Хмельниччина - це Західна Україна?

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Bogun, 23 лют 2008.

?

Хмельниччина - це Західна Україна

1. Так

18 голосів
    33,3%
  2. Ні

12 голосів
    22,2%
  3. Частково

22 голосів
    40,7%
  4. Не знаю

2 голосів
    3,7%
  1. КривоРожец

КривоРожец Well-Known Member

а львівська українська - 100% літературна українська? :)

Богун, Ви як спеціаліст :) поясніть мені, чим відрізняються мазурі від поляк. Моя бабуня всіх поляків називала мазурами.

2. Наше Літо

Наше Літо Active Member

щодо російськомовного Кам"янця.
    в мене є товариш, який "практикується" в Києві - намагається освоїти російську мову. він далеко не всі слова розуміє російською і через це трохи страждає.
    правду казати, мене це дуже здивувало, бо ніколи не зустрічала людей, які не могли б вільно спілкуватися російською

а де в нашій країні можна зустріти літературну українську?
    і взагалі, на Вашу думку - що таке "літературна мова"?

3. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Відповідь: Хмельниччина - це Західна Україна?

:) Таки правда.
    Вся моя родина - з Поділля, з Хмельницької області. Вихідців з-за Збруча (умовно) там називають "западЕнцями". Але декотрі "дружні" мамині співобітники в Києві коли дізнаються що вона родом з Хмельницької області, то переконані що мама родом із Західної України і що там всі бендерівці..
    Та і мені не раз доводилося чути що моє коріння - на Західній Україні.
    А як на мене (ну, кожний кулик своє болото хвалить :) ), то подоляни - виходить, самі помірковані і середні по-між "західних" і "східних". :)
    А взагалі, почувши колись мову селян Черкаської області (Золотоніський район), мені стало образливим чути як їх інколи "зараховують" до "східняків".. в них чудова мова і свої діалектні особливості, і чим далі від міст - тим менше суржику, то не менші українці аніж інші.
    Єднаймося, бо ми того варті. :) :)

4. Bogun

Bogun Well-Known Member

Для КривоРожец , мазурі - це польська народність, яка проживає у польській Мазовії (танець мазурка можна пригадати), як гуцули.

У мого тата село на самому Збручі майже там, де впадає у Дністер. З іншого боку Збруча на Тернопільщині, хоча там одноймене село знаходиться під час поділу Польщі села розділили на двоє. То ми всіх з того боку Збруча називаємо гальонами від слова Галичина, а вони нас москалями. Я думаю, що гальони - це давніша назва, ніж бандерівці.

5. КривоРожец

КривоРожец Well-Known Member

Є поняття національна і літературна мова. Поняття національна мова охоплює загальнонародну українську мову – як літературну, так і діалекти, професійні й соціальні жаргони, суто розмовну лексику. Вищою формою національної мови є літературна мова. Причому українська літературна мова сформувалася на основі південно-східних, так званих середньонаддніпрянських говорів, які раніше й ширше за інших закріпилися в художніх творах і науковій літературі. :)

6. Fedoryshyn_Lviv

Fedoryshyn_Lviv Active Member

А до чого тут мапа? ви у людей спитайте до кого вони себе відносять :). Часто буваю у Хмельницькому регіоні - російської мови не зустрічаю. Всі мої клієнти спілкуються українською, бари - українська, готелі - українська. Але якщо ви звернетесь до людей по російськи то вони і відповідь можуть дати по російськи :)

7. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Дивлячись на те, ЯК звернутися: по-людськи чи по- панськи. З повагою до будь-якого співрозмовника, чи хизуючись своєю удаваною зверхністю. Я вже дописував про Івано-Франківськ і Яремче, де на мову не звертають уваги (відомості серпня цього року).

8. Відповідь: Хмельниччина - це Західна Україна?

Хмельниччина – це Поділля!!!!

9. premium

premium Well-Known Member

Кременчук - це російський анклав в Центральній Україні. Такого зрусифікованого міста в центральній Україні більше не зустрічав.

Хмельниччина - це також і Волинь, а Волинь - це 100% Західна Україна. Історично Хмельниччина також є західними українськими землями. А Географічно - 100% захід, важко знайти неука, який цього не знає.
    Тернопілля - також є Поділлям і це не заважає бути Західною Україною.
    Мова Хмельничан також не відрізняється від мови Тернополян - ті самі діалекти.
    Тому за відсутності контраргументів прошу всім визнати, що Хмельниччина - Західна Україна. :preved:

Останнє редагування модератором: 29 вер 2008
  10. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Вне всякого сомнения. У Остапа Вишни - в его "Вишневі усмішки закордонні" - в Шепетовке была советская таможня - и следом Mohyljany - уже тогдашняя Польша...Значит - Запад...:give_rose:

11. premium

premium Well-Known Member

Не Польща, а окуповані поляками західноукраїнські землі.
    Бачу вам ні історія, ні географія в школі не давались. :biggrin: З вашим підходом, Луганщина - це глибоковнутрішні землі Монголії. :mocking:

12. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

так, плюс домішки польської....
    якщо врахувати, що українська -- частково полонізована староукраїнська, то це нормально....

13. Дальневосточник

Слава Богу - не давалась в нынешней интерпретации, по которой Украина появилась на планете Земля в 1991 году...
    Кстати - вот так поступал с Каменец-Подольским (бывшей столицей Хмельницкой области) один из гетьманов запорожских - Дорошенко... :)
    http://library.iv-fr.net/2008/03/10/page,5,storja_rusv_pereklad_dracha_chastina_5.html
    Может я поспешил причислить Хмельниччину к Западенщине? :)
    Граница - Русская... :))

14. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповім Вашими ж словами:

• Подобається Подобається x 1
  15. Дальневосточник

Я надеюсь, что заметно сразу - я пишу - по русски, цитату привел - українською... Я назвал своего сына - Николай. В паспорте он теперь - Микола. И что - это разные люди? :cry:
    так что - не принимается возражение. Нефтему. :)

16. levandivka

Про Росію - нє фтєму.
    Русь і Росія - різні терміни.

17. Дальневосточник

Ну тогда следует признать и то, что Русь - и Украина - разные термины.А то как-то слишком однобоко выходит.
    Прийдется признать, что Россия - и Украина - правоприемники Руси...
    А ведь так многие сего не хотят...

18. levandivka

Хто тут ще нє хочєт? Я - погоджуюся, "правонаступникИ", різні.

• Подобається Подобається x 2
  19. Дальневосточник

Я тут увидел новое слово - повторю - конгратулюю!
    Я про это постоянну твержу...Разные - НЕСОМНЕННО!
    Не стало родителя - остались сын и дочь...Разве можно сказать, что они - одно и тоже? Но и забыть, что родитель общий разве можно?

20. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Перший раз чую що Русь прастіралась да Дальнєва Вастокао_О.

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)