіл поза законом. Живіть у законі - і Бог вас нагородить. Живіть поза законом - і матимете гріх та покарання.
Тоді нащо треба було забороняти їсти яблуко? Жили б собі в раю... Не їжте яблуко, бо помрете (не порушуйте закона -і живіть щасливо, без гріху, болячек і страждань) А, послухавщи диявола переступити закон - тепер живіть у гріху. Хто вірить в Ісуса і живе по законам Отця Небесного, той врятується - а решту він не признАє(. Це закон. А хто не виконує - той беззаконник, що виконує волю від диявола, а не Отця.
Ви пишете: Якщо би Бог дав волю ТІЛЬКИ в межах закону, то людина б апріорі не змогла з'їсти яблуко - це перше. Друге, диявол взагалі не може людині давати, чи не давати волю. Бог, як Творець людини, дав їй волю на все, але при тому всьому дав їй закон, правила - називайте, як хочете. Порушиш закон - буде гірше тобі. Не порушиш, буде тобі добре. От і все. От дивіться. Є два варіанти. 1. Бог заборонив людині їсти яблуко. Тобто, він показав це яблуко, але сказав, щоб його не їсти. Тобто дав можливість, але й дав закон. 2. Бог міг зробити так, щоб це яблуко було просто недоступне людині. Міг? Напевно міг. Ось тоді б виглядало так, що людина не мала вільного вибору. Бог просто позбавив людину вибору - нема яблука і все. Для чого Бог зробив саме так, як зробив? На мою думку, для Бога є важливе і цінне те по відношенню до людини, що людина, маючи можливість і вільну волю у виборі добра і зла, самостійно і свідомо обирала добро, тобто Божий закон. Богові не потрібні рОботи, яких би він запрограмував і вони чітко працювали по програмі. Чому? Бо це не той рівень, якого має досягти людина, щоб достойно стати наслідником Божого царства. Ще одна думка. Бог є творець всього. Він є Творцем добра і зла. Він володіє повністю цими поняттями. Так само людина повинна володіти цими поняттями. Володіти - це означає робити законня, маючи можливість робити беззаконня, але його не робити - так, як то було в раю. Адам жив в раю, чинив добро, але до пори до часу, поки не їв плід з дерева життя - порушив закон. Диявол не має у своєму володінні добра, він володіє лише злом.
Про це я багато писав раніше. Зокрема, що воля людини є дуже обмежена самою природою цієї людини і обставинами.
люди не знали про добро і зло до того часу , поки не порушили закон по волі диявола, вони не мали можливого самостійного вибору.. а потім так, пред людиною постав пожиттєвий вибір між злом і добром.
Є фізичні обмеження в силу того, що людина має фізичне тіло. Але у виборі між добром і злом людина вільна. І людина не завжди буде в тілі.
Де ви таке вИчитали? Почитайте це місце у Біблії. Диявол у вигляді змія не заставляв їсти яблуко з примусом. Він запропонував і навіть не Адаму, а жінці. Де тут воля диявола? Жінка мала вибір - не їсти? - Мала! Чоловік мав вибір - не їсти? - Мав! При тому, вони знали про заборону. Все відбувалося на рівні добровільного вибору, хоч хитро і підступно. Так, вони не знали суті зла. Але вони знали про заборону.
Достатньо звабити жінку, а та вже просто впора'ться з чоловіком. Я то вже пройшов... Врешті пішов від неї... Сумно, але не підкорився дияволу... І на краще) А от яким чином змусив жінку порушити закон, то невідомо... Змій може і гипнозом змусити поїсти яблуко... Я таке теж пройшов.... Коли завершив вірші "2012" за пару годин в якомусь дивному стані, відчуваючи себе тільки фізичним знаряддям для набіру слів та рифмуючи вірші. Враження дивовижні, але приємні. А один вірш був про безнадію... То через пару годин, під час сну, дуже кольнуло у лікоть і знов, як під гипнозом знищив той вірш з сайту. Всі мої допису засновані на моєму досвіді і відповідно тому, баченні біблії.