хто якої віри на форумі?...

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем duncan, 25 кві 2007.

1. Danilo

Danilo Well-Known Member

Відповідь: хто якої віри на форумі?... (коротко)

У другій половині XVI-першій половині XVII ст. европейські впливи на українсько-білоруських землях ширила також і Реформація, яка через Польщу проникла в місцеве суспільне життя. Багато зробив у цьому напрямку й П. Могила, київський православний митрополит, у душі прихильник католицької культури, якому вдалося на деякий час поставити православну церкву вище уніятської.
    Слід визнати, що ставлення до Берестейської Унії з точки зору „непрогресивності” її для розвитку національно-визвольного руху привело М. Грушевського до несхвальних у цілому оцінок Унії. З цих же міркувань він неґативно оцінював діяльність П. Могили, який, з його погляду, позбавляв українську громаду якого-небудь політичного чи національного проводу, хоч і зробив багато для піднесення української культури. Однак підкреслимо, що оцінки М. Грушевського не були ні упередженими, ні одновимірними, у всякому разі вони не були ворожими Українській Греко-Католицькій Церкві, як це інколи підносить католицька історіографія. Враховуючи ту обставину, що переговори з Папою Римським велись православними ієрархами конспіративно і мали характер клерикальної інтриґи, він кваліфікував їх як змову владик проти своєї віри і спільноти. На це вказував і верхівковий характер Берестейського собору владик-уніятів. М. Грушевський вважав правосильним з православної канонічної опінії лише православний собор. Два православних собори поклали початок розколу української церкви.
    Оцінюючи результати першого десятиріччя боротьби православних проти Унії, М. Грушевський уважав успішним культурно-літературний напрям, який привів до великих моральних здобутків. Українська громада дала реванш тим, хто засуджував її на національну смерть. Оскільки політична (головне парляментарна) боротьба тривких успіхів не мала, спольщення українців продовжувалось. Тому справа православної церкви здавалась безвихідною. Саме в цих умовах в обороні церковної справи стає козацтво, яке добивається відновлення православного єпископату України й Білорусі. 1621-1632 роки М. Грушевський називає десятиріччям вільної української церкви, організованої під „крилами христолюбного Запорозького воїнства”. Єдність народу в особі його політичного представника Запорізького війська з національною церквою була небаченою і продовжувалась до того часу, поки в XVIII ст. не була ліквідована церковна автономія Січі.
    Під впливом козацтва, його визвольного руху та союзу з православною цервою, яку воно взяло під свій захист, народилось українське барокко, у кращих архітектурних, живописних, літературних та музичних зразках якого в XVI-XVIII ст. можна бачити синтез европейської і східної (української національної) культур. Ще й у XVIII сторіччі, принаймні до ліквідації Січі, православ’я залишалось прапором боротьби за національно-культурне відродження. Тому твердження деяких авторів про генетичну несумісність православ’я і української ментальності не витримує перевірки історичною ретроспективою.
    Русифікаційна функція православної церкви в Україні яскраво почала проявлятись у ХІХ сторіччі, коли власне українська православна церква почала перетворюватись у російську. М. Грушевський говорить з цього приводу, що „батьківську” віру, яка в XVI-XVII ст. мала зв’язки з соціяльними й національними струнами народної психології, підмінено змосковщеною офіційною церквою „казьонщиною” та мертвеччиною. На Галичині ж в тім часі уніятська церква навпаки націоналізувалась і зв’язувалась із народним життям, з інтеліґенцією та з народними масами зв’язками не тільки релігійними, але й національними, культурними, політичними...
    Утворення і чотири сторіччя існування греко-католицької церкви в Україні іменують деколи як феноменальне явище української історії. На нашу думку, феномен цієї церкви полягає в тому, що з дестабілізуючого фактора української дійсності кінця XVI-XVII ст. вона змогла перетворитись на важливий чинник національного відродження і боротьби за незалежність. Ця воістину феноменальна трансформація значно прискорилась із переходом Східної Галичини, де Унія була прийнята найпізніше, до складу Австро-Угорщини із значно м’якшими політичними та світоглядно-релігійними умовами. До того ж, на відміну від Польщі, Австрія була европейською країною, яка вже вступила в епоху нової історії. Напевно, саме в той час посилилась европейська орієнтація греко-католицької церкви, заслуги якої перед українським національно-визвольним рухом ХХ сторіччя є незаперечними.

Леонід ТИМОШЕНКО

• Подобається Подобається x 2
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ого, Даниле! Я вже застарий так багато читати....

• Подобається Подобається x 1
  3. Danilo

Danilo Well-Known Member

:clapping: :no: :p +1 за гумор.

4. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

даділо, респект!..
    прочитав усе......
    чудова стаття, незалежно від кількості літер..... [​IMG]

вставлю свої три копійки.....
    головною причиною унії був занепад православ’я.....
    константинополь впав......
    патріархат майже розсипався.....
    ідеологами православ’я стали печерні монахи, на чолі з вишенським, які мало могли запропонувати людям, що шукали знань....

якби не петро могила не знаю-не знаю, чи існувало би православ’я на цих землях....

5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

головною причиною унії була українська національно-визвольна боротьба. "Якщо не можемо зробити з них рабів силою - зробимо з них рабів духом"

в середньому, по ваших дописах - це помітно...
    напевно6 слід таки ініціювати видання низки коміксів "українська історія в картинках" та "соціальна психологія в карикатурах"
    --
    Бідструп - геній, але думаю, і українські художники так змогли б...

6. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

не можу погодитися....
    ініціаторами були, у першу чергу, не католики, а православне духівництво, прогресивне західноукраїнське духівництво....

7. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

я також - типова українська зрада - коли верхівка, начхавши на нарід свій, заради особистих преференцій, купується на обіцянки... Які, до того всього, друга сторона й не думає виконувати...
    Це є особливість української зради - зазвичай вона (зрада) є безкорисна - тобто зрадник не отримує обіцяного...

8. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

А ось я незнаю...:no: (Або католик,або православна)

9. Полковник

Полковник миється в бані

А креститесь как?:cowboy:

10. zet

zet Дуже важлива персона

Мысленно.... :)

11. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Да вот незнаю,и так и так хорошо...

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Досить недалекоглядна думка, у вирі радянської ідеології. Совок живе у наших головах, нє?

13. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Просто получилось так,что родители у меня атеисты.Крестила меня бабушка,которая скоропостижно скончалась,не дожив до моего "мозгового" созревания.Помню одно:на вопрос "кто я по вероисповеданию-православная или католичка" (у нас тогда в школе ввели урок христианской этики),она мне ответила,что мы православные католики,от чего в моей голове "каши" стало еще больше...
    Но она посещала костел Юры,это ведь католический святой...

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ви безумовно католичка, бо всі католики є православними. Папа римський - головний православний католик....

15. Полковник

Полковник миється в бані

Хм, а я думал раньше, что те и другие Христиане....
    О как - значит я католический православник?
    Так, Мих, получается?
    Прикольно.:cowboy:

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

А ось так - ні.
    Хоча Ви якщо православний навіть РПЦ, то Ви є християнин.
    Полковнику, ми з Вами православні християни.

17. Полковник

Полковник миється в бані

Почему НАВИТЬ???? :D :D :D :D :D

18. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Ну как это,обьясните!!!Мне непонятно лишь одно:что такое правосланые-и что такое католики.Ведь если они називаются по-разному,значит и что-то должно их разделять?
    Мне не принципиально важно,я просто верю и баста!Но все таки...

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

забираю то слово "навіть".

Додано через 9 хвилин
    Пояснюю. Я вже десь про це писав.

слово "православний" - то є римського походження і це поняття ввів один з Пап Римських зразу після Вселенського Собору, на якому було признано ікони і Трійця остаточно. Там було навіть сказано, що в це не вірить є поза церквою. Це було знааачно раніше розколу апостольської Церкви (1054 рік) на декілька століть. Ті, що визнали Трійцю та ікони назвались Православні - тобто ті, що правильно славлять Бога.
    слово "католицький" є грецького походження, що означає всесвітній.
    У нашому розумінні католицький і православний є поняття ніби різне, але за суттю воно не є різне. І православна і католицька церкви є апостольськими, у них одинакові погляди на основні догми. Правда на цьому зараз багато спекуляцій.

20. D.M.

D.M. Well-Known Member

Мих, не заплутуйте людину. У сучасній мові слово "православні" вживається для позначення певної християнської конфесії. А католики - інша конфесія.

Слова бабусі могли означати дві речі: або вона Вас заплутувала так само, як Мих, або вона мала на увазі греко-католицьку (по-іншому уніатську) церкву, яка є частиною католицької і прихожани якої відрізняються від решти католиків (які називаються римо-католиками) лише обрядами та звичаями (ці обряди та звичаї, в свою чергу, майже збігаються з православними).

Відмінності між православ'ям і католицизмом зводяться в основному до того, що православ'я консервативніше, повільніше змінюється; але зате католицька церква ще з часів апостола Петра розвивалась у неперервному церковно-правовому полі, без переворотів.

а де твій аватар? :)