ограбити банк, стати терористом, зробити гріх... ми робимо тільки те на що спроможні... тільки не кажіть, що пишучи свої слова ви передбачали таку відповідь....
Кожен потребуючий тебе є твоїм ближнім. Якщо якийсь один чоловік є твій, тут актуальний ворог, який хоче тебе подолати, то не є тут твоїм ближнім, але якщо станеться так, що він буде переможений і буде потребувати твоєї помочі, то це вже твій ближній. Хоча, якщо не захоче прийняти від тебе допомоги, то ти не маєш насильно це робити, бо він є вільний у виборі. Самарянин і один чоловік не відомо в якому статусі взаємовідносин були. Якщо це був юдей, притча була би дуже упокорююча для слухачів Юдеїв. Ісусу не йшло за упокорення слухача а за науку для розважання кожному. Самарянин – став ближнім одному потребуючому чоловіку. Цілком невідомо, чи цей чоловік після допомоги почувся ближнім до нього і чи допоміг би йому в скрутному майбутньому. Священик і левіт також не відомо в якому статусі взаємовідносин були з цим одним чоловіком, вони просто не змогли, не бажали бути чи стати ближніми. В Законі під ближнім розумівся єдиноплемінник /Лев.19,16 і далі/ а до пришельця вимагалось любити його як самого себе /Лев.19,34 і далі/. В більшості, в народі приймалося перше.
Ловлю себе на тому, що шукаю ближніх десь дуже далеко від себе... І в той же час забуваєш, що поруч з тобою щодня знаходяться люди які постійно потребують твоєї допомоги. В першу чергу маю на увазі дітей, чоловіка, батьків і т.д. Ось їм стати ближнім чомусь буває важче ніж комусь, хто нам менше знайомий ...
Знаєте, це цілком не мусить бути варіант, що вже «петля на шиї» в когось..., що терміново допомагати... Кожен потребує досить простих виявів хоча уваги, симпатії, толерантності... Просто посміхнутися, спитати як ваша собачка називається, зими вже не буде, гарно виглядаєте, дякую за увагу, ви симпатична людина.... В кожному випадку це буде бажано почута правда. Досить радісно і приємно обом! З якогось разу ця людина сама наважиться сказати – ви дуже симпатичний! ---------- Додано в 13:24 ---------- Попередній допис був написаний в 13:10 ---------- А що це Ви Василю про «Душу» зацвірінчали, це же вигадка церковників! Людина не має жодної душі! – так ви попередньо проповідували? Що це ІстМат-ДіаМат збридилися Вам? Непослідовно і нехорошо як для вас. ---------- Додано в 13:36 ---------- Попередній допис був написаний в 13:24 ---------- Не смаркайтеся сентиментально! Ви цілком не можете бути Грішником! Гріх – це свідоме і добровільне переступлення закону Божого! Бога нема – то що ви збираєтеся порушувати? Кепсько у вас, дуже кепсько з загальною освітою. Хоча – не виявляйте, чого не знаєте. Не ганьбіть Атеїстів своїм «лікбезом»!
Доречі в суботу дивилась передачу/проповідь/роз’яснення одного священника про те хто ж то ближній і він сказав дуже цікаву фразу -
Так і я про те ж саме, але в першу чергу для тих хто поруч з тобою. Бо часом тільки вимагаєш уваги до себе, а про те щоб виявити простенькі знаки уваги і не памятаєш...
majolika Ви заостро екзальтуєтеся. А тут страшенно тонко! Якщо користуватись переважно Риторикою, то ми тут мало здобудемо. Визначення «ближнього для себе» чи «себе, як ближнього для когось» не можна будувати тільки на емоційно-моральному сприйнятті і трактуванні. Ми тут розмірковуємо про «ближнього» в категоріях Євангельських, то мусимо хоча непогано знати євангельське вчення Істини. «часто наші слухачі не хочуть нас чути.... Це неправда! » Ще і яка правда – мають право не хотіти....! «це ми не вміємо говорити до них на їхній мові...» То Ісус також – не вмів говорити?! «не вміємо стати по-справжньому близькою людиною» То Ісус – не вмів «стати по-справжньому близькою людиною»?!!! Ось Мих – витримавши час і дистанцію в недалеких суперечках дописувачів, в № 102 – 6/03 дав глибоке євангелічне бачення справи, і хто його зрозумів чи хоча клікнув + ? Тут з Михом – то «хто не вміє» чи «не хоче»? Я можу також погодити суперечливі точки теми дуже непогано, але якщо хтось захоче почути.
