Хто як купував квартиру у Львові?

Тема у розділі 'Будівництво, ремонт, нерухомість і господарка', створена користувачем Liliann, 30 бер 2009.

Спонсор розділу - Енциклопедія новобудов: Енциклопедія новобудов
  1. Igorio

Igorio New Member

Друзі, а хто ще щось може написати про забудовника Квартал-плюс, Винники? Буду дуже вдячний. А втора прошу детальніше прокоментувати пост, Завчасно дякую.

2. Stropik

Stropik New Member

Це ангел твій Ваш охоронець завадив тобі Вам взяти в банку кредит, от я взяв в 2008, гривня впала і віддаю вдвічі більше:crazy:

Останнє редагування модератором: 12 лип 2011
  3. sawko

sawko New Member

Доброго дня всім форумчанам!Зацікавився питанням придбання квартири у Львові у новобудовах,зацікавила компанія БК "Нове місто",проект "Схід сонця".Можливо хтось цікавився цим проектом іподілиться інформацією про цього забудовника....дякую))

4. Tratata

Tratata New Member

Можу розказати з власного досвіду співпраці з цією фірмою - це просто жахливо. Недоліки:
    1. Невчасна здача житла, вони і не намагаються здавати швидше.
    2. Неповага керівників фірми до клієнтів.
    3. Неякісне виконання робіт як внутрішніх (штукатурка, стіни криві, вікна неякісні і неякісно встановлені, двері вхідні неякісні)так і зовнішніх (плитка на сходові клітці відпадає, хоча там ще ніхто не живе).
    4. Не має доїзду до будинків.
    6. Підключення газу, насосу до води, і всього що б мав зробити забудовник відбувається за власний кошт власників квартир.
    7. Відшкодування ніякого не має.
    А головне, що керівництво з того собі проблеми не робить, і не намагається щось покращити, виправити. о_О
    Тому моя порада, не знаю як справи з іншими новобудовами, а з Квартал Плюс справи не мати.:sad:

• Подобається Подобається x 1
  5. skole

skole Well-Known Member

Хотілось взнати більше інформації про торги арештованих квартир:

Імовірно, такі аукціони тримаються у секреті. Адже на них можна купити квартиру за безцінь можливо за 50 дол. кв. метр.

6. Vandamovna

Vandamovna New Member

Ми із чоловіком роздивлялися усі варіанти квартир: і в новобудовах, і в старому фонді. Навіть на пл. Ринок "заглядали". Шукали, в основному, ближній центр, щоб не дуже морально травмуватися (зараз живемо на вул. Стефаника). Новобудови дозволити собі може не кожен і ми не стали винятком:dntknw: Класти дерево на підлогу - дороге задоволення, а штучний ламінат я не хотіла. Були і ще різні нюанси, такі як те, що не працював ліфт і була недороблена прибудинкова територія. Мешканці самі потихеньку все доробляли...о_О Така ситуація була на вул. Юнаківа.
    Розглядали також новобудову на вул. Васильченка. Добре, що наші майстри відговорили від неї, бо, хто не в курсі, недалеко вигрібна яма в Грибовичах.

7. Zozylja

Zozylja New Member

Всім привіт!! Зараз наща сімя шукає житло, так як нас 3 дуже хочеться жити в 2-3 кімнатній квартирі. Так от багато моїх знайомих вже придбали собі житло і розповіли про такий досвід:
    1. Будьте обережні з ріелторами, вони не відповідають за порядність власника!!! Хочуть взяти тільки свій заробіток. Один чоловік вже договір підписав а потім дізнався що земля на якій стоїть новобудова не продана -- так ледве забрав завдаток!!!
    2. Як підписуєте договір про купівлю продаж попередній ВИМАГАЙТЕ такі документи:
    Свідоцтво про право властності, довідка з жеку (форма 3 та 4 хто прописаний є і був!!!) довідка з БТІ (тепер змінена, власник має її переробити), технічний паспорт, довідка з нотаріальної установи що квартира не знаходиться під забороною та якщо є неповнолітні діти(до 18 років не до 16!!!) -- дозвіл опікунської ради.
    3. Згідно з чинним законодавством колишній власник квартири може у судовому порядку повернути собі її і якщо ви оформили не по повній вартості --- то ви стали жертвою афери, подарували різницю аферистам. Суди Львова завалені такими справами і жодна з них не буде вирішена на користь людей які хотіли ОБМАНУТИ Державу, тобто заплатили менший податок!!! Будьте пильні!! не довіряйте ріелторам, не поспішайте укладати угоду не перевіривши квартиру самостійно!

