Последний тост Я пью за разоренный дом, За злую жизнь мою, За одиночество вдвоем, И за тебя я пью,— За ложь меня предавших губ, За мертвый холод глаз, За то, что мир жесток и груб, За то, что Бог не спас.
Ахматова..це ж класика....і..настільки..класно...:rose: А це? Добрий ранок, моя одинокосте! Холод холоду. Тиша тиш. Циклопічною одинокістю Небо дивиться на Париж. Моя муко, ти ходиш по грані! Вчора був я король королів. А сьогодні попіл згорання Осідає на жар кольорів. Мертві барви. О руки-митарі! На мольбертах розп‘ятий світ. Я – надгроб‘я на цьому цвинтарі. Кипариси горять в небозвід. Небо глухо набрязкло грозою. Вигинаються пензлів хорти. Чорним струсом палеозою переламано горам хребти. Струменіє моє склепіння. Я пастух. Я дерева пасу. В кишенях дня, Залатаних терпінням, Я кулаки до смерті донесу. Самовитий – несамовитий – Не Сезан – не Гоген – не Мане – Але що ж я можу зробити, Як в мені багато мене?! Він божевільний, кажуть. Божевільний! Що ж, може бути. Він – це значить я. Боже – вільний… Боже, я – вільний! На добраніч, Свободо моя!
Ах сударыня милая... На этом всемирном балу словесов, легких вздохов и вглядов кокеток вы быть может одержите приз... Мягко струясь, и томно кружась в платьице шелковом, с вышитым блеском И лоском улыбки, Маленьким бисером Легким движеньем Тщеславные слезы смахнув с черных как ворон ресниц И тихо скользнув в водопаде оваций Скромно потупя свой взор...вы Увы незаметно растаяли тенью По сенью акаций, что в ту ночь так шаловливо цвели...