Хабар - гріх чи ні?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 22 кві 2008.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Хабар - гріх чи ні?

Так.Афтере.
    Я "вдячний" лікарям,що допомогли бабусі піти в кращий світ.
    Я "вдячний",що прирекли мою дитину на страждання,а мою сім’ю на безперервну напругу.
    Звичайно,кожен на моєму місці би цілував їм руки...

• Подобається Подобається x 3
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Точка зору залежить від місця сидіння.

3. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я написала як воно є
    можете прокоментувати звісно, але навряд чи ви щось нове скажете
    то ж який зміст?
    тепер я не зрозуміла що ви маєте на увазі
    до чого ви це написали?

ну от, ви самі, на жаль, бачили як воно є
    то про що суперечка?

Додано через 5 хвилин
    та не обов'язково
    от я юрист за освітою, але не кажу що всі юристи добрі і чесні
    як би була тут гілка про юристів мене особисто би не ображали напади на деяких з них
    я сама обрурююся певним діям і не буду когось виправдовувати тільки через приналежність до професії
    все має свою межу

• Подобається Подобається x 2
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Прямо? Прошу дуже.
    Я противник хабаря.
    Але хотів би загострити питання. Коли ми говоримо про вчителів, то ясно, вчитель може не брати хабаря (або не вимагати), бо вкінці-кінців вчитель має зарплату, так само лікар, так само митник, податківець і тут можна дійсно сказати, у них є вибір - можуть брати, а можуть не брати хабар. А давайте змоделюємо іншу ситуацію. Ваша робота полягає в тому, що ви мусите дати, інакше не дадуть вам працювати. Що тоді? У вас нема іншого джерела для існування. Або ви даєте хабар і працюєте, або .... що тоді?

• Подобається Подобається x 1
  5. Romko

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я думаю, що найбільше винні у хабарництві ті, котрі створюють таке середовище.

7. Гелена

...або йдете жебрати :)

8. Romko

А хто його створює?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ті, котрі й складали закон про корупцію - чиновники.

10. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Та просто читала ваші дописи на пороблено, то трохи здивувалася. Але дописи про церкву тоді цілком логічні в тому світлі. Тоді краще не коментуватиму.
    Я про те, що проблема тих, хто має гроші, іноді саме в тому, що вони їх мають. Щиро кажучи, саме ті гроші, які би мали піти на хабар, я би воліла віддати тим, хто цих грошей більше потребує.
    А я мала на увазі, що людина з грішми не буде шукати іншого виходу, вона просто заплатить за потрібний їй результат.
    Та я добре знаю, яка в нас система в медицині. І я щиро співчуваю лікарям, що їм гроші не платять, але в мене тут ставлення двояке. З одного боку маю родичів лікарів і добре бачу, ЯК живуть вони, а ЯК мої батьки-вчителі. А лікарі себе часто рівняють саме до освітян. Крім того, знаю випадки, де лікар дозволяв людини померти просто тому, що не мала чим заплатити. І водночас знаю інших, котрі більше візьмуть з багатого, бо він може заплатити, а менше з бідного... І вони відкрито про це тим багатим говорять, що якби вони могли, то най заплатять більше і це компенсує лікування когось біднішого. І ті гроші для себе не беруть.

Із медициною в нас ненормальне становище. Мусить бути якась зміна... Хоча, в тих же штатах деякі люди самі собі зщивають рани, бо не мають грошей на лікування, не мають страхування і воно їм лише сниться. У Канаді з цим простіше, бо страхування загальнодоступне й покриває базові послуги. У мене наприклад, страхування інше зовсім. І якщо я натрапляю на лікаря, який не приймає мою картку, то мені медсестра на рецепції прямо каже: 70 баксів, або "бай-бай". І хоч трісни ніц не зміниться. І лікар тут додому не приїжджає. Тобто якщо у мене температура 38.6 або 39.6, то я їду на швидку або ж до свого лікаря, якщо він у той день має "дірки" в розкладі на такі випадки. Виїзд додому можливий, але теж не задурний. Але спробуй там щось у кишеню комусь дати...

Просто є часом умови, в яких не дати неможливо. От тільки це все одно залишається тим, що ви робите недобре.
    І от "купування місця" це для мене однозначно ідіотична ситуація. Ніколи й нізащо. Якщо людина мудра, то її захочуть мати у себе. Якщо ж вона "купує місце", то це вже радше свідчення якоїсь бездарності чи браку чогось...

11. Гелена

ні, необов'язково

отут цілком згідна

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Та винятки є завжди, бо кожне узагальнення хибне. Проте є можливість у людини піти "простішим шляхом". що не значить, що вона кожного разу її використає.