---------- Додано в 18:05 ---------- Попередній допис був написаний в 18:00 ----------

колишній власник квартири до 15 років може в судовому порядку повернути собі квартиру (зокрема підкупивши лікарів ) наприклад принести довідку що в період продажу в нього сталась трагедія і рішення яке він прийняв не було свідоме. Якщо власник отримав квартиру в подарунок, спадок (або не пройшло ще 3 роки від того моменту як він є власником) - повернення квартири можливе лише на протязі 3 років.

---------- Додано в 18:06 ---------- Попередній допис був написаний в 18:05 ----------

Нажаль це все ми дізнались на приватній консультації з юристом а не від ріелторів....

---------- Додано в 18:09 ---------- Попередній допис був написаний в 18:06 ----------

Також знайте що діти сироти мають особливий захист в держави!!! Вони навіть після того як їх виписали з квартири до того моменту як ім виповниться 18 років мають право на власність. Можуть через суд повернути собі свою частку - це закон!!!

• Подобається Подобається x 3
  8. Teren

Teren Member

Zozylja, дуже дякую за інформацію! Я вже сам зіткнувся із всіма хитросплетіннями квартирного ринку. Наглі шахраї маклери і ріелтори дістали. Таке враження, що то якась змова проти простого обивателя: за яким оголошенням не зателефонуєш - 100% нарвешся на посередника, посередника посередника або посередника того другого, що посередник посередника! При цьому, розповідають про квартири, яких не існує в природі, розповідають про нереальні ціни - роблять все, щоб заманити клієнта.

Між іншим, оголошення у "Вашому магазині" - тільки від ріелторів, як би текст вас не переконував, що "без посередників". Газета безсовісно перепродує інформацію посередникам: так, після розміщення мною оголошення якісь мутні маклери почали телефонувати ще ДО виходу накладу і навіть до появи оголошення на сайті!

Так що якщо хтось продає 1-кім. кваритру у цегляному будинку в пристойному стані - зголошуйтеся у приват. Зрештою, не може ж бути, щоб взагалі не було ніяких шансів придбати квартиру не через посередників!

9. yavallya

yavallya New Member

треба на телефонний дзвінок зразу казати про свої наміри, типу того, що посереднику я платити не буду за послуги в будь-якому випадку, то вони бачать, що справа безперспективна і не витрачають на вас час. Ми так робили, коли шукали де орендувати квартиру. З досвіду скажу- працює безвідказно. Взагалі-то http://s-nami.com.ua/interest/371/ ось це посилання буде доречним всім нам, тут описується реальний і перевіриний досвід психологічної протидії ріелторам і посередникам. Не секрет, що вже кілька років поспіль вони кількома агенствами нерухомості ведуть одного клієнта до продажі, і ділять свої комісійні. Бо нема попиту на житло. Тому кому цікаво як зіграти на їх слабкостях і поставити себе у виграшну ситуацію є напрацювання івано-франківських журналістів

Останнє редагування: 16 тра 2012
  10. dimalozz

dimalozz Member

Можете пробувати, звичайно, але це все дуже наївно. На будь-які ваші "придирки" до якості квартири у продавця завжди є залізний аргумент, ну наприклад:
    — Кажете, що стіни не утеплені, вікна погані, і проводка стара алюмінієва, і сантехніка гнила? Я знаю! Але знижки не буде бо це вже враховано в ціні, якби все було ідеально то ціна була би в два рази вища.
    І що ви на то зможете відповісти? Скажете, що є аналогічні або кращі пропозиції за меншу ціну — вам не повірять, бо чому ж тоді до їхньої квартири пристали, якщо є вигідніші варіанти?
    Хоча бувають і справді штучно накручені ціни, які завідомо розраховані на те, щоб можна було "ще поторгуватися" та "зробити знижку", тож пробувати торгуватися мабуть треба.

