Хто є ближній?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Мих, 24 лют 2011.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

та при чому тут треба/нетреба.
    Ми обговорюємо хто є ближній і все. Саме визначення.

ви побачили на дорозі поранену людину і подумали: та... хай лежить собі. ви не є ближній. Але пройшовши трохи часу, подумали: все-таки тре допомогти і вернулися до нього. Ви стали ближнім. Але побабрашись коло нього подумали: я не дам ради, піду собі далі - ви перестали бути ближнім.

2. Saszko

Saszko Well-Known Member

:)
    Лук.
    І підвівсь ось законник один, і сказав, Його випробовуючи: Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути?
    26. Він же йому відказав: Що в Законі написано, як ти читаєш?
    27. А той відповів і сказав: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе.
    28. Він же йому відказав: Правильно ти відповів. Роби це, і будеш жити.

3. ovod

ovod Well-Known Member

аналогічно....
    і де ж тут визначення?

• Подобається Подобається x 1
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Супер! А тепер скажіть, хто є ваш ближній?

5. Saszko

Saszko Well-Known Member

Миху, я вже висловив своє розуміння. Ось мій допис. До речі не раз від кліриків чув, що ближній — це кожна людина.
    Розумієте, якщо самарянин поміг єврею, то він, самарянин, доводиться ближнім для єврея, отже єврей для самарянина також ближній автоматично (якшо пан А мені брат, тоя йому теж брат, така аналогія). Тобто кожна людина гіпотетично є ближнім для кожного. Поки ми не бачимось, не пересікаємось — ми ближні постільки, поскільки, але пересікшися в житті — ми зразу стаємо ближніми один одному. По любе.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тоді поясніть, що хотів Ісус показати наступною притчою:
    29. А той бажав сам себе виправдати, та й сказав до Ісуса: А хто то мій ближній?
    А Ісус відповів і промовив: Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону, і попався розбійникам, що обдерли його, і завдали йому рани, та й утекли, покинувши ледве живого його.
    Проходив випадком тією дорогою священик один, побачив його, і проминув.
    Так само й Левит надійшов на те місце, поглянув, і теж проминув.
    Проходив же там якийсь самарянин, та й натрапив на нього, і, побачивши, змилосердився.
    І він підійшов, і обв'язав йому рани, наливши оливи й вина. Потому його посадив на худобину власну, і приставив його до гостиниці, та й клопотався про нього.
    А другого дня, від'їжджавши, вийняв він два динарії, та й дав їх господареві й проказав: Заопікуйся ним, а як більше що витратиш, заплачу тобі, як вернуся.
    Котрий же з цих трьох на думку твою був ближній тому, хто попався розбійникам?
    А він відказав: Той, хто вчинив йому милість. Ісус же сказав йому: Іди, і роби так і ти!
    (Лк 10:30-37)

А ви кажете: ВСІ.

7. Saszko

Saszko Well-Known Member

Дивіться допис вище.

8. majolika

majolika Well-Known Member

так усі люди, по суті, наші ближні.
    "Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви. Бо в цьому Закон і Пророки."
    "А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе. На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки стоять"

• Подобається Подобається x 7
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

видно я вас не зовсім зрозумів, бо не знаю хто такі клірики.:)

Ну добре, а от:

так левит пересікнувся з пораненим і що?

Він міг стати ближнім, але не став.

А той самарянин, підійшов

Останнє редагування: 5 кві 2011
  10. Saszko

Saszko Well-Known Member

І левит ближній потерпілому. Але він мав вибір — допомогти чи не допомогти. От він не допоміг ближньому. А дехто ше може підійти і копнути ближнього. По любе всі ближні.
    Клірики — церковнослужителі. З грецької походит.

11. majolika

в констексті це запитання можна перефразувати - хто з цих трьох вчинив як справжній ближній, тобто по-любові (вчинив милість)
    тоді все стає зрозуміло.

• Подобається Подобається x 4
  12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я зрозумів, всі є ближні, але є ближні, що близько, а є ближні - дальні. Цікава теорія.

13. nixto

nixto Well-Known Member

Цікаво у вас тут завертається. Миху, донесу їхню мислю трохи з іншого боку. Кожна людина є образ і подоба Творця, а ще сказано будьте досконалі, як Отець ваш досконалий - тобто що? Бог є любов, а проява байдужості, ну аж ніяк не є рисою Отця, якого тре наслідувати.
    Чому питається Ісус вибрав ближнім ненависного для євреїв - самарянина?
    Можливо щоб зруйнувати наше мислення, де все ділиться на моє-твоє, то ми- то вони, ми правильні, крутіші-вони ні, тим самим породжуючи гордість, зводячи мури поділу, а це противне любові. Бог єднає в любові, а Сатана розділяє для неприязні. Думаю, що для справжнього християнина, ближнім являються всі. (навіть СЄ :) ) Да Сєрьожка, ви нє ослушалісь :)

• Подобається Подобається x 5
  14. Мих

Мих Дуже важлива персона

А всі є справжні християни? А якщо людина нехристиянин і зробила милість іншому, вона є ближня, чи ні?

А тому:

Котрий же з цих трьох на думку твою був ближній тому, хто попався розбійникам?
    А він відказав: Той, хто вчинив йому милість. Ісус же сказав йому: Іди, і роби так і ти!
    (Лк 10:30-37)

Дивіться. За часів до Христових всі євреї вважалися між собою ближніми, а тепер ви кажете: всі християни є ближні, а Ісус показав, що неважливо, чи ти юдей, ти можеш бути ближнім. Тому, необовязково тре бути християнином, щоб бути ближнім, та й не кожен християнин може бути ближнім.