Хто заперечує це право? Якщо я хочу донести о людини якусь думку, то в першу чергу сама шукатиму слушних слів чи слушної нагоди це зробити, а не покладатиму на людину відповідальність за те, що вона не хоче мене слухати. Ви вмієте читати серця людей як Ісус? Чи хоч хтось із людей вміє? Ми можемо лише припускати. І лише надіятись, що все зрозуміли правильно. Я вважаю -якщо ви справді бажаєте наслідувати Ісуса, то в першу чергу будете шукати можливості в собі, а не звинувачувати ближніх в "глухоті". І, впевнена, не будете нав'язувати людині свою допомогу або своє світобачення, навіть якщо воно засноване на Біблії. прошу пана не встидатися
Сонечко наше! Це ви в якому сенсі? Чи далі в риториці, чи в самозахисті наступом, чи в злосливості, чи – просто нічого не хотіли зрозуміти з мого допису...? Хоча перепрошую, бо ніщо з цього до Вас не подібне, бо Ви дійсно дуже розумна і ерудована в знанні Святого Письма і трактуванні, де не читав Ваші дописи, то подивляв за Вашу мудрість у Дусі! Тут – просто не зрозумів нічого, що Ви хотіли контраргументувати. Те, що я висловив, це не мої особисті блукання думок, а відомі точки від богословів і гуманістичної психології.
А може питання не в тому хто є ближнім, хто ним має стати для нас, а в тому для кого ми зможемо і для кого готові стати саме ТИМ ближнім?
то маємо можливість виправлятися ,прощати, любити ближнього і робити добро. Цитата: Допис від Мих Полюби ближнього свого, як самого себе. А хто є ближній? У моєму дописі була повна моя думка, тільки Ви неперенесли повністю, хіба (прощати, любити ближнього і робити добро...), то не відповідь на те ,(що ми готові стати саме ТИМ ближнім?[/QUOTE]), так само , як і бути вдячним за готовність інших стати ближнім для нас... То хіба ми маємо любити тільки ворогів, щоб отримати нагороду,любити треба ВСІХ і прощати.
Я перепрошую, та все ж не зрозумів вашого допису і думки, бо все перемішано: мої дописи, ваші, можливо, ще когось.
E='Viktorina;828691']Цитата: Допис від Мих Полюби ближнього свого, як самого себе. А хто є ближній? БОГ є - любов,"Я буду знати ,що ви мої учні коли буде любов поміж вами", думаю "ближні" є ті, які не чинять зла,дотримуючись Заповідів Господніх,а таких на сьогоднішній день напевно не так вже й багато(із тими жахіттями, що творяться по всій земній кулі),Сьогодні Прощена Неділя, від завтра починається піст, то маємо можливість виправлятися ,прощати, любити ближнього і робити добро.[/QUOTE] Так я висловила свою думку на запитання, вашого допису,а потім відповіла на допис Допис від Coffe13 "А може питання не в тому хто є ближнім, хто ним має стати для нас, а в тому для кого ми зможемо і для кого готові стати саме ТИМ ближнім?Бо коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода?" То я підтвердила свою думку, хіба (прощати, любити ближнього і робити добро...), то не відповідь на те ,(що ми готові стати саме ТИМ ближнім?[/QUOTE]), так само , як і бути вдячним за готовність інших стати ближнім для нас... То хіба ми маємо любити тільки ворогів, щоб отримати нагороду,любити треба ВСІХ і прощати.
Не перенесла повністю, бо хтіла зосередитись саме на тому відрізку відповіді. І зараз виділю жирним те, на що звернула увагу і тоді. Любити, прощати і робити добро часом корисно не у відповідь і не з вдячності за щось, а просто так, навіть якщо у відповідь нічого не отримаєш.
"Возлюби" ближнього, ібо ближній "возлюбить" тебе і возрадується. На жаль часто бачимо саме такі стосунки між людьми.
Прошу, розгорніть і поясніть таку вашу думку. Щось нічого не можу зрозуміти ні в прямому тексті, ні євангелічному, ні переносному, ні «сленгу», а це може бути цікаве. ---------- Додано в 15:34 ---------- Попередній допис був написаний в 15:20 ---------- ABDURAKHMAN – а ви тут наприклад зверху, чи знизу, чи це вам нічого не міняє?
Анекдот. Прийшов чоловік до стоматолога і запитує: -скільки у вас коштує лікування одного зуба. а той відповідає: -Без болі - $50, а з біллю - $100. -О, мені без болі, бо не буде страждань і дешевше!!! Як тільки борова машинка добралася до нерва, пацієнт як крикне: -Болииииить! А лікар каже: -не кричіть, бо то вже буде за $100, тобто з біллю, а ви замовляли без - за 50! Так от, є той, хто потребує допомоги і є той, хто може допомогти. Перший може прийняти допомогу, а може й ні, другий може надати допомогу, а може не надати. І тут є чотири варіанти. Але, щоб потребуючий став ближнім, потрібна лише одна з чотирьох варіантів: Перший прийняв допомогу, а другий її надав. От тоді є ближній. В будь-якому іншому варіанті ближнього нема. Бо якщо ви захочете комусь надати допомогу, а він не приймає її, то який же він ближній? Або хтось захоче допогти вам у тому, у чому ви не потребуєте, то де тут ближній? Своїм навязливим бажанням допогти можна навіть образити людину. Тому я теж з вами не погоджуюсь. ---------- Додано в 17:35 ---------- Попередній допис був написаний в 17:32 ---------- Я думаю, що знизу, бо після того Абдурахман відправився в баню.
тобто, всіх, хто належать до трьох інших варіантів, не треба любити? мені зара всьо одно, я й так мало кого люблю але те, шо ви говорите, хіба християнство? радше Ваші особисті міркування