Ще раджу не надіятися знайти квартиру просто по телефону, обов‘язково ходіть і розглядайте різні пропозиції вживу - наберетеся якраз того досвіду, який буде потрібен, щоб адекватно оцінити майбутній товар. Заодно чіткіше для себе сформулюєте критерії того, що вам треба, поповните ваш список питань, які можна буде уточнити зразу по телефону.

• Подобається Подобається x 2
  11. Teren

Teren Member

Пропоную дискусію спрямувати у дещо інше русло: які є способи оминути всюдисущих посередників? Оскільки із середнього чеку у 50-60 тис. $ вони мають до 5% (або й більше, якщо взують клієнта на ціну), то ідеться про тисячі у.о. по кожній оборудці, які платяться невідомо за що (жодних гарантій ріелтор не надає і відповідальності для нього не передбачається).

На мою думку, причин для існування ріелторів дві:
    1) певна (не завжди реальна, іноді, як доводилось чути, чисто ілюзорна) гарантія супроводу угоди: щодо безпеки, документального оформлення тощо;
    2) небажання власників самостійно займатися пошуком покупців (зрештою, їм байдуже, оскільки послугу, яку отримує власник, оплачує покупець).

Другу проблему, як видається, вирішити простіше: шляхом такого собі директ-маркетингу: розміщенням оголошень на дошках у цікавому вам районі, розмовам із мешканцями (типу, якщо ваш сусід/знайомий/родич продає - ось мої контакти), навіть роздрукувати із 1000 візиток чи маленьких буклетів не потягне більше, ніж на 150 грн. (їх можна вкидати у поштові скриньки - як би не тупо це виглядало, але може "вистрелити" або ж лишати на "самостійну розборку" мешканцями). Ті ж форуми як середовище спілування я б не відкидав (так, один варіант із житлом вже вдалося найти саме таким чином - суттєво дешевше). [якщо хтось може предметно розкритикувати вищенаведений абзац - прошу дуже]

От як бути із першою проблемою? На жаль, я дещо далекий як від юридичної сфери, а практика ведення ділових переговорів не поможе, оскільки стосується сфери b2b, де все зовсім інакше, отож слабо розумію, яким має бути алгоритм дій. По логіці, перше, що слід зробити - взнати, чи не аферист твій контрагент, друге - упевнити його, що ти не аферист. Щодо першого, чув, що квартири на предмет наявності у заставі чи прописки малолітніх або зеків перевіряють у нотаріальних конторах. Щодо особи продавця, думаю, наша доблесна міліція за певну платню могла б надати таку інформацію (принаймні, чи не притягався) і чи має якусь негативну кредитну історію (що збільшує шанси на потенційне шахрайство). Десь такі думки, як то кажуть, на хлопський, юридично непідкований, розум.

12. Levko

Levko Well-Known Member

Можна і без посередників.
    Ми, до речі, купляли взагалі без посередників.
    Побачили в газеті оголошення, прийшли подивилися на квартиру, поговорили з господарями, домовилися про ціну, далі нотаріус, банк і квартира наша... Не можу сказати, що не переживали, дуже переживали, бо також наслухалися багато страхіть про шахрайство в цій сфері. Але, слава Богу, все пройшло класно! Самі навіть не сподівалися, що так легко можна купити квартиру!