Останнє редагування: 6 кві 2011
    • Подобається Подобається x 3
  15. majolika

для тогочасних ізраїльтян кожен член свого народу був ближнім (чи братом) по замовчуванню, тобто священник і левит були для побитого ближніми по крові, але не по духу. А самарянин, якого євреї ближнім не вважали, повів себе як справжній ближній.
    Кожна людина, яка прагне жити по духу закону, а не по букві, не ділитиме людей на ближніх і неближніх у виправдання своїє бездіяльності чи байдужості..

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Але ми ше не в раю і не кожна людина прагне жити по духу закону, ви згідні?

17. majolika

Звичайно.
    Але будемо робитимемо те, що залежить від нас.

18. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Гм.. є одна гарна ілюстрація до слова "потребуючий" і поняття "зробити боляче ближньому". :)
    Уривок з книги Р. Баха:
    В темноте внезапно что-то зашуршало, я взглянул на него.
    —Ты слышал?
    —Да. Похоже там кто-то есть... — Он поднялся и ушел в темноту. Внезапно он засмеялся и произнес имя, которое я не расслышал. — Все нормально, — сказал он, — нет, мы будем рады тебе... зачем тут стоять... пойдем, мы тебе действительно рады...
    Незнакомец отвечал с сильным акцентом, чем-то похожим на румынский.
    —Спасибо. Мне бы не хотелось вторгаться в вашу компанию.
    Вид человека, которого он привел к костру, был, как бы это сказать, несколько неожиданным для ночной поры в этих краях. В его облике было что-то волчье, пугающее. Гладко выбритый мужчина небольшого роста, в вечернем костюме и черной накидке с красной атласной подкладкой чувствовал себя на свету неуютно.
    —Я проходил мимо, — бормотал он. — Полем короче идти до моего дома...
    —Да ну... — Я видел, Шимода не верил этому человеку, знал, что он врет, и в то же время изо всех сил сдерживался, чтобы не расхохотаться. Я надеялся вскоре тоже все понять.
    —Устраивайтесь поудобнее, — предложил я. — Можем ли мы чем-нибудь помочь? — На самом деле у меня не было такого уж сильного желания помогать, но он так ежился, что мне хотелось, чтобы он хоть немного расслабился, если, конечно, сможет.
    Он посмотрел на меня с отчаянной улыбкой, от которой я похолодел. “Да, вы можете помочь мне. Мне это крайне необходимо, иначе я бы не попросил. Можно я попью вашей крови? Совсем чуть-чуть? Это моя пища; мне нужна человеческая кровь...”
    Может быть, во всем виноват акцент или я не понял его слов, но вскочил я на ноги быстрее, чем когда-либо за много последних лет, подняв в воздух целую кучу соломинок.
    Он отступил. Я не так уж мал, наверное, и вид у меня был угрожающим. Он отвернулся.
    —Сэр, простите меня! Простите. Пожалуйста, забудьте, что я говорил что-то о крови! Но понимаете...
    —Что-то вы там такое бормочете? — от испуга мой голос звучал очень яростно. — Какого черта вам надо, мистер? Я не знаю, кто вы такой, может вы вроде ВАМ-...
    Шимода оборвал меня до того, как я смог закончить это слово. Ричард, наш гость говорил, а ты его перебил. Пожалуйста, продолжайте, сэр; мой друг несколько нетерпелив.
    —Дональд, — сказал я, — этот тип...
    —Успокойся!
    Это настолько удивило меня, что я успокоился и с некоторым страхом вопросительно посмотрел на незнакомца, вытащенного из родной ему темноты на свет нашего костра.
    —Пожалуйста, поймите меня. Я не виноват, что родился вампиром. Не повезло. У меня мало друзей. Но мне необходимо немного свежей крови каждую ночь, или я чувствую страшную боль, а если не достать ее дольше, то я не могу жить! Пожалуйста, мне будет очень плохо, я умру, если вы не разрешите мне попить вашей крови... совсем немного, мне больше поллитра и не надо... — Он сделал шаг вперед, облизываясь, думая, что Шимода каким-то образом руководит мной и заставит меня подчиниться.
    —Еще один шаг и кровь обязательно будет, мистер. Если вы только прикоснетесь ко мне, вы умрете... — Я бы не убил его, но очень хотел связать, для начала, и уж потом продолжить наш разговор.
    Он, должно быть, поверил мне, поскольку остановился и вздохнул. А затем повернулся к Шимоде.
    —Ты доказал, что хотел?
    —Я думаю, да. Спасибо.
    Вампир посмотрел на меня, улыбнувшись, полностью расслабившись. Он наслаждался, как актер на сцене, когда представление окончилось.
    —Я не буду пить твою кровь, Ричард, — сказал он дружелюбно, на прекрасном английском, совсем без акцента. И прямо на глазах начал таять в воздухе, как будто внутри него выключился свет... Через пять секунд он исчез.
    Шимода опять подсел к костру.
    —Я очень рад, что ты только напугал его!
    Я все еще дрожал от избытка адреналина в крови, готовый к схватке с монстром.
    —Дон, я не уверен, что гожусь для этого. Может, ты лучше расскажешь мне, что тут происходит. Например, что... это было?
    —Это был вампир из Трансильвании, — сказал он с еще большим акцентом, чем говорило то чудище. — Или, если быть точным, это была мыслеформа вампира из Трансильвании. Если ты когда-нибудь захочешь рассказать о чем-нибудь, а тебе покажется, что тебя не слушают, сотвори им небольшую мыслеформочку, чтобы проиллюстрировать то, что ты хочешь сказать.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Фрезіє, не заставляйте старого Миха так багато читати:)

20. nixto

nixto Well-Known Member

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)