Хто дійсно Бог ?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем harmony, 19 вер 2008.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Ну, це ви вже легко пересмикуєте. Бо Ісус не є ім'я унікальне. У нас також кажуть Марія, а не Міріам. Тому зміна цього імені відповідно до мови не є проблемою, імхо.
    Щодо імені Бога, то його бажано не вживати взагалі. Саме тому перекладачі старалися заміняти його на щось схоже до Ельогім, Ельогай. Із шанобливого до нього ставлення.

Це багато мов? Я говорила про різні мови, слов'янські та германо-романські. :)))

До речі, щодо вживання саме Ягве у Франковій статті ви теж не прокоментували. :)

• Подобається Подобається x 1
  2. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Чому не вживати? Євреї повсякденно вживали імя Бога, і лише потім у них виникла заборона на вдивання цього імені. Важливість вживання імені постійно підкреслюється як встарому так і новому заповіті.Перекладачі ж стали заручниками традиції. Думаю якщо Богу було б важливе збереженя точної вимови він би подбав про це, натомість точнав имова імені предмет дискусій для мовознавців. Я згоден що імя Ісус не унікальне, але його перклад не Спаситель, а Єгова є спасіння, Імя бога частов вживалось в іменах людей, географічних назавах. Звичайно що при адаптації цих назв доі нщих мов вони викривлювались. Саме аналізуючи імена та назви до яких ходило імя бога науковці намагаються встановити його точне звучання.

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

для всіх може і втрачено, але не треба забувати, що серед євреїв Боже Ім"я знав Мойсей і його послідовники. Імя трималось в таєниці і проголошувалось раз на рік в синагогах равином і то неголосно.
    Не виключено, що так все й залишилося. Імя проголошувалось з пошаною і дуже рідко, на відміну від сьогодення, коли Боже Імя говорять навіть для прославлення і утвердження організації.

І хто вам таке наговорив? о_О

Останнє редагування модератором: 19 лют 2009
  4. Сергій аспірант

існують документи та листи давніх євреїв які підтверджують що імя вживалось при привітаннях, описане вами ставлення до імені виникло значно пізніше, янаводив цитати які свідчать про необхідність вживати
    імя бога.
    [
    Я сам знаходив в перекладі Огієнка імя Єгова, якщо ви уважно перечитаєте книгу вихід то знайдете його

і ще питання коли на вашу думку зявились равини та синагоги?

5. Liliyah Romanova

Миху, візьміть Біблію Огієнка й перевірте Вих.15:3.

6. Сергій аспірант

окрім 15,3 імя Єгова вживаєтьсяі в декількох інших місцях.
    тільки коли знайдете пане Мих, не переконуйте що ваша біблія видана Свідками Єгови -)))))-))))-)))

7. Liliyah Romanova

Знайшла ще таке.

15 І збудував Мойсей жертівника, і назвав ім'я йому: Єгова-Ніссі.
    (Вих.17:15)
    24 І Гедеон збудував там жертівника для Господа, і назвав ім'я йому: Єгова-Шалом. Він іще є аж до цього дня в Офрі Авіезеровій.
    (Суд.6:24)

Інших немає. Лише тричі.

8. консультант

консультант Дуже важлива персона

Прошу процитувати мені щось на рахунок Єгови з Нового Завіту.

9. Сергій аспірант

в Новому завіті імя бога вживається в імені Алілуя. а також є багато цитат із старого завіту де згадується імя

в інших вжиті слова Господь, Бог, Вічний тощо в єврейському тексті тетраграма зустрічається близько 7000 разів. Цікаво чому перекладач не вживав імя Єгоова а усіх місцях де воно вживається
    на цій зсилці зручна програма для порівнняння перекладів http://bqt.ru/Glavnaja

Останнє редагування модератором: 19 лют 2009
  10. консультант

Там крім Алілуя, є багато чого. Мене не цікавить на даний час ні "Алілуя", ні Старий Завіт. Процитуйте, де згадується ім"я Єгови в Новому Завіті?

11. Сергій аспірант

Аллилуйя — транслитерация древнееврейского выражения халелу-Йа’х, означающего «восхваляйте Иаг».

Иаг — поэтическая краткая форма имени Бога, Иегова. Она появляется в Библии более 50 раз, часто как часть выражения «аллилуйя».

12. консультант

Це теорія СЄ, в Біблії про це не сказано.
    А чому не вважати на слідуюче: “Алілуя, алілуя, алілуя”: . Слово “алілуя” має, як і слово “амінь” єврейське мовне походження, і в своєму прямому перекладі означає “хваліть Господа”.
    Добре, запитаю, ще раз. Чому Ви зупинились на Імені Єгова? В Старому Завіті згадується не тільки про нього. Там є кільканадцять: Ел, Еліон, Елоаг, Елогім, Шаддай, Адонай, Ягве (Єгова) й Саваот.

13. Сергій аспірант

Библейский словарь Вихлянцева В.П.
    аллилуия

аллилуия (евр. хвалите Иегову) (1Пар 16.36; Пс 103.35; 104.45; 105.48; 112.9; 115.10; 116.2; Отк 19.1,3,6) - восклицание радости и хвалы Богу (Отк 19.5), которое употреблялось евреями во всех хвалебных псалмах и славословиях.

В Еврейских Писаниях используются многочисленные слова, например Всемогущий, Создатель, Отец и Господь. Однако чаще всего Бог называется своим личным именем. Несомненно, воля Бога состоит в том, чтобы мы употребляли его имя. Вот список слов появляющихся в Еврейских Писаниях
    Иегова — 6 973 раза
    Бог — 2 605 раз
    Всемогущий — 48 раз
    Господь — 40 раз
    Творец — 25 раз
    Создатель — 7 раз
    Отец — 7 раз
    Ветхий днями — 3 раза
    Великий Наставник — 2 раза

14. консультант

Ви не відповіли на питання.

15. Сергій аспірант

я навів вам факти, ваша справа зробити висновки

16. консультант

Фатів не бачу, одні відмазки нічим не обгрунтовані. А тепер поясніть, куди подівся Саваот, чому Ви за нього забули, адже Він говорив: Твоє Ім'я нехай буде міцне, і нехай буде велике аж навіки, щоб казали: Господь Саваот, Бог Ізраїлів Бог для Ізраїля"

17. Сергій аспірант

я вжеписа що тетраграму заміняють словом Господь,
    Саваот, Вічний Господь - лише титули

18. консультант

А Вам не здається, що тими всіма вигадками, люди тільки збиваються з правильної дороги. Навіщо Вам це все? Читайте, що написано в Біблії:" Оце написав я до вас, що віруєте в Ім"я Божого Сина, щоб ви знали, що ви, віруючи в Ім"я Божого Сина, маєте вічне життя".- 1.Ів. 5.13. Нафіга мені ті всі менінгіти, що Ви пишете?
    Ви хочете здобути вічне життя? Думаю, що хочете. Хочу і я і всі решта такі як ми. То чому не робити так, як вчив Ісус, а не займатись самообманом. Чорним по білому написано: Читайте, що написано в Біблії:" віруючи в Ім"я Божого Сина, маєте вічне життя".- 1.Ів. 5.13, що ще потрібно людині?

19. Сергій аспірант

я дам вам відповідь наступного тижня

20. Liliyah Romanova

імхо, Й'ах до Яхве чи Ягве ближче, ніж до Єгова.

У Новому Завіті Христос каже "Я є". А це і є ім'я Бога. Тому люди падуть на коліна, це ім'я почувши. :)

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)