• Подобається Подобається x 3
  13. Teren

Teren Member

Пане Levko, думаю, що озвучу мрію сотень львів"ян (і не тільки), що є читачами даного форуму і планують змінювати або винаймати житло: однією із причин існування посередників є переконання, що сфера продажу нерухомості єозна якою складною і без компетентної людини (нахлібника-маклера) у ній робити нічого. Якщо Вам не було б складно, коротенько охарактеризувати необхідні етапи проведення угоди, тобто, поділитися коротенькою "вижимкою" свого практичного досвіду із придбання квартри. Думаю, така інформація може допомогти величезній кількості людей. Бо, по правді, саме брак достовірної інформації штовхає людей звертатисядо посередницьких структур.

Сподіваюсь, що спільними зусиллями дописувачів, можна буде у цій гілці сформувати алгоритм пошуку квартири, перевірки та укладання угоди самостійно, без того, щоб платити ріелторам немалі гроші невідомо за що.

14. Joll

Joll Well-Known Member

Ми з чоловіком займалися пошуком квартири понад рік часу. Намагалися шукати і через посередників, і самим. Пошук ускладнював той факт, що нам була потрібна квартира саме у певному районі, у певних будинках (яких було небагато - 8-10) і бажано на невисокому поверсі. Новобудови одразу відпали, так як:

1) у них ціна двокімнатної дорівнювала ціні трьохкімнатної у старому житловому фонді;
    2) усі нормальні квартири були вже заселені і продані, залишилися лише або перший, або останні 2 поверхи (8-й і 9-й).

Як на зло, із потрібного нам старого фонду ніхто нічого не продавав; у такій ситуації ніяких маклер тобі не допоможе. Тож ми вирішили діяти самотужки.

Перше, що ми зробили і що нам таки допомогло, це написання оголошення про купівлю. У цьому були свої особливості.

По-перше, оголошення ми не набирали на комп"ютері, а писали вручну - як показує практика, писаним від руки оголошенням люди більше вірять, аніж надрукованим. Це, звичайно, геморойно писати з 20 оголошень вручну, однак у подальшому це таки дало свій ефект.

По-друге, у оголошення мають бути стандатні вимоги до бажаного житла: уточнення лише звужують коло потенційних продавців мало не вдвічі. Ясна річ, ви маєте свої вимоги до житла (поверх, стан і т.п.), однак у процесі пошуків, якщо при оглядинах житло більш-менш вам підходить, то на деякі нюанси можна і махнути рукою (вищий-нижчий поверх, наприклад). Коли квартира справді впадає вам у око, другорядні речі можна упустити.

Для прикладу, ми писали оголошення такого типу:
    "Куплю 3-х кімнатну квартиру у Вашому будинку у будь-якому стані. Без посередників. Терміново. Тел.: 067 000 00 00".

Згодом нам передзвонив один чоловік, який збирався продавати квартиру без посередників. У якийсь момент ми були згодні її купити, вона нам підійшла, однак зупинилися таки на варіанті, про який йтиметься далі.

Другий цілком реальний спосіб - це так зване "сарафанне радіо". Одним словом, треба питати знайомих, знайомих знайомих, родичів, їхніх сусідів, колег по роботі, вчителів ваших дітей, вихователів у садку, двірників у вашому подвір"ї, і так далі. Такий нетвокінг спочатку здаватиметься пустою тратою часу на спілкування та знайомства із невідомими, а може й не дуже приємними людьми, які не дуже сприйматимуть те, чого ви від них хочете. Однак ця практика зав"язувати знайомства є дуже прийнятною для нашого суспільства (пам"ятаєте, як за Союзу люди намагалися заводити корисні знайомства на зразок знайомого завідуючого магазину, завкафедри в універистеті, директора автомайстерні) насправді рано чи пізно таки дає свої плоди. Саме таким способом ми й знайшли людину, у якої зараз й купуємо квартиру.

Ще один спосіб формування бази даних потенційного житла - це ретельне відслідковування усіх пропозицій, які подають у "Вашому магазині" чи подібних сайтах. Я, наприклад, моніторила все, що підходило під мої запити у окремі вордівські файли, записувала дату виходу газети чи пубілкації на сайті, і згодом, коли пропозиція вже не публікувалась у Інтернеті чи газеті, передзвонювала по раніше записаних номерах і дізнавалась все, що мене цікавило. Це теж дає свій ефект: якщо квартира тривалий час у продажі, клієнтів на неї немає, то існує великий шанс, що покупець знизить ціну на кілька тисяч (як правило, ціна падає від 1,5 до 3 тисяч).