Щодо хабарництва в освіті. Мої батьки завжди дуже переживають, коли говорять, що вчителі такі ж хабарники, як медики. І я розумію, чому їм це так болить. Бо батьки "купують" щось в одних вчителів, а тоді й до них із тим самим приходять. А моя мама, коли її просять допомогти комусь, грошей за це не бере. Отакий от трохи дивний альтруїзм.
    І водночас є вчителі, які собі замовляються у подарунок "золоті гори". Я би таким ніколи не дала, бо переважно вони як учителі просто жахливі і взагалі - не на своєму місці.

13. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

От за останній висновок - вам мінус, Ромку. То ваша думка, а не моя. Ви пробуєте мені приписати цю думку, і за якихось пару сторінок - вже будете видавати за мою фразу. То ви далі пробуєте "по-християнські смиренно" людей обкалати.
    Особисто я - з таким не стикався. У вас же - кажу - на трьох негативних прикладах побудована антилікарська кампанія.
    Може, навпаки, воно й добре. Розумні діти перестануть вступати в медінститут, і в нас настане "глибока криза" - як то було в тій же Польщі. Тільки Польща всі ті явища пройшла значно швидше, за коротші часові проміжки.
    ==
    Кажу ж - сучасного стану - недостатньо. Вам потрібно, щоб було ще гірше. Буде, як ви скажете!

Додано через 4 хвилини
    Хороша фраза.
    тільки от висновки....

невже це не зрозуміло, що заборони ні до чого доброго не доводять? що не можна заборонити бути байдужим?
    Невже не зрозуміло, що кількість байдужих у медицині зростає завдяки антилікарській пропаганді?
    Невже не зрозуміло, що "повальне хабарництво" серед лікарів - це феномен (поки що) лише Львівщини, і що в цьому не стільки винні лікарі, скільки "громадська думка"? Яка (громадська думка) спонукала поступати в медінститут (як дохідне місце) "дряпічок" вашого місцевого розливу?

Додано через 11 хвилин
    часто точка зору свідчить, що кругозір звузився до точки.
    І тоді людина твердолобо каже: це є моя точка зору.
    ==
    до речі - про місце сидіння....
    Наведу приклад доволі дивного оптичного феномену - світ зовсім інакше виглядає у вікні трамваю, ніж у вікні дорогого автомобіля....
    Особливо - якщо той автомобіль класу "членовоз"

14. Гелена

додайте ще п'ять моїх сімейнних негативних прикладів
    якщо грубо рахувати

15. afterstep

задача на логіку. Математичні знання, і просто знання - не потрібні.
    В тій же америці (на яку часто "рівняються") - побутова пропаганда, навіть курс англійської містить пропагандистські матеріали, навіть технічна документація - побудована на хороших прикладах. Так званих "успішних історіях".
    У них мета - збільшити кількість позитивних прикладів.
    Сучасна українська журналістика, і сучасний український побут побудований на суцільному негативі. Єдиною світлою пламою, позитивом з екранів та бігморд - є реклама. Ось там - усміхнені обличчя.
    Ви теж хочете зробити країну кращою, і збільшити кількість "успішних історій"?

16. Гелена

я не хочу
    і не вважаю що це правильно
    але подивіться правді в очі - ситуація вже жахлива, а не скоро такою стане

і я не буду розказувати один позитивний приклад замість кількох негативних
    люди мають знати чого і як остерігатися, а іншим способом вони не дізнаються

створювати хороший імідж медицині коли вона того не варта небезпечно для життя і здоров'я людей вже зараз
    чи ви хочете пожертвувати ними заради того щоб в майбутьому стали кращі справи?

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

про шо і кажу.

18. afterstep

та ваше авто теж недалеко втекло - чи то підла і нагла брехня ворогів, що ополчилися проти добрих християн - і влаштували гоніння?
    Бо поки що на цьому форумі я бачу, як добрі християни презентують ненависть та зневагу непересічну до "лікарів, але не всіх, звичайно" - бо в кожного є "свій лікар".
    ==
    Ваше ж ставлення - вам і повертається, і ви дійно наводите успішні приклади того лікарського "навзаєм" :)

19. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Тут я погоджуюсь з Афтером! Самі собі то зробили.
    Чому я так кажу, бо в моїх родичів на Хмельниччині лікарям ніхто хабарів не дає (не знаю як зараз, якось не цікавилась, може вже з продвинутого Львова беруть приклад), дві сестри мого чоловіка є медиками, одна у Білорусії, інша у Росії-теж такого явища як обов’язковий хабар лікарю не існує, хоча думаю, що від подяки у вигляді подарунка чи навіть грошей ніхто з них не відмовляється. Просто люди працюють на совість, бо її мають і так у них це прийнято.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну так, дехто лікується алкоголем, чи цідить пиво літрами, а дехто пускає жовч... але то таке - кожному своє.

а де твій аватар? :)