Тому, як на мене, купити квартиру без посередників у Львові дуже навіть можна. Потрібна лише витримка, постійний пошук, моніторинг преси та Інтернет-пропозицій та добре налагоджений нетвокінг із широким колом людей ;).

• Подобається Подобається x 4
  15. Levko

Levko Well-Known Member

Навіть не знаю, що вам сказати на рахунок досвіду, бо досвіду як такого і не було. Знайшли в газеті ("Львівські оголошення" здається називалася) 2 оголошення, котрі припали до душі, пішли глянули на одну, квартиру- ніби сподобалася, але вирішили, ще глянути на другу- друга виявилася кращою. Відразу на оглядинах домовилися з господарями чітко про ціну, домовилися про день, коли підемо до нотаріуса, та й все. Сама процедура з оформленням документів і передачею грошей зайняла десь півдня.
    Ми і самі були здивовані, що все так просто відбулося. Це дійсно був подарунок від Бога для нас!

• Подобається Подобається x 5
  16. Teren

Teren Member

Joll: дякую, дуже толково (сподобалось про рукописні оголошення - обов"язково застосую), а також про метод відбору квартир, що довго стоять на продажу. Я думаю, що ми з Вами (оскільки одночасно знаходимось на стадії придбання нового житла) можемо вести таку собі "он-лайн-трансляцію" (доки усі нюанси процесу будуть свіжими у пам"яті). Сподіваюсь, наш досвід зможе пригодитись людям.

17. dimalozz

dimalozz Member

Воно-то звичайно правильно в теорії, але проблема в тому, що агенти роблять все те саме!
    Якщо дядько продає хату і хоче вийти напряму на покупців, то він не буде дзвонити по оголошеннях на стовбах оскільки 19 із 20 написали ті ж самі агенти, що у вашому магазині. Там же всюди написано "молода сім‘я придбає 1-2 квартиру і тд." а по факту якщо подзвонить, то його зразу ж занесуть в базу. Точно так само атака ведеться на інший фронт: у оголошеннях пишуть, що квартира продається начебто без посередників, а коли зателефонуєте, то вас тупо садять на гачок... Хоч бери з телефона-автомата телефонуй...

Я бачу один теоретичний вихід з ситуації — зробити ресурс, на якому покупці та продавці зможуть знайомитись між собою напряму. Але його знову ж таки потрібно буде захищати від вторгнень посередників, мабуть за допомогою жорсткої модерації, як це втілити на практиці та, головне, чи будуть самі продавці зацікавлені в тому — невідомо... А якщо такий ресурс не буде масовим, то толку буде мало, оскільки мало шансів покупцю знайти те що йому треба якщо є тільки 3-4 пропозиції... От якби хоч половину ринку охопити, тоді це була би бомба. Рієлторам хіба що залишиться одне — наймати хакерів чи кілерів...

Перечитайте тему, проблема в тому, що чим далі, тим менш совісно працює Система... Ціла гора фіктивних оголошень! Телефонуєте про одне, а вам підсовують інше. Реально рієлтор має наприклад 3 пропозиції, а по оголошеннях вони розписані як 10 різніх.. міняють назви вулиць на бічні, поверхи, тексти оголошень, тощо.. Часто навіть реальні ринкові пропозиції ще дуже довгий час передруковуються в оголошеннях, хоча квартира вже давним-давно продана — для них головне, щоб ви до них зателефонували, а там вже закрутиться: "Ой, ви знаєте, цю квартиру буквально вчора купили, але в нас ще є дуже хороші пропозиції.." — і починається...

18. Joll

Joll Well-Known Member

Нема за що, Teren ;). Думаю, насправді чимало людей зараз перебуває у схожій з нами ситуації - коли треба знайти житло і невідомо, від чого слід відштовхуватися, щоб процес пішов.

Розумієте, якщо підійти творчо до питання, сформувати лаконічне та нетипове оголошення і написати його вручну, це не буде так кидатися у очі, ніж стандартне надруковане оголошення. Люди ще здатні вірити старим добрим способам - ручці і паперу. Більшості ріелторів не вистачає розумі чи винахідливості, ніж на написання одного речення та його роздрук на принтері.

Стосовно ресурсу, на якому б покупці і продавці знаходили одне одного - думаю, у даному випадку він би був не вигідним певним колам осіб, що якраз і займаються нерухомістю :pardon:.

Тим більше, ви випускаєте із поля зору такий важливий сегмент продавців, як пенсіонери, яким треба, скажімо, продати більшу квартиру і купити меншу. Пенсіонери здебільшого Інтернетом не користуються, а звертають увагу якраз і на такі нетипові писані вручну оголошення. Принаймні у нас так і вийшло: відгукнулися четверо людей літнього віку, які хотіли продати квартиру без посередників і таким самим способом шукали собі клієнтів (шукали оголошення про бажану купівлю, не афішуючи себе і своє житло).

---------- Додано в 20:18 ---------- Попередній допис був написаний в 20:12 ----------

До поста, який я писала вище.

Ще один важливий нюанс: на ринку житла, як і у інших сферах, існує поняття сезонності. Тобто є час, коли можна і треба продавати квартиру і купувати теж, а є сезони, коли люди нічого не купують і не продають. Пік сезону припадає на середину-кінець весни – тоді люди, відсвяткувавши Паску та травневі вихідні, перед початком сезону літніх відпусток починають активно цікавитися пошуком житла.

Цей період, в залежності від року (раніше чи пізніше випадають свята, Паска), може тривати від кількох тижнів до місяця-півтора; далі, як правило, починається літо і всі роз’їжджаються. Восени, після закінчення канікул, люди теж пожвавлюються і можуть з’являтися пропозиції; це триває десь до середини чи кінця жовтня. Зима ж – це мертвий сезон (січень взагалі випадає, у грудні теж багато свят та людей більше цікавить завершення робочого року, аніж пошук житла).

Стосовно цінової політики. Ціни на житло, як і курси валют, теж трохи змінюються в залежності від пори року. Наприклад, весною квартири дешевшають, а ближче до осені ціна починає повзти догори. Якщо прив"язати це до тенденцій нашої країни, то я прогнозую, що на осінь після виборів ціни знову зростатимуть, так як прогнозується спад гривні.

19. Teren

Teren Member

Цікава інформація щодо сезонності - варто усім взяти на замітку. Думаю, в несезон можна говорити із особливо зголоднілими маклерами про більш прийнятні умови співпраці, та і по ціні, думаю, можна диктувати свої умови.

Щодо зростання цін - якщо гривня впаде, то знизиться купівельна спроможність населення, яке додохи отримує у нац. валюті, отже, ціни мали б навпаки, падати (чи я чогось не враховую?), інакше стояти тим квартирам непроданими і пилом припадати. А по-друге, падіння гривні, як і в 2008-му, вдарить по інвалютних "кредитниках", так що банки (є на це шанси) рятуватимуть власну ліквідність, спихаючи заставні хати (правда, був колись якийсь мораторій, яким заборонялось відчужувати житло за борги, не знаю, чи він чинний ще). Оскільки у 2008 р. банки не заморочувались ціною (головне, ШВИДКО відбити гроші за неповернений кредит), мали б бути шанси на поторення ситцації і загальне зниження цін.

З іншого боку, кваритра вже майже не є предметом спекулятивної купівлі-продажу, як до кризи, так що на суттєве зниження цін внаслідок розорення спекулянтів і закривання ними любою ціною кредитів, сподіватися теж не слід. НМСД.

20. giperon

giperon Member

:biggrin:
    Економічні каламбури українською :cofee:

а де твій аватар